Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ


Στην πανέμορφη Στοκχόλμη, πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Βενετία του Βορρά όπως την αποκαλούν, βρέθηκε στις 24/1/2014 η Ομάδα Καβάφης του ΠΣ Άνω Σύρου για να παρουσιάσει το φημισμένο παγκοσμίως πια αφιέρωμά της στον μεγάλο Αλεξανδρινό «Κ.Π.Καβάφης – Απ’έξω και τραγουδιστά»
Η Ομάδα Καβάφης έφτασε στη Στοκχόλμη καλεσμένη από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και κοινοτήτων Σουηδίας – Grekiska Riksförbundet, την Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας – Grekiska Ungdomsförbundet και από τις κοινότητες Βόρειας και Νότιας Στοκχόλμης. Η  Ομογένεια της Σουηδίας κάλυψε  όλα τα έξοδα της Συριανής ομάδας.
Η παράσταση δόθηκε σε μια  υπέροχη αίθουσα συναυλιών της Μουσικής Ακαδημίας Στοκχόλμης, στο Stallen. Πριν από την παράσταση ο επικεφαλής της ομάδας Μπάμπης Κουλούρας μίλησε στο κοινό για την κατάσταση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, ζήτησε την αλληλεγγύη της Ομογένειας αλλά και των Σουηδών θεατών στον αγώνα και στην αγωνία των Ελλήνων να βγουν στο φως της ελπίδας από το έρεβος της απελπισίας που μας οδήγησαν επίορκες - ανίκανες κυβερνήσεις και διεφθαρμένοι πολιτικοί.
Ζήτησε τη στήριξή τους στην προοπτική της διεκδίκησης να είναι η Σύρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα και τις αρετές του νησιού μας ενώ μοιράστηκαν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια. Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των θεατών προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το νησί μας,που είχε για μόνιμο υπότιτλο την προτροπή για υποστήριξη της Σύρου ως Πολιτιστικής  Πρωτεύουσας  της Ευρώπης. Οι θεατές χειροκρότησαν θερμά την πρόταση για υποστήριξη της Σύρου για το 2021.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κομνηνός Χαϊδευτός χαιρετίζοντας την παράσταση μίλησε με τα πιο κολακευτικά σχόλια για τους συντελεστές και για την παγκοσμιότητα που έχει αποκτήσει αυτό το αφιέρωμα στον αγαπημένο των ποιητών του κόσμου, τον Κωνσταντίνο Καβάφη.
Η Ελληνίδα Πρέσβειρα  κα Αλίκη Χατζή, καλωσόρισε επίσης την ομάδα ευχαριστώντας τους συντελεστές για αυτό τον πολιτιστικό άθλο που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα και ευχήθηκε κι άλλες επιτυχίες.
Η Ομάδα Καβάφης παρουσίασε το αφιέρωμά της στην κατάμεστη αίθουσα της Μουσικής Ακαδημίας μπροστά σε ένα εκπληκτικό κοινό το οποίο με θρησκευτική ευλάβεια και προσήλωση απολάμβανε τα λόγια και τις μουσικές της παράστασης. Οι Σουηδοί θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν στη γλώσσα τους ολόκληρη την παράσταση, που φρόντισαν να μεταφράσουν οι έξοχοι διοργανωτές.
Το τέλος της παράστασης βρήκε του θεατές να χειροκροτούν με ενθουσιασμό και συγκίνηση τους δέκα πρωταγωνιστές τους αφιερώματος και να εγείρεται αυθόρμητα η επιθυμία να επαναληφθεί σύντομα στο μέλλον η παράσταση για τον Καβάφη και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας και το αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο στη Στοκχόλμη.
Τα προεδρεία και τα Δ.Σ των 4 διοργανωτών – φορέων της εκδήλωσης κατέπληξαν τους συριανούς καλλιτέχνες με τη ζεστασιά και τη φροντίδα τους κι απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο Ελληνισμός της αποδημίας κρατάει στα χέρια του και στην ψυχή του τη μάνα πατρίδα, την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της   με πάθος, με λατρεία και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κομνηνός Χαϊδευτός μίλησε με ευχαρίστηση την επόμενη μέρα όταν αναφέρθηκε στα μηνύματα που πήρε στο facebook τα οποία ήταν εγκωμιαστικά για την παράσταση και μάλιστα από ανθρώπους που ενδίδουν δύσκολα.
Την παράσταση παρακολούθησαν εκτός από τους ομογενείς και του Σουηδούς θεατές, ο κύπριος πρέσβης κος Ανδρέας Κακουρής, η Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Στοκχόλμης κα Σιμερούδα Γιαννούλη, η πολιτιστική ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, φίλοι του Καβάφη και άνθρωποι  της διανόησης και του πολιτισμού, ενώ ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η παρουσία του πιστού φίλου της Σύρου Κίμωνα Παπαδόπουλου ο οποίος έφθασε αεροπορικώς στη Στοκχόλμη από το Ελσίνκι για να ενισχύσει τους συριανούς καλλιτέχνες.
Πρέπει να τονιστεί η ανυπέρβλητη φιλοξενία που επεφύλαξαν στη συριανή ομάδα οι διοργανωτές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Κομνηνός Χαϊδευτός και ευγενέστατη σύζυγός του Βάνα Σπυριδονίκου υπήρξαν απαράμιλλοι οικοδεσπότες. Άνθρωποι διακριτικοί, χαμηλών τόνων και υψηλών επιδόσεων, με άρτια προετοιμασία και με άψογη φιλοξενία. Η ξενάγηση εξαιρετική  με οδηγό και φύλακα άγγελο τον τόσο φιλικό – ωραίο Έλληνα Ανδρέα Κυριακουλέα. Εξαιρετική ήταν και η ξενάγηση του εξαίρετου Έλληνα φωτογράφου Βασίλη Θεοδώρου στην Ουψάλα, καθώς και οι ασπρόμαυρες καλλιτεχνικές του φωτογραφίες.

Συντελεστές της παράστασης ήταν ο Μπάμπης Κουλούρας, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Νικολέττα Ρούσσου, Ζαννής Μαραγκός, Νίκος Απέργης, Νίκος Ρούσσος, Κατερίνα Βαρδούση, Βαγγέλης Αραγιάννης, Νίκος Μανίκας και Ανδρέας Αναγνωστόπουλος.


Χορηγοί του ταξιδιού στη Σουηδία ήταν οι 4 φορείς της Ομογένειας, η Bluestar Ferries, η βιοτεχνία λουκουμιών ΚΟΡΡΕΣ, το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων του Κώστα Πρέκα, ενώ αναμνηστικά πρόσφεραν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου