Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σε πλοία διαμένουν εκατοντάδες κάτοικοι της Κεφαλονιάς

Της Τάνιας Γεωργοπούλου
Παρά την ένταση του σεισμού η Πυροσβεστική δεν δέχτηκε ούτε μία έκτακτη κλήση για απεγκλωβισμό. Αυτό αποδεικνύει ότι το νησί και οι κάτοικοί του έχουν ακολουθήσει το δόγμα... Τρίτση: «Μάθε για τον σεισμό, ζήσε με τον σεισμό», εξηγεί ο καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, Μάκης Στρατιώτης, κάτοικος Κεφαλονιάς. «Πάντως συνέχεια κουνιόμαστε. Βάζουμε τον καφέ πάνω στο τραπέζι και γίνεται φραπέ», συμπληρώνει χαριτολογώντας. Αν και «έμπειρος» στους σεισμούς, παραδέχεται ότι όσο οι δονήσεις συνεχίζονταν ανησύχησε. «Στην αρχή σκέφτεσαι, α, ένας ακόμα σεισμός. Μετά, όταν βλέπεις ότι διαρκεί πολύ, τρομάζεις». Λόγω Κυριακής και εποχής τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού.
«Στο σχολείο κάνουμε ασκήσεις για να μάθουν τα παιδιά να εγκαταλείπουν το κτίριο γρήγορα και συντεταγμένα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν θα μπορέσεις να εφαρμόσεις όσα έμαθες σε πραγματικές συνθήκες. Και αν ήταν καλοκαίρι, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τον τουρισμό», συμπληρώνει.
Πρώτο μέλημα των συνεργείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλονιάς, ο καθαρισμός των δρόμων από τις πέτρες και τα χώματα λόγω κατολισθήσεων, προκειμένου να λειτουργήσει το οδικό δίκτυο του νησιού. Ταυτόχρονα, κλιμάκια μηχανικών εξετάζουν ένα προς ένα όλα τα δημόσια κτίρια και τα σπίτια. Εκτιμάται ότι περίπου 750 άτομα έχουν καταλύσει για προληπτικούς λόγους στο Super Fast 11 της ATTICA Group, ενώ αργά το βράδυ έφτασε και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ LINES για να εξυπηρετήσει και άλλους.
Πάντως, στο νησί λίγες ώρες μετά τον σεισμό μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη προκειμένου, όπως τόνισε, να βοηθήσει να «επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς ρυθμούς».
Με εντολή του πρωθυπουργού αποφασίστηκε η εκταμίευση του ποσού των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και αντίστοιχου ποσού για τους κατοίκους της Ιθάκης, καθώς επίσης και η επιχορήγηση των δήμων των δύο νησιών με 100.000 αντίστοιχα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της στήριξης των επιχειρήσεων αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Δίνεται παράταση τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στα νομικά και φυσικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς, καθώς και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης για ένα μήνα καταργείται η καταβολή των 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου