Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Σε επικίνδυνη τροχιά η Ουκρανία - Η αντιπολίτευση δεν αναλαμβάνει την πρωθυπουργία

Σε επικίνδυνη τροχιά η Ουκρανία - Η αντιπολίτευση δεν αναλαμβάνει την πρωθυπουργίαΚυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2014

Εκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση

Η ουκρανική αντιπολίτευση έκανε έκκληση την Κυριακή για την διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έκανε πρόταση στους ηγέτες αυτής να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Δεν απορρίπτουμε την πρόταση, αλλά και δεν τη δεχόμαστε», δήλωσε ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax επικαλούμενο δηλώσεις του.
Τα σχόλια αυτά έκανε ο Γιάτσενγιουκ εν μέσω ενός νέου κύματος βίας. Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο Συνεδριακό Κέντρο κοντά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Kyiv Post. Πυρκαγιά ξέσπασε στο πρώην Μουσείο Λένιν.
Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς πρότεινε στον Γιάτσενγιουκ και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας, Βιτάλι Κλίτσκο, να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αντίστοιχα. Ο Κλίτσκο απέρριψε την πρόταση λέγοντας στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του ότι η αντιπολίτευση θα επιμείνει για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2014 προκειμένου να απέλθει από την εξουσία ο Γιανουκόβιτς.
Ο Γιάτσενγιουκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αντιπολίτευση είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας -αλλά μόνο με σκοπό να οδηγήσει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά δεν πιστεύουμε ούτε μία λέξη αυτών που βρίσκονται στην εξουσία», είπε. Ο Γιάτσενγιουκ ζήτησε επίσης την αποφυλάκιση της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία είχε φυλακιστεί το 2011 για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Οι βίαιες αναταραχές ξέσπασαν το Νοέμβριο, εξαιτίας της απόφασης του Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια σύναψη συμφωνίας για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της δημιουργίας στενότερων δεσμών με τη Ρωσία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, καταδίκασε τη «χρήση βίας και βαρβαρότητας από τις ουκρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών». Είπε ότι αποτελεί ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης να επιδιώξει έναν «ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες και την αντιπολίτευση».
«Ο διάλογος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ιδιαίτερα μέσα στην κυβέρνηση», είπε ο βαν Ρομπάι.
Μάλιστα, χθες ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί την Τετάρτη στα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία στο κέντρο της πόλης, υπέκυψε στα τραύματά του.
Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για δύο νεκρούς από τις βίαιες συγκρούσεις, ενώ η αντιπολίτευση για πέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου