Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Τι λένε ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες για το αιματηρό περιστατικό στην Greektown του Toronto


Τρίτη, 24 Ιουλίου, 2018



(Nathan Denette/The Canadian Press via AP)
Το αιματηρό περιστατικό στην Greektown του Τορόντο ήταν το νέο κρούσμα σε μία πόλη που καταγράφει όλο και πιο αυξημένες επιθέσεις με όπλα. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων, στα τέλη Μαΐου, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Μάθιου – Ματθαίο- Στάικο (Matthew Staikos), 37 ετών, στο Yorkville του Τορόντο, γιο του Νίκου Στάικου, κατασκευαστή.
Οι θάνατοι σε τέτοια επεισόδια αυξήθηκαν στους 26 μέχρι στιγμής το 2018, δηλαδή κατά 53% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, όταν είχαν σημειωθεί 17.
Με το νέο περιστατικό να συμβαίνει στην Greetown ήταν πολλοί οι ομογενείς που βρέθηκαν στο σημείο ως αυτόπτες μάρτυρες, ενώ αναμένονται και οι πληροφορίες από την Αστυνομία για την ταυτότητα των θυμάτων…
Ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος (Andreas Papadopoulos), bartender στο ελληνικό εστιατόριο Mezes, ανέφερε μιλώντας στη «New York Times»ότι αρχικά το προσωπικό νόμιζε ότι είναι πυροτεχνήματα οι πυροβολισμοί που άκουγαν.
Αλλά ένας συνάδελφος που βγήκε για να δει τι συμβαίνει βρέθηκε εν μέσω των πυροβολισμών. Ενας άλλος συνάδελφος που τον τράβηξε πίσω, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. «Υπήρχε πολύ μεγάλη αναταραχή…Υπήρχε πολύ αίμα εδώ».
«Ο κόσμος είναι σίγουρα σε αστάθεια και δεν έχει σημασία που ζεις, δεν υπάρχει ασφάλει πουθενά πια»,  είπε ο κ. Τζον Κλιάνης (John Klianis), ο οποίος εργαζόταν στο Pappas Grill όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.
Σύμφωνα με την The Globe and Mail, ο κ. Ανδρέας Μάντζιος (Andrew Mantzios) έπινε τον καφέ του με φίλους κοντά στο συντριβάνι στο τετράγωνο των οδών Danforth and Logan -σημείο δημοφιλές για κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο- όταν άκουσε τους πυροβολισμούς.
Γύρισε και είδε έναν άντρα, ένοπλο, ντυμένο στα μαύρα να προχωρά προς το μέρος τους.
«Είχε μία τρομερή έκφραση στο πρόσωπό του», δήλωσε ο κ. Μάντζιος. Οπως επεσήμανε ο ένοπλος πυροβολούσε σε πλήθος ανθρώπων που στέκονταν στην διάβαση περιμένοντας να περάσουν τον δρόμο. «Και τότε μία κυρία προσπάθησε να τρέξει και έπεσε κάτω. Γύρισε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ, δύο ή τρεις φορές».
Καθώς, όπως και άλλοι έπεσαν στο έδαφος για να προστατευτούν, ο κ. Μάντζιος είδε τον ένοπλο να πηγαίνει πέρα δόθε στην Danforth, πυροβολώντας προς καταστήματα. Ειπε ότι ένας φίλος του είδε τον άντρα αυτόν να αλλάζει γεμιστήρα στο όπλο. Οι άνθρωποι «έπεφταν παντού στο σημείο, ίσως επτά, οκτώ, εννιά…».
Ωρες μετά, ήταν ακόμη τρομοκρατημένος από την εικόνα της γυναίκας που «εκτελέστηκε». «Πίστεψε με, δεν είχα ξαναδεί κάτι σαν αυτό…Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ».
Από την πλευρά του, ο κ. Τζιμ Μελής (Jim Melis), μιλώντας για τον ένοπλο, τον περιέγραψε ως λευκό άντρα που φορούσε μαύρο καπέλο και μαντήλι (bandana), πυροβολώντας προς μία καφετέρια.
Ο κ. Μελής οδηγήσε προς τα νότια στην Arundel Avenue προς την Danforth Avenue, όταν ένα άτομο βγήκε τρέχοντας εμπρός από το όχημά του για να περάσει τον δρόμο. Ειπε ότι ένας άντρας περπάτησε προς το «Caffe Demetre» ένα ζαχαροπλαστείο, έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί από το παράθυρο.
Αυτόπτες μάρτυρες στην Toronto Star
Η Στέιβι Καρνούσκου (Stavy Karnouskou) βρισκόταν μαζί με φίλους έξω από το μπαρ Logo στην νότια πλευρά του Ντάνφορθ, ανατολικά της λεωφόρου Λόγκαν.
«Ακουσα ‘μπαμ, μπαμ’ και γύρισα διότι νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα…και μετά η μητέρα ενός φίλου μου άρχισε να φωνάζει ‘μάς πυροβολούν-τρέξτε μέσα’», λέει η κ. Καρνούσκου, η οποία εκείνη την ώρα έλαβε κλήση από την αδελφή της που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση, διότι δεν μπορούσε να βρει τον αρραβωνιαστικό της. Κοιτάζοντας έξω είδε δύο θύματα, που της φάνηκε ότι ήταν γυναίκες, πεσμένα στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Δέκα λεπτά μετά, βγήκε και είδε δύο γυναίκες πεσμένες στο έδαφος και ανθρώπους που προσπαθούσαν να τις σώσουν κάνοντάς τους τεχνητή αναπνοή. «Για την μία μπορούσα να δω τα πόδια της, ήταν μελανά», δήλωσε η γυναίκα με τρεμάμενη φωνή κλείνοντας με το χέρι το στόμα της. «Ηθελα να την βοηθήσω, αλλά δεν ήξερα τι να κάνω».
Είδε επίσης έναν άνδρα που είχε δεχθεί σφαίρα, πεσμένο στο αίθριο του αρτοποιείου-καφέ Lukumum και έναν άνδρα που προσπαθούσε να τον βοηθήσει. Της φάνηκε ότι πέρασαν τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, ενώ η ίδια και άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για το ότι η αστυνομία δεν έφθασε νωρίτερα. «Ζω στο Ντάνφορθ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάντα υπάρχει γύρω ένα περιπολικό. Εάν υπήρχε ένα περιπολικό στην περιοχή αυτή, δεν θα μπορούσε να πυροβολεί επί τόση ώρα».
Ο Μάικλ Κοζάρις (Michael Kozaris)  εργαζόταν στο εστιατόριο Μεζές, στην βόρεια πλευρά του Ντάνφορθ, όταν άκουσε τα «μπαμ». «Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα, αλλά το εστιατόριο έχει θόρυβο και δεν το σκέφτηκα και πολύ. Ομως μετά τον δέκατο πυροβολισμό σκέφτηκα “ΟΚ, κάτι συμβαίνει» και είδα ανθρώπους στο αίθριο να πετάγονται».
Ενας συνάδελφος τού είπε «δεν είναι σφαίρες» και βγήκε έξω να δει. «Ακούμε πυροβολισμούς, αλλά δεν βλέπουμε τίποτε» Τότε, ένας άλλος συνάδελφος σερβιτόρος, ο Νικ, του είπε να μπει μέσα, τον τράβηξε και ακούστηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί. Και τότε ο Νικ λέει ‘Γα…το, με πυροβόλησε. Κάλεσε το 911, ένα ασθενοφόρο’, Και αίμα έτρεχε από το χέρι του. Πιστεύουμε ότι η σφαίρα εξοστρακίσθηκε από το πόμολο της πόρτας».
Ο Μάικλ Κοζάρις λέει ότι τηλεφώνησε στο 911 και περίμενε στο ακουστικό πολλά λεπτά πριν κάποιος τρέξει έξω και αρπάξει έναν αστυνομικό. Ο αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του ότι έρχεται ασθενοφόρο, αλλά θα πρέπει να περιμένει».
«Ο Νικ χάνει αίμα. Τρέχει παντού, και αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του», δήλωσε ο Κοζάρις και τότε ένα φίλος τον μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο κοντινό νοσοκομείο Michael Garron. Ο κ. Κοζάρις δήλωσε ότι άκουσε ότι ο συνάδελφός του έκανε ακτινογραφίες και πιστεύει ότι η σφαίρα βρίσκεται ακόμη στο χέρι του.
Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες εκείνη την ώρα η Greektown ήταν γεμάτη από κόσμο που απολάμβανε την βραδιά.
Η κ. Jody Steinhauer δειπνούσε με την οικογένειά της στο ελληνικό εστιατόριο «Christina’s» όταν άκουσε θόρυβο που νόμιζε ότι είναι πυροτεχνήματα. Της είπαν να τρέξει όμως στο πίσω μέρος του εστιατορίου. «Αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν» έξω και εμπρός, δήλωσε στο CBC, που συνεργάζεται με το CNN.
Η σύμβουλος της πόλης του Τορόντο, Paula Fletcher δήλωσε στο «CP24» πως άκουσε ότι ο ένοπλος ήταν συναισθηματικά διαταραγμένος και ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με άλλο αίτιο.

Here on the Danforth tonight, my heart and prayers go out to the victims and their loved ones. Words cannot express my sadness over this despicable act. Thanks to all the first responders and medical teams.

Αλλά και η ομογενής σύμβουλος, Μαίρη Φραγκιδάκη (Mary Fragedakis) ανέφερε επίσης ότι άκουσε για διαταραγμένο ένοπλο.
To μήνυμα της Ελληνικής Κοινότητα του Τορόντο στο Facebook
Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο στο Facebook ανήρτησε μήνυμα στο οποίο αναφέρει: «Καθώς αυτό το τραγικό περιστατικό χτυπά κοντά στο σπίτι οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι προς όλους όσους επηρεάστηκαν. Εμείς ως Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο είναι ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι με αλληλεγγύη, καθώς είμαστε #DanforthStrong #TorontoStrong».Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου