Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Μεγαλώνει η αγανάκτηση για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές



Σημείωση:  Το όνομα του Υπουργού Αμύνης είναι "Καμμένος" ο άνθρωπος πήγε μετά τις φωτιές, δεν κάηκε!!!  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων.



Από την επίσκεψη του κ. Καμμένου στο Μάτι και τον διάλογό του με πολίτες (AP Photo/Thanassis Stavrakis).
Του Αρη Παπαδόπουλου
ΑΘΗΝΑ. Μεγαλώνει η οργή και η αναγάκτηση των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αυτό φαίνεται πλέον από τις δηλώσεις ανθρώπων που είτε έχασαν τους αγαπημένους τους, είτε έζησαν οι ίδιοι ένα απίστευτο δράμα, χάνοντας παράλληλα τις περιουσίες τους.
Με την αγανάκτηση δικαιολογημένη, η κυβέρνηση αντί να αρχίσει να δίνει απαντήσεις, σε μία ανεπιτυχή προσπάθεια να ρίξει αλλού τις ευθύνες, επιτίθεται σε ΜΜΕ και στους κατοίκους που έχτισαν αυθαίρετα τα σπίτια τους, όπως είπε ο Υπουργός Αμυνας σε συνέντευξή του στον απεσταλμένο Γκάβιν Λι του «BBC».
Παρά το γεγονός ότι και τον Αύγουστο του 2017 η Ανατολική Αττική είχε δοκιμαστεί με μεγάλες πυρκαγιές, εν τούτοις φέτος όλη η κρατική μηχανή πιάστηκε απροετοίμαστη. Και βεβαίως την Παρασκευή που τελειώνει το τριήμερο εθνικό πένθος η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αμείλικτα ερωτήματα που θα της θέσει η αντιπολίτευση.
Των ευθυνών δεν απαλλάσσονται ούτε η Περιφέρεια Αττικής ούτε οι Δήμοι. Καθώς κανείς δεν ενημέρωσε, ούτε έκανε κάποια άσκηση ετοιμότητας που προβλέπει το σχέδιο Ξενοκράτης της Πολιτικής Προστασίας με τα όποια έστω κενά που παρουσιάζει.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, την Πέμπτη στη Βουλή, που είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί το τριήμερο πένθος. Αύριο, όμως, θα μιλήσει για να πάνε τα θρασίμια στη θέση τους», ενώ προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στην προσωποποίηση των ευθυνών για την τραγωδία στην Αττική.
Ανάλογη και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, ότι «το πένθος δεν θέλει σιγή, το πένθος απαιτεί ανάληψη ευθυνών. Ευθύνες υπάρχουν πάρα πολλές και όσο πιο ψηλά κοιτάς την πυραμίδα της κυβέρνησης, τόσο περισσότερες ευθύνες εντοπίζεις. Σαφέστατα ο υπουργός Τόσκας έχει ευθύνες και δεν πρέπει να μείνει στη θέση του».
Χαμηλούς τόνους πάντως κρατάει αυτές τις ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την καμένη περιοχή και χωρίς τη συνοδεία ΜΜΕ, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του, αλλά και για να έχει ιδίαν αντίληψη για την έκταση και τα αίτια της καταστροφής.
Η στάση του αυτή θα αλλάξει μόλις συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα καθώς έχει συνεχείς συσκέψεις με τομεάρχες και ειδικούς, όχι μόνο για τις ευθύνες, αλλά και για να υπάρξουν συμπεράσματα της ΝΔ και τις προτάσεις της για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Εκεί βρέθηκε το πρωί και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, ήταν το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που πήγε στην περιοχή, και εκεί άκουσε οργισμένα παράπονα από τους κατοίκους:
«Πήγαμε ανάποδα την Μαραθώνος για να σωθούμε. Γιατί κλείσατε την Μαραθώνος; Μας αφήσατε στο έλεος! Δεν ήρθε πυροσβεστικό. Τίποτα! Μας αφήσατε να καούμε! Κάντε κάτι, έχει καεί κόσμος! Οι κατασκηνώσεις πώς εκκενώθηκαν; Δεν έπρεπε να γίνει αυτό! Κάηκε ο κόσμος τζάμπα!», του είπε απευθυνόμενη μια από τους κατοίκους, η Κατερίνα Σαμιώτη.
Στο σημείο βρέθηκαν και άλλοι πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους για τα όσα έζησαν και για όσα είδαν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους.
Μια κοπέλα, κλαίγοντας φώναξε στον Πάνο Καμμένο: «20 χρόνων παιδιά! Τόσα πτώματα, δεν μας έμεινε τίποτα, καήκαμε. Μας είπαν ‘βουτήξτε να σωθείτε’. Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι;».
Και ο πατέρας της, δίπλα της, κλαίγοντας επίσης είπε: «Είναι δύσκολες στιγμές. Τι να πω σε αυτό το παιδί που έχασε τον φίλο της τον Πάρη; Δεν είναι ψέματα παιδιά. Δεν είναι πολιτική εδώ. Εδώ πρέπει να σώσουμε την κατάσταση».
«Στην θάλασσα έσβησε η φωτιά! Πεταγόντουσαν τα τζάμια στα παιδιά και τους είπα να μην κοιτάνε πίσω! Τέσσερις ώρες κολυμπάγαμε και τους έλεγα μην γυρίσετε πίσω γιατί πέφτουν σπίθες στα μάτια», είπε ο πατέρας του κοριτσιού με την πεθερά του να νοσηλεύεται στην Εντατική στο «Σισμανόγλειο».
Και η νεαρή κοπέλα συνέχισε τη συγκλονιστική περιγραφή της: «Οποιος καθόταν στην στεριά, κάηκε! Οποιος έφυγε βαθιά σώθηκε! Στα άπατα! Ηρθε το Λιμενικό και δεν μπορούσε να πλησιάσει. Μας έλεγαν βουτήξτε να σωθείτε! Πώς να βουτήξουμε να σωθούμε. Πώς να βουτήξουν οι ηλικιωμένοι; Ούτε στα ρηχά δεν μπορούν να βουτήξουν».
Ο κ. Καμμένος απάντησε: «Εμείς είμαστε εδώ και ως Ενοπλες Δυνάμεις προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται. Ο ανθρώπινος πόνος δεν αντικαθίσταται. Δεν μπορώ να φέρω τα παιδιά πίσω. Βλέπω την κόρη μου και βλέπω το παιδάκι το 9χρονο που ήταν μέσα και το ψάχνουμε και αισθάνομαι το ίδιο».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου