Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

«Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας


Τετάρτη, 25 Ιουλίου, 2018



(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Από την πρώτη στιγμή και με κέντρο επιχειρήσεων το Δημαρχείο, στήθηκε μια γιγαντιαία προσπάθεια από τον δήμο της Ραφήνας, αλλά και τους κατοίκους της πόλης, ώστε πέρα από την κατάσβεση της φωτιάς και τον περιορισμό της καταστροφής να υπάρξει παροχή βοήθειας προς κάθε κατεύθυνση.
Ένα 24ωρο μετά, η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Μπροστά και μέσα στο Δημαρχείο της Ραφήνας συνεργεία του δήμου και εθελοντών δουλεύουν ακατάπαυστα, ενώ οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει στιγμή να καταφτάνουν και να φέρνουν τρόφιμα, ρούχα, νερά, είδη πρώτης ανάγκης και ό,τι ο καθένας θεωρεί πως μπορεί να προσφέρει.
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της προσπάθειας, ζώντας και ο ίδιος προσωπικά τη δική του αγωνία, καθώς κάηκε το σπίτι του και η οικογένειά του διέφυγε από τη θάλασσα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλη αυτή την προσπάθεια που συνεχίζεται 24 ώρες μετά, ανέφερε: «Από χτες το βράδυ οργανώσαμε μια ολόκληρη επιχείρηση, μαζί με την κεντρική διοίκηση και μέλη της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχουν κλίνες για τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα σπίτια τους. Επειδή όμως αυτές οι κλίνες, λόγω και της θερινής περιόδου, δεν ήταν στα διοικητικά όρια του δήμου, πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να φύγουν, γιατί ήθελαν να παραμείνουν εδώ και να δουν αν το σπίτι τους έχει καεί, φοβόντουσαν και για κλοπές.
Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν κάποιοι που είχαν οικογένειες, όμως κάποιοι άλλοι θέλησαν να μείνουν, οπότε φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο. Σήμερα διαθέτουμε κλίνες μέσα στον δήμο Ραφήνας, στις κατασκηνώσεις με σπίτια αυτόνομες κατοικίες, που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τη δήμαρχο Ζωγράφου. Έχουμε λύσει ήδη το θέμα της σίτισης, τα τρόφιμα που έχουμε είναι υπεραρκετά και έχουμε μερίδες φαγητού».
Για το αν ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στη βοήθεια, τόνισε: «Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μάλιστα από εδώ και πέρα καλό είναι να σταματήσουν να στέλνουν αιτήματα, γιατί μπορεί να είναι κάτι που πλέον δεν το έχουμε ανάγκη και δημιουργεί πρόσθετο βάρος στη διαχείριση. Επίσης υπάρχει πλήρης ιατρική βοήθεια, από τις ΜΚΟ, την Πράξη, από τον Ερυθρό Σταυρό, από το ΚΕΛΠΝΟ, από την 24ωρη λειτουργεία των Γιατρών του Κόσμου, από το Κέντρο Υγείας, η Νέα Δημοκρατία έστειλε 12 γιατρούς για να ενισχύσουν τον τομέα αυτό.
Επομένως, έχουμε φροντίσει όλα τα βασικά πράγματα και θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ και ηλεκτροφωτισμού, να ανοίξουμε τους δρόμους. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση που έχει πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς και δεν έχουμε ξαναδιαχειριστεί. Πιστεύουμε ότι τα καταφέρνουμε. Το λιμάνι δεν έχει κλείσει και η πόλη έχει διατηρήσει τις υποδομές της, δεν κάηκαν οι υποδομές της πόλης».
Στη συνέχεια ανέφερε για τις ζημιές: «Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα, γιατί έχουν εξαφανιστεί δύο οικισμοί, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαθεί από τον χάρτη. Ο Νέος Βουτζάς έχει πάθει τεράστιες ζημιές, έχει καεί μέσα η πόλη 40-50 σπίτια, τριακόσια μέτρα από την πλατεία. Έχουν καεί περιφερειακά σημεία και τοποθεσίες, σπίτια και μεγάλα κομμάτια πρασίνου. Έχει αλλάξει το τοπίο. Ζούμε μια άλλη πραγματικότητα!».
Στην ερώτησή μας αν η Ραφήνα σήκωσε μόνη της όλο αυτό το βάρος ή αν υπήρξε και βοήθεια από τους όμορους δήμους, απάντησε: «Το Μάτι ανήκει κατά ένα μικρό μέρος στο δήμο Ραφήνας, το υπόλοιπο ανήκει στον δήμο Μαραθώνα. Εμείς μόνοι εκεί ήμασταν και οργανώσαμε τη διάσωση από θαλάσσης. Έχω σπίτι δικό μου που κάηκε και η οικογένειά μου διέφυγε από την θάλασσα.
Ήμουν τρεις ώρες μέσα στον οικισμό και δεν υπήρχε κανένας προσπαθώντας να προσεγγίσω την θάλασσα. Ήταν όλα αποκομμένα. Είδα νεκρούς ανθρώπους, είδα τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα καμένα, είδα τα καμένα σπίτια. Δεν υπάρχει πια αυτός ο οικισμός, ούτε υπάρχει Κόκκινο Λιμανάκι. Η κατάσταση είναι δραματική».
Για το «αύριο» της περιοχής, δήλωσε: «Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση πιστεύω ότι θα πάρουμε αποφάσεις, να δημιουργήσουμε γρήγορα μια καινούργια πραγματικότητα, πριν έρθει ο χειμώνας να κάνουμε την θωράκιση της περιοχής. Να δώσουμε την ευκαιρία με οικονομικά κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν πάλι την ζωή τους. Δεν έχουν ούτε την κάρτα για να σηκώσουν χρήματα, δεν έχουν ούτε το βιβλιάριο για να γράψουν φάρμακα. Δεν έχουν τίποτα».
Και για την αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες της Ραφήνας, είπε: «Ναι, οι πολίτες είναι δίπλα μας συνεχώς. Θα μπορούσαν να σωθούν κάποια σπίτια, η πυροσβεστική δεν μπήκε μέσα γιατί ήταν επικίνδυνο, το αποδέχομαι. Εμείς μπήκαμε, σώσαμε σπίτια με τα πέντε πυροσβεστικά οχήματα που έχουμε και το Σώμα Πολιτικής Προστασίας».
Στο τέλος πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, τα οποία ήταν από το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα. Τους ζήτησα να μείνουν στην θέση τους, χωρίς να πάνε να ξεκουραστούν και το έκαναν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημ. Βασιλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου