Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Πομπέο: Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε την προσάρτηση της Κριμαίας


Παρασκευή, 27 Ιουλίου, 2018


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, επανέλαβε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενώπιον των μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, όπου δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις, ιδίως για τη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, την οποία υπερασπίστηκε.
Τη διαβεβαίωση του Πομπέο χαιρέτισαν αξιωματούχοι τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Ουκρανίας.
«Θέλω να διαβεβαιώσω αυτή την επιτροπή ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από το Κρεμλίνο», ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας και με τη διεθνή κοινότητα, οι ΗΠΑ απορρίπτουν την απόπειρα προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και δεσμεύονται να συνεχίσουν αυτή την πολιτική ωσότου η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αποκατασταθεί», πρόσθεσε.
Η Ρωσία οφείλει «να βάλει τέλος στην κατοχή της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Πομπέο, επαναλαμβάνοντας πως με τις ενέργειές της, η Μόσχα απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Πομπέο διαβεβαίωσε επίσης τους γερουσιαστές ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμιά πρόθεση να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας προτού η Μόσχα να παραδώσει τον έλεγχο της Κριμαίας πίσω στην Ουκρανία.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει τα σύνορα ελεύθερων κυρίαρχων κρατών διά της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, χαιρετίζοντας τις διευκρινίσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τις οποίες τερματίστηκε η σεναριολογία περί παραχωρήσεων της Ουάσινγκτον στη Μόσχα ως προς την Κριμαία που ήταν έντονη πριν από τη συνάντηση κορυφής Τραμπ-Πούτιν και αμέσως μετά, καθώς ο ρώσος πρόεδρος είπε πως ο αμερικανός ομόλογός του πιστεύει ότι η προσάρτηση ήταν νόμιμη διότι έγινε μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χερσόνησο.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε από την πλευρά του πως οι Βρυξέλλες παραμένουν «προσηλωμένες» στην υπεράσπιση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την πολιτική μη αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, «συμπεριλαμβανομένης» της συνέχισης επιβολής «περιοριστικών μέτρων» σε βάρος θεσμών, αξιωματούχων και εταιρειών που συνδέονται με τη συγκεκριμένη κίνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποβάθμισε την τοποθέτηση του Πομπέο. «Γνωρίζουμε πόση αξία έχουν τέτοιες βαρυσήμαντες δηλώσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου