Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Πύρινη τραγωδία: Πάνω από 24 νεκροί - Τουλάχιστον 104 τραυματίες, πολλοί αγνοούμενοι

Η φωτιά που σκόρπισε το θάνατο




Μια εθνική τραγωδία πλήττει από χθες την Ελλάδα και την βάζει σε βαθύ πένθος. Η χώρα θρηνεί τουλάχιστον 24 άτομα που σκότωσε η πύρινη λαίλαπα η οποία κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο. Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα ήρθε η τραγική επιβεβαίωση από επίσημα χείλη. Από αυτά του Δημήτρη Τζανακόπουλου οποίος είπε ότι τουλάχιστον 20 ήταν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μέχρι εκείνη την ώρα.
«Περισσότεροι από 20 είναι οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος.
Λίγο μετά τις 4 το πρωί ανακοινώθηκε ότι μια γυναίκα και τρία παιδιά ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα προκαλώντας σοκ σε όλη την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 104 είναι οι εγκαυματίες -τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι "το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια".
Ειδικότερα, στις δηλώσεις που έκανε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου γίνεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων με τον πρωθυπουργό επικεφαλής ομάδας υπουργών, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι "ο συνδυασμός των σφοδρών Δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις". Επισήμανε ότι "είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και ανυπέρβλητο κλοιό".
Τόνισε ότι "από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ, 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα". Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.
"Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών, αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους", ανέφερε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως "ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά". Επισήμανε ότι η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.
Σημείωσε ότι τούτη την ώρα πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις Ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του λιμενικού, 2 του πολεμικού ναυτικού (μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό) καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος. Ταυτόχρονα, ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή, συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Πρόσθεσε ότι όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΑΣ που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία τα οποία έχει διαθέσει η Ένωση ξενοδόχων, καθώς και σε άλλους διαθέσιμους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 102 είναι οι ενήλικες εγκαυματίες -τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Δυστυχώς οι προβλέψεις για τον αριθμό των θυμάτων ήταν δυσοίωνες καθώς με το πρώτο φως της ημέρας θα μπορούσε να εκτιμηθεί το μέγεθος της τραγωδίας. Αλλωστε, τουλάχιστον 102 άτομα είχαν τραυματιστεί και είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Το ακόμη χειρότερο: Δεκάδες άνθρωποι δεν είχαν επικοινωνήσει με τους δικούς τους ανθρώπους και εκατοντάδες είχαν εγκλωβιστεί στις περιοχές που η καταστροφική πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανέβαινε κάθε ώρα

Κάθε ώρα που περνούσε και ο αριθμός των θυμάτων ανέβαινε. Από τους 2 απανθρακωμένους που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πήγαμε στους 6, αργότερα στο λιμάνι της Ραφήνας μεταφέρθηκαν 8 σοροί και στη συνέχεια ήρθε η τραγική είδηση για 8 απαναθρακωμένες σορούς στο Μάτι, στον οικισμό που καταστράφηκε ολοσχερώς. Λίγη ώρα αργότερα ήρθαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για να αναδείξουν το μέγεθος της εθνικής τραγωδίας.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν τουλάχιστον ένα κορίτσι 15 ετών κι ένα βρέφος έξι μηνών που δεν άντεξε τις εισπνοές του καπνού στο Μάτι και πέθανε. Εκφράζονται φόβοι ότι ανάμεσα στους νεκρούς θα υπάρχουν κι άλλα ακόμη παιδιά.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από απανθρακωμένα άτομα, εντοπίστηκαν και νεκροί στη θάλασσα. Αυτή τη στιγμή, στο λιμάνι της Ραφήνας μεταφέρονται με καΐκι σοροί ατόμων που περισυνελέγησαν από τη θάλασσα. Στο Μάτι βρέθηκαν 6 απανθρακωμένες σορούς.

Πρόκειται για ανθρώπους που μέσα στον πανικό τους έπεσαν στο νερό για να σωθούν από τη φωτιά. Τέτοια επεισόδια σημειώθηκαν στο Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι και τη Ραφήνα.

Επιπλέον υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και πολλοί τραυματίες. Τουλάχιστον 56 άτομα που έχουν εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύονται σε Ευαγγελισμό, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Αττικόν. Από τους τραυματίες οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι.

Την πρώτη απανθρακωμένη σορό εντόπισε μέσα σε αυτοκίνητο πυροσβέστης κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης στην περιοχή του Νέου Βουτζά.

Για έναν ακόμα νεκρό έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι δέχτηκαν κλήση για μια ακόμα απανθρακωμένη σορό.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν δύο εγκαυματίες που έχασαν την ζωή τους οι οποίοι μεταφέρονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Κατά πληροφορίες ο δεύτερος νεκρός βρέθηκε μέσα σε βάρκα.

Νωρίτερα, εξελίχθηκε θρίλερ με 10 αγνοούμενους δανούς τουρίστες, τους οποίους αναζητούσε το Λιμενικό.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου