Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος στον «Ε.Κ.» για Κληρικολαϊκή, οικονομικά, Αγ. Νικόλαο, αυτοκεφαλία

Σάββατο, 14 Ιουλίου, 2018


Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος.
Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο οποίος ήταν ο μόνος εκ των ιεραρχών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ο οποίος μίλησε δημόσια στην Κληρικολαϊκή και δυστυχώς αποδοκιμάστηκε, όπως ήδη γράψαμε, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», μίλησε για πολλά και σοβαρά θέματα.
Συγκεκριμένα για την Κληρικολαϊκή, τα οικονομικά, τον Αγιο Νικόλαο, την αυτοκεφαλία, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Παραθέτουμε ατόφια τη συνέντευξη:
«Εθνικός Κήρυκας»: Ποιες οι σκέψεις σας για την 44η Κληρικολαϊκή;
Μητρ. Αλέξιος: Ηταν μία επιτυχημένη Κληρικολαϊκή από διαφορετικούς και πολλούς λόγους. Πρώτον είχαμε πολύ κόσμο. Την επόμενη χρονιά θα έχομε εμείς εδώ την Κληρικολαϊκή μας της Μητροπόλεως δηλαδή και σκέπτομαι τώρα πώς να βρω να παρουσιάσω ένα πρόβλημα για να έλθει κόσμος, γιατί από ό,τι φαίνεται όταν ακούγεται πρόβλημα έρχονται πιο πολλοί. Από απόψεως πολυκοσμίας ήταν κάτι το φανταστικό.
«Ε.Κ.»: Συμμετείχαν 357 κοινότητες, σχεδόν οι μισές.
Μητρ. Αλέξιος: Οχι οι μισές, από τις 550 κ.λπ. είναι τα δύο τρίτα. Το δεύτερο σημείο επιτυχίας είναι ότι υπήρξε ανοικτός διάλογος και δεν υπήρξε διάλογος που να κατευθύνεται από κάπου, που να υπάρχουν και να κοιτάζουν να περάσουν τα δικά τους ή να κάνουν φασαρία ή να έχουν ατζέντα, αυτό δεν το είδα φέτος. Είδα ότι ήταν αγνοί άνθρωποι. Ηλθαν από ενδιαφέρον, ήλθαν από περιέργεια. Ηλθαν να προτείνουν προτάσεις; Δεν ξέρω. Νομίζω λόγω του προβλήματος που έχει ακουστεί είχαμε προσέλευση.
«Ε.Κ.»: Επειδή ομιλήσατε περί επιτυχίας, σας υπενθυμίζω ότι ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Αντώνιος απείλησε να παραιτηθεί. Ο ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ο κ. Ψαρός παραιτήθηκε.
Μητρ. Αλέξιος: Ναι, αυτό όμως δηλώνει ότι υπήρχε επιτυχία στο ότι ο καθένας ήθελε να εκφρασθεί όπως πίστευε είτε από την έδρα ή από τον λαό. Οπως είχε το δικαίωμα ο λαός να εκφρασθεί όπως ήθελε, γιατί να μην έχει το δικαίωμα και ο Ψαρός, κι ο πρωτοσύγκελος, κι εγώ κι ο καθένας; Επομένως ο καθένας εκφράσθηκε για τη στιγμή εκείνη, για τον χρόνο εκείνο αφού δεν πήγαιναν τα πράγματα καλά. Κι εγώ αν είχα μία θέση θα έκανα το ίδιο για να δείξω στο λαό ότι είμαστε ειλικρινείς και ιδιαίτερα οι παπάδες. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ήταν γιατί ποτέ δεν είχαμε έναν ισοσκελή προϋπολογισμό.
«Ε.Κ.»: Γιατί να μην έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;
Μητρ. Αλέξιος: Διότι απλούστατα ο καθένας ήθελε κάτι, όπως φέτος οι κληρικοί με το Ταμείο Συντάξεων. Είμαι υπέρ των κληρικών, είμαι υπέρ του συνταξιοδοτικού ταμείου και πρέπει κάποτε όταν γηράσκεις να τα παίρνεις. Αλλά όμως είναι ο χρόνος αυτός; Από τη στιγμή που η οικογένειά σου έχει ένα πρόβλημα εσύ ζητάς κάτι για τον εαυτό σου και ξεχνάς τους άλλους;
«Ε.Κ.»: Πώς αισθανθήκατε ως άνθρωπος αλλά και ως ιεράρχης που κατά την παρέμβασή σας για τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών σας αποδοκίμασαν και μάλιστα και κληρικοί δυστυχώς;
Μητρ. Αλέξιος: Γι’ αυτό ακριβώς είπα σε μερικούς κοιτάζετε μόνο για τα χρήματα. Αν γίνατε παπάδες για να αποκτήσετε χρήματα είστε σε λάθος δρόμο. Αυτή η αποδοκιμασία που έκαναν σ’ έναν δικό τους ιεράρχη γιατί είπε την αλήθεια είναι ένδειξη ότι χρειαζόμαστε παιδεία, θέλουμε πνευματικότητα. Κι αντί να συζητήσουμε γι’ αυτά τα πράγματα σαν κληρικοί με τις παπαδιές μας, με τα παιδιά μας, κοιτάζουμε μόνο για τα χρήματα.
«Ε.Κ.»: Θα πείτε κάτι στους ιερείς σας που είναι υπό τη δική σας ευθύνη;
Μητρ. Αλέξιος: Ασφαλώς, ασφαλώς, θα πω το ιστορικό ότι αυτό συνέβη. Και αισθάνομαι ντροπή σαν άνθρωπος όχι σαν δεσπότης που έχουμε τέτοιους κληρικούς και θέλω να το γράψετε αυτό το πράγμα. Είναι άσχετο αν συμφωνούν ή δεν συμφωνούν, αλλά φέρεσαι έτσι σ’ ένα πνευματικό σου πατέρα;
«Ε.Κ.»: Ολα όσα λέτε θα τα γράψω. Γιατί νομίζετε ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνεπίσκοποί σας κάθονταν άφωνοι και μόνο εσείς μιλήσατε;
Μητρ. Αλέξιος: Δεν μπορώ να πω τίποτε γι’ αυτό το πράγμα διότι ο καθένας εκφράζεται όπως θέλει. Εγώ μίλησα όχι για να διαφοροποιηθώ, αλλά για να παρουσιάσω την κατάσταση και να δικαιολογήσω αυτά που κάνουν οι άνθρωποι ο Ψαρός κι οι λοιποί, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανακατεμένοι στα λάθη τα δικά μας. Εμείς όλοι οι άλλοι είμαστε ανακατεμένοι και αυτοί ήλθαν σήμερα για να μας βοηθήσουν κι έχουν βάλει το νερό σ’ ένα καλό αυλάκι. Πείτε τη γνώμη σας, πείτε τη σκέψη σας, αλλά αυτοί έλεγαν θέλουμε λεφτά και να βγει αυτό από κληρικούς τη στιγμή που η Αρχιεπισκοπή έχει πρόβλημα, δεν είναι ντροπή;
«Ε.Κ.»: Γιατί όμως η Αρχιεπισκοπή έφτασε σ’ αυτό το έσχατο σημείο οικονομικής κρίσης που αναγκάσθηκε να πάρει δάνειο;
Μητρ. Αλέξιος: Διότι απλούστατα πέθανε ο Μπούρας, πέθανε ο Τζαχάρης, κι ενώ κάθε χρόνο κοίταζαν να βρουν χρήματα για να έχουν ισολογισμό τα έδιναν αυτοί τα χρήματα (Μπούρας και Τζαχάρης) πέθαναν αυτοί, ο Δημητρίου είχε ξανοιχτεί πολύ και πήγαινε κι έπαιρνε από τα άλλα τα ταμεία κι ο οποίος ποτέ δεν μας ρώτησε. Απεναντίας είχαμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο συνεδρίαση με τον Τζέρι Δημητρίου έξω από το Συνοδικό Γραφείο, στη Βιβλιοθήκη, για να μιλήσουμε γύρω από αυτά τα πράγματα. Κάναμε ερωτήσεις, αλλά αυτός είχε απαντήσεις, αλλά ουδέποτε του είπαμε πήρες λεπτά από εκεί; Πήρες λεπτά από εκεί; Αυτά φαίνονται μόνον όταν κάνεις έναν έλεγχο, εμείς δεν είμαστε λογιστές να κάνουμε έλεγχο.
«Ε.Κ.»: Εκείνος δεν σας έλεγε άγιοι αρχιερείς έκαναν μεταφορά χρημάτων από τον Αγιο Νικόλαο κ.λπ.;
Μητρ. Αλέξιος: Οχι, όχι ουδέποτε.
«Ε.Κ.»: Εσείς δεν ρωτούσατε ως Σύνοδος πού βρίσκονταν τα χρήματα;
Μητρ. Αλέξιος: Υποτίθεται για μας ότι ήταν κι άλλοι Μπούρηδες κι άλλοι Τζαχάρηδες που έδιναν χρήματα, τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό.
«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε, όπως είπατε στην Κληρικολαϊκή, ότι πάντες υπεύθυνοι, εννοώ και ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο;
Μητρ. Αλέξιος: Κι ο λαός. Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από τον λαό, όχι από την Σύνοδο, ούτε από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Η Σύνοδος είναι υποχρεωμένη να φέρει εις πέρας τις αποφάσεις της Κληρικολαϊκής. Επομένως λοιπόν υπεύθυνοι σε πρώτη γραμμή είναι ο λαός της Κληρικολαϊκής κι αυτό είπα εκεί. Μέσα στον λαό της Κληρικολαϊκής υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανακατεύονται με λογιστικά, χρηματικά, επιχειρηματίες, αυτοί γιατί δεν έκαναν ερωτήσεις που είναι σε επιχειρήσεις και ξέρουν; Εγώ σπούδασα να είμαι παπάς, δεν σπούδασα να είμαι λογιστής.
«Ε.Κ.»: Θα συνιστούσατε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να υπακούσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να απέλθει ευσχημόνως; Του είπε ο Πατριάρχης να παραιτηθεί.
Μητρ. Αλέξιος: Δεν το ξέρουμε αυτό το πράγμα, ούτε ο Πατριάρχης μας έστειλε γράμμα, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ανακοινωθέν της Συνόδου υπάρχει. Ο Αρχιεπίσκοπος όπως οι παλιοί αρχιερείς έχουν ψηφιστεί, έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν. Κανονολογικά είναι μέχρι τέλους της ζωής.
«Ε.Κ.»: Ο Αρχιεπίσκοπος ως ο Πρώτος δεν έχει και την πρωτουργό ευθύνη;
Μητρ. Αλέξιος: Ασφαλώς έχει και το εξήγησε μια χαρά.
«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος και στις Μητροπόλεις για να μην έχουμε τα ίδια με της Αρχιεπισκοπής;
Μητρ. Αλέξιος: Εγώ έχω αρχίσει.
«Ε.Κ.»: Από πότε;
Μητρ. Αλέξιος: Από τα Χριστούγεννα. Εμείς κάθε χρόνο βάζουμε τα οικονομικά της Μητροπόλεώς μας στο Ιντερνετ. Είμαστε καθαροί στα πάντα, από την πρώτη χρονιά που ήλθα εδώ πέρα. Εχω βρει ανθρώπους οι οποίοι είναι λογιστές και μάλιστα ο ένας είναι από την κυβέρνηση. Ο άλλος ο οποίος τώρα συνταξιοδοτήθηκε ήταν στέλεχος της Φορoλογικής Υπηρεσίας της Αμερικής, IRS, τέτοιου βεληνεκούς άνθρωποι με βοηθούν στα οικονομικά. Ομως κάθε πέντε -έξι χρόνια πληρώνουμε, φέτος πληρώνομε 28 χιλιάδες δολάρια και προσλάβαμε ελεγκτική επιτροπή η οποία θα πρέπει να μας έχει τα αποτέλεσμα γύρω στο τέλος Οκτωβρίου διότι το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου έχομε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και πρέπει να το παρουσιάσω εκεί.
«Ε.Κ.»: Η Θεολογική Σχολή πώς έφτασε σ’ αυτή την κατάσταση;
Μητρ. Αλέξιος: Δεν θέλω να μιλήσω για τη Σχολή διότι ο Χριστόφορος ήταν ο πρώτος βοηθός μου, έφυγε από τη δική μου Μητρόπολη.
«Ε.Κ.»: Για τον Αγιο Νικόλαο θα μιλήσετε;
Μητρ. Αλέξιος: Για τον Αγιο Νικόλαο μιλήσαμε, πήραν τα χρήματα. Ολοι ξέρουν κι αυτοί που είναι μέσα κι ο Ψαρός κ.λπ. ότι δεν ξέραμε τι γινόταν με τον Δημητρίου. Γι’ αυτό ο Ψαρός πλήρωσε $140 χιλιάδες δολάρια ανεξάρτητη εταιρεία για να δει τι υπάρχει εκεί.
«Ε.Κ.»: Δεν ξέρατε για την Αρχιεπισκοπή, δεν ξέρατε για τον Αγιο Νικόλαο, μα επί τέλους σαν Σύνοδος για ποια πράγματα μιλάτε, για ποια πράγματα ξέρατε;
Μητρ. Αλέξιος: Δεν σας είπα ότι δεν ξέρω για τη Σχολή, είπα ότι δεν θέλω να μιλήσω. Για τον Αγιο Νικόλαο ξέρουμε ότι τα χρήματα πάρθηκαν από εκεί και έχουν επιστραφεί λόγω του κ. Ψαρού και του Γιώργου (Τσαντίκου). Ποιος εργολάβος πήγε εκεί δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Είναι του Αρχιεπισκόπου και του Τζέρι Δημητρίου. Ο Δημητρίου ήταν ο γενικός μάνατζερ. Οσον αφορά για το σχέδιο εμένα δεν μου άρεσε.
«Ε.Κ.»: Εξηγήστε γιατί δεν σας άρεσε.
Μητρ. Αλέξιος: Επειδή δεν είναι Βυζαντινή εκκλησία. Μα θα είναι, λέγει, για όλον τον Κόσμο. Το καταλαβαίνω, το ασπάζομαι. Χάθηκαν τόσοι Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί αρχιτέκτονες και βυζαντινολόγοι αλλά να βρούμε τώρα έναν… και να τον έχουν πληρώσει τόσα εκατομμύρια;
«Ε.Κ.»: Είσθε Συνοδικός ιεράρχης, αυτό το είπατε στη Σύνοδο;
Μητρ. Αλέξιος: Δεν μπορώ να πω τι είπαμε στη Σύνοδο, είναι κεκλεισμένων των θυρών, σας είπα τώρα για μένα.
«Ε.Κ.»: Τα είπατε αυτά στον Αρχιεπίσκοπο; Εκφράσατε την αντίθεση σας;
Μητρ. Αλέξιος: Και πάλι αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, προσωπικό. Σας λέγω γενικά τι σκέπτομαι για τον Αγιο Νικόλαο. Ομως στη Σύνοδο μπορεί ο καθένας να εκφράσει τη γνώμη του, αλλά στο τέλος όμως πρέπει να κάνουμε αυτό που συμφωνήθηκε από την πλειοψηφία.
«Ε.Κ.»: Τα περί αυτοκεφαλίας πώς θα τα χαρακτηρίζατε; Αφελή, γελοία, ανόητα ή όλα μαζί;
Μητρ. Αλέξιος: Κανένα από αυτά διότι είναι ασέβεια στον θεσμό να βάλουμε τέτοιους όρους και το κατεβάζουμε από την βαρύτητα που έχει το θέμα. Αυτό το θέμα ανήκει στο χρόνο και στο Πατριαρχείο μας, τούτο δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν μπορεί να εκφράζεται και να λέγει ό,τι θέλει με σεβασμό πάντοτε.
«Ε.Κ.»: Τι εννοείτε ανήκει στο χρόνο;
Μητρ. Αλέξιος: Οπως τον χρόνο στη Ρωσία έγινε η Εκκλησία τόσο, μετά έγινε η αυτοκεφαλία έπειτα από πολλά χρόνια και μετά πολλούς αιώνες έγινε Πατριαρχείο, αυτός είναι ο χρόνος μέσα στην Εκκλησία.
«Ε.Κ.»: Δηλαδή τι εξυπονοείτε ότι πρέπει να γίνει κι εδώ κάποια στιγμή αυτοκεφαλία; Μιλήστε καθαρά.
Μητρ. Αλέξιος: Αυτοκεφαλία όπως έγινε στην Ελλάδα, όπως έγινε σε κάθε χώρα θα γίνει, αλλά αυτό θα γίνει στον χρόνο και ο χρόνος είναι εκείνο το πράγμα που το δουλεύει το Πατριαρχείο. Οταν το Πατριαρχείο αισθανθεί ότι θα πρέπει να γίνει αυτοκεφαλία, θα γίνει αυτοκεφαλία.
«Ε.Κ.»: Μιας που είναι πάντες υπεύθυνοι γιατί δεν παραιτήστε όλοι μαζί κι εσείς, κι ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ώστε να κάνει η Εκκλησία εδώ μια καινούργια αρχή;
Μητρ. Αλέξιος: Και μόνο η σκέψη σας είναι εκτός ορίων. Είμαστε ιεράρχες οι οποίοι έχουμε εκλεγεί από το Πατριαρχείο μας, έχουμε χειροτονηθεί και εάν εσείς σαν θεολόγος πιστεύετε στο Αγιο Πνεύμα δεν θα έπρεπε καν να το σκεφθείτε. Δεύτερον, η Εκκλησία ανήκει στο Θεό κι όχι σε μας. Οποιος και να μπει εκεί εάν πιστεύομε ότι υπάρχει το Αγιο Πνεύμα, αλλά πιστεύομε ότι εμείς είμαστε ικανοί, ε τότε θα πάμε κατά Ισραήλ. Μέσα στη Σύνοδο και μέσα στην ιεραρχία και μέσα στην Εκκλησία χρειάζεται το πνεύμα της ταπεινώσεως όχι της εξυπνάδας. Με ταπεινό φρόνημα παρακαλάς και λες Θεέ μου φώτισέ με «πως δει και υπέρ ων δει». Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι άξιος ή ανάξιος, απλούστατα η Εκκλησία με εξέλεξε, η Εκκλησία μού πρότεινε και η Εκκλησία μου ανέθεσε αυτή τη δουλειά. Προσπαθώ να την κάνω κατά τον καλύτερο τρόπο. Προσεύχομαι, κάνω λάθη, αλλά στη ζωή μου θα ήθελα να κάνω λάθη για να κάνω κάτι, παρά να μην κάνω τίποτε. Τελειώνοντας θέλω να σας πω ότι ο Αρχιεπίσκοπος έσωσε την Εκκλησία στην Αμερική.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου