Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αυστηρό μήνυμα από το Eurogroup προς την Αθήνα

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συνομιλεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον ολλανδό υφυπουργό Οικονομικών Φρανς Βέεκερς, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:«Λυπάμαι που το λέω, η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Θα πρέπει να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μόνο αν υπάρξει θετική αξιολόγηση θα ξανασυζητήσουμε την Ελλάδα στο Eurogroup». Αυτό ήταν το αυστηρό μήνυμα που έλαβε η Αθήνα από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπως το μετέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει άμεσα, δήλωνε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος του Eurogroup, για να αποδεσμευτεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Συγχρόνως απέρριψε τη δυνατότητα να λάβει υπ’ όψιν της η τρόικα τις επικείμενες ευρωεκλογές και την άνοδο του ευρωσ-κεπτικισμού στη χώρα (για να είναι λιγότερο αυστηρή), καθώς σημείωσε ότι οι εκλογές αυτές γίνονται σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στη χώρα μας.
«Λυπάμαι που το λέω, η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Θα πρέπει να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μόνο αν υπάρξει θετική αξιολόγηση θα ξανασυζητήσουμε την Ελλάδα στο Eurogroup».  Αυτό ήταν το αυστηρό μήνυμα που έλαβε η Αθήνα από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπως το μετέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει άμεσα, δήλωνε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος του Eurogroup, για να αποδεσμευτεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Συγχρόνως απέρριψε τη δυνατότητα να λάβει υπ’ όψιν της η τρόικα τις επικείμενες ευρωεκλογές και την άνοδο του ευρωσ-κεπτικισμού στη χώρα (για να είναι λιγότερο αυστηρή), καθώς σημείωσε ότι οι εκλογές αυτές γίνονται σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στη χώρα μας. 
Ο Ολι Ρεν, επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, δήλωσε ότι συνεχίζονται ακόμα οι συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, δημοσιονομικό, τραπεζικό τομέα αλλά και για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πρόοδος, είπε, «έχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς». Ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά ότι θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά πράγματα.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει αυτό. Οι αριθμοί από την Ελλάδα φαίνονται καλοί, αλλά χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες και η Ελλάδα πρέπει να μείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση το ξέρει αυτό». Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, με τη λήξη του χθεσινού Eurogroup, έδωσε και τον χρονικό ορίζοντα για τη συμφωνία με την τρόικα, δηλώνοντας ότι «πάμε σε συμφωνία πριν από το Eurogroup του Φεβρουαρίου (17/02), ενώ η έγκριση της δόσης θα επιτευχθεί στο Eurogroup του Μαρτίου (10/02)». Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η τρόικα δεν έχει λάβει ακόμα σοβαρά υπ’ όψιν της την υπεραπόδοση για τον δημοσιονομικό στόχο του 2013. «Και αυτό είναι τόσο σημαντικό, που επισκιάζει τα πάντα», εννοώντας ότι η ελληνική πλευρα έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί καθώς έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες για τον δημοσιονομικό στόχο του 2013, «επιτυγχάνοντας πλεόνασμα 830 εκατ. αυτή τη στιγμή, όταν πριν από μερικούς μήνες μιλούσαμε για πλεόνασμα μηδέν».
Ο υπουργός προσπάθησε να εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι οι συστάσεις για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, 329 συστάσεις για την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στη χώρα μας, μπορούν να εφαρμοστούν 80% ενώ το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με εναλλακτικές προτάσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που έδωσε στον Αυστριακό ομόλογό του για να δείξει ότι όλες οι συστάσεις του ΟΟΣΑ δεν μπορούν να εφαρμοστούν επακριβώς στη χώρα μας. Σε μια χώρα όπου ο αριθμός φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη είναι ίσος με τον αριθμό φαρμακείων σε όλη την Αυστρία, αυτό που χρειάζεται δεν είναι η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ (δηλαδή περισσότερα σημεία), αλλά η απελευθέρωση της τιμής τους», είπε.
Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό του 2014 απάντησε ότι «έχουμε στείλει μέτρα ισοδύναμα, τα οποία λαμβάνουν υπ’ όψιν και το καλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013». Ενώ για το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν επισημανθεί οι περιοχές που αναμένουμε εξοικονόμηση, έπειτα από αναδιάρθρωση του ευρύτερου τομέα, με μοντέλο ΕΑΣ.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου