Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών στην Αμαλιάδα: Αφετηρία κοινής δράσης


Με τη σκέψη στα θύματα της τραγωδίας με των φονικών πυρκαγιών της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 3ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών από τονδήμο Ήλιδας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον κήπο της οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα και στην έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην γη της Ήλιδας, την γη του Ολυμπισμού που αποτελεί τόπο συνάντησης του ελληνισμού και των κοινών αξιών, ζητώντας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά ώστε το φετινό αντάμωμα να αποτελέσει μία νέα αφετηρία κοινής δράσης για να σηκωθεί πιο ψηλά η Ηλεία. Παράλληλα ζήτησε να ενισχυθούν οι δεσμοί με τους απόδημους Έλληνες, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους.
Πανηλειακό μήνυμα αλληλεγγύης
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να δυναμώσουν οι δεσμοί και να γίνει μία κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης. Υπογράμμισε ότι έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του την αναγέννηση του ενιαίου Ολυμπιακού χώρου, για να περάσουμε στην εποχή που θα ενωθούν όλοι οι Ηλείοι εντός και εκτός Ελλάδας.
Παράλληλα ανακοίνωσε, ότι μετά και την συνεργασία που είχε με την εθνική πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ‘ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ’ και άμισθη ειδική σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Διασποράς Κατερίνα Παναγοπούλου, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση, αποφασίστηκε να αποσταλεί πανηλειακό μήνυμα αλληλεγγύης στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για τους πυροπαθείς, μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου ενίσχυσής τους που θα συμμετέχουν και οι ομογενείς.
Οι βασικοί πυλώνες
Η κα Παναγοπούλου, η οποία πήρε αμέσως μετά τον λόγο σχολίασε ότι το φετινό αντάμωμα συνέπεσε με την τραγωδία των πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι προσεύχεται για να επουλωθεί σύντομα το τραύμα και ζήτησε να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι.
Με την ιδιότητά της ως συμβούλου του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με φορείς της ομογένειας, επισημαίνοντας ότι ο Ελληνισμός της διασποράς βρίσκεται σε ιστορική καμπή, καθώς τα ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς χάνουν την ελληνική τους ταυτότητα καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχέδιο καλλιέργειας από την πολιτεία.
Όπως είπε η πρόταση του πρωθυπουργού ήταν μία πρόκληση για την ίδια και ανέπτυξε επιγραμματικά τους πυλώνες που πρέπει να δοθεί βαρύτητα για να ενισχυθούν οι δεσμοί με την ομογένεια και να αποδώσουν καρπούς. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι χρειάζεται να επικαιροποιηθεί το εθνικό μητρώο της ελληνικής διασποράς, να δημιουργηθεί μία νέα πλατφόρμα επικοινωνίας όλων με όλους, να αναπτυχθεί μία νέα αμοιβαία σχέση μεταξύ ελλήνων και αποδήμων επιχειρηματιών, να αναβιώσει ο θεσμός των εθνικών ευεργετών, να υπάρξουν ιδέες και προτάσεις για την διασύνδεση των πανεπιστημίων ώστε να προαχθεί η έρευνα και να αξιοποιηθούν τα ελληνικά επιστημονικά μυαλά.
«Θέλουμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι ξεκινά την προσπάθειά της από τον οικουμενικό τόπο της Ήλιδας και της Ολυμπίας.
Συμμέτοχη η κοινωνία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι η ώρα για ένα εθνικό σχέδιο που θα έχει συμμέτοχο την κοινωνία και τον λαό και θα ενισχύσει την θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, καθώς ότι απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με συμμέτοχη την κοινωνία. Υπογράμμισε ότι φθάνει με τον καταγγελτικό λόγο που δεν αποτελεί λύση και ανέφερε επιγραμματικά το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας που παρουσιάστηκε πρόσφατα, κάνοντας αναφορά και στην αναγκαιότητα ξένων επενδύσεων, καλώντας τους ομογενείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια.
Κοινό μέτωπο διεκδίκησης
Ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο της Βουλής, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αποκτηθούν άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας με την ομογένεια και να παραδειγματιστούμε από άλλες εθνότητες με ισχυρό στίγμα. Ζήτησε να υπάρξει προβληματισμός ώστε να μην ξαναχαθούν ευκαιρίες για την Ελλάδα και κάλεσε τους ομογενείς να βοηθήσουν βγαίνοντας στα τοπικά μέσα των περιοχών που διαμένουν για να μιλούν  για την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης. Έκανε δε γνωστό ότι σύντομα θα ανοίξει και το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και τόνισε ότι οι συλλογικότητες πρέπει να είναι το παν. Αναφορικά με τις φονικές πυρκαγιές ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες της κατάνυξης πρέπει να αναστοχαστούμε όλοι για τον βιασμό που κάνουμε καθημερινά στο περιβάλλον και για τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρξουν ανάλογες τραγωδίες.
Αρκετοί ομογενείς που δεν μπόρεσαν να παραστούν είχαν αποστείλει τα δικά τους μηνύματα.
Οι βραβεύσεις
Ο Δήμαρχος Ήλιδας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια των ομογενών απένειμε τιμητικές πλακέτες, αφού αρχικά δώρισε στην κα Παναγοπούλου το βιβλίο του Νίκου Γιαλούρη για την Αρχαία Ήλιδα.
Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του επίτιμου προέδρου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστα Κουτρουμπή, για την πολυετή προσφορά του στην ομογένεια και την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ο κ. Κουτρουμπής με δάκρυα στα μάτια αφιέρωσε το βραβείο στους δύο γιους του που έφυγαν από τη ζωή.
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στην Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά για την κοινωνική προσφορά της και συγκεκριμένα για την δωρεά υπερηχογράφου και απινιδωτή για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Κέντρο Υγείας Σιμοπούλου αντίστοιχα και ενός βρογχοσκοπίου για το Νοσοκομείο του Πύργου. Το βραβείο παρέλαβαν ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Παπαδάκος και τα μέλη του Συμβουλίου Νικόλαος Σινόπουλος και Σταύρος Μητρόπουλος.
Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε και στον Πανηλειακό Σύλλογο της Νέας Υόρκης, επίσης για την ανταπόκριση και τις δωρεές. Την πλακέτα παρέλαβαν τα μέλη του Συμβουλίου Παναγιώτα Διαμαντοπούλου- Πατλιά και Δήμητρα Βούλγαρη- Σινοπούλου.
Σε όλους δόθηκε και ένα βιβλίο για τον Ηλειακό Τύπο του Λεωνίδα Καρνάρου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης δήμου Ήλιδας, τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν μία ξεχωριστή αφηγηματική αναδρομή με ζωντανές εικόνες μεταναστών.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής, αντιδήμαρχοι, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Κράλλης, ο Κύπριος πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Μνημείο των Αθανάτων Μάκης Χαβατζιάς.
Δείτε Φωτογραφίες

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον κήπο της οικίας Τατάνη
Συγκινητική στιγμή η βράβευση του κ. Κώστα Κουτρουμπή
Τιμητική πλακέτα στα μέλη του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Παναγιώτα Διαμαντοπούλου-Πατλιά και Δήμητρα Βούλγαρη- Σινοπούλου
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου