Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

«Μαύρα μαντάτα» για την βιομηχανική τομάτα


Το «δρόμο χωρίς επιστροφή» φαίνεται πως έχει πάρει η φετινή καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας, αφού η κατάσταση για τις ζημιές είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και ήρθε και δεύτερο ‘χτύπημα’ για να αποτελειώσει τους τοματοπαραγωγούς.
Η βροχόπτωση που σημειώθηκε προχθές το βράδυ σε αρκετές περιοχές του Ηλειακού κάμπου, έπληξε και τις καλλιέργειες με την βιομηχανική τομάτα, τις καλλιέργειες εκείνες από τις οποίες οι παραγωγοί προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να περισώσουν ότι μπορούν για να μην χάσουν ολοκληρωτικά το προϊόν.
Ωστόσο, ο αγώνας φαίνεται ότι είναι άνισος, αφού οι καιρός έχει άλλες διαθέσεις και οι παραγωγοί είναι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες.
Απόγνωση
Χθες η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας έγινε αποδέκτης αρκετών τηλεφωνημάτων από τοματοπαραγωγούς οι οποίοι ενημέρωσαν ότι επιδεινώθηκε αισθητά η κατάσταση της βιομηχανικής τομάτας, χωρίς να μπορούν να κρύψουν την αναστάτωσή τους.
Μετά τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις, οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι έχει πληγεί κατά μέσον όρο το 40% της καλλιέργειας. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που η ζημιά αγγίζει το 100%, ενώ κάποιοι που είχαν σταθεί περισσότερο τυχεροί με την προχθεσινή βροχόπτωση αποκτούν πρόβλημα και γίνεται αντιληπτό ότι όσο περνά ο χρόνος είναι επιβαρυντικό για την τομάτα που βρίσκεται στα χωράφια.
Μικρή διακοπή
Την ίδια στιγμή, το προϊόν που φθάνει στα δύο εργοστάσια τομάτας δεν έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το εργοστάσιο της Unilever στην Γαστούνη σταμάτησε την παραλαβή τομάτας το μεσημέρι της Πέμπτης και θα αρχίσει να παραλαμβάνει εκ νέου από το πρωί της Δευτέρας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, η διακοπή αυτή έγινε καθώς το εργοστάσιο ξεκίνησε νωρίτερα φέτος την λειτουργία του για να βοηθήσει τους παραγωγούς να μην χάσουν το προϊόν, ωστόσο το προϊόν δεν πληροί μέχρι στιγμής τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Δηλαδή, ανάμεσα στις τομάτες που κινδυνεύουν να σαπίσουν, υπάρχουν και αρκετές άγουρες, οι οποίες δεν έχουν αποκτήσει ακόμη το κόκκινο χρώμα που ζητούν τα εργοστάσια γι’ αυτό και δεν μπορούν να παραληφθούν πριν τον απαιτούμενο χρόνο ωρίμασης.

Μέχρι στιγμής 6.500 τόνοι
Να σημειωθεί ότι φέτος και τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού  ξεκίνησαν νωρίτερα την λειτουργία τους για να βοηθήσουν τους παραγωγούς. Ενώ πέρυσι ξεκίνησαν την παραλαβή στις 17 Ιουλίου, φέτος το εργοστάσιο της Unilever στη Γαστούνη ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου και ο εργοστάσιο ‘Κύκνος’ στα Σαβάλια στις 12 Ιουλίου.
Μέχρι στιγμής, από τους παραγωγούς- μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας έχουν παραδοθεί 6.500 τόνοι τομάτας. Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν παραληφθεί 90.000 τόνοι βιομηχανικής τομάτας, ωστόσο φέτος θα είναι επιτυχία η ποσότητα να αγγίξει τους 60.000 τόνους.
Ο κ. Βαλιανάτος υποστηρίζει ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το προϊόν της βιομηχανικής τομάτας, καθώς υα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς και από την Δευτέρα η Ομάδα Παραγωγών θα έχει επαφές με τα δύο εργοστάσια προκειμένου να συναποφασίσουν τι θα κάνουν για να βοηθηθούν οι παραγωγοί.
«Δυστυχώς επιδεινώνεται η κατάσταση της βιομηχανικής τομάτας και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει άμεσα την διαδικασία των εκτιμήσεων. Η κατάσταση είναι δραματική για ένα προϊόν που στήριζε το νομό Ηλείας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο, είμαστε σε επαφή με όλους και θα δούμε τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου