Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Μπλόκο Βερολίνου στην εξαγορά γερμανικής εταιρείας από Κινέζους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κυριακή, 29 Ιουλίου, 2018
Επειτα από δύο και πλέον χρόνια έντονου προβληματισμού στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Γερμανίας, το Βερολίνο αντιδρά εμπράκτως στην επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων. Μέσω κρατικής επενδυτικής τράπεζας, εμποδίζει την κινεζική εταιρεία State Grid Corporation of China να εξαγοράσει μερίδιο στη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί στη Γερμανία.
Τη στρατηγικής σημασίας επένδυση αναλαμβάνει η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW. Θα εξαγοράσει μερίδιο 20% της 50Hertz Tramsmission GmbH, αξίας περίπου 770 εκατ. ευρώ, από τη βελγική εταιρεία Elia System Operator SA. Είχαν προηγηθεί επαφές της Elia System με την κινεζική State Grid Coroporation of China, που ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο μερίδιο. Σημειωτέον ότι η 50Hertz παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπου 18 εκατ. Γερμανούς πολίτες. Το Βερολίνο δεν έκρυψε τη σημασία της παρέμβασης. Το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για «θέμα εθνικής ασφάλειας», τονίζοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές στον τομέα της ενέργειας». Οπως σχολιάζει σχετικά το Bloomberg, η κυβέρνηση Μέρκελ βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του μετώπου που αρχίζει να σχηματίζει η Ε.Ε. για να προστατευθεί από την κινεζική επέλαση.
Αφορμή σοβαρού προβληματισμού στάθηκε το 2016 η εξαγορά της στρατηγικής σημασίας γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea Group. Τότε, ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί κάλεσαν τους συμπατριώτες τους επιχειρηματίες να σχηματίσουν κοινοπραξία και να υποβάλουν ανταγωνιστική προσφορά για να παραμείνει η Kuka σε γερμανικά χέρια. Η έκκληση έπεσε στο κενό, αλλά είχε γίνει η αρχή. Σχολιάζοντας σχετικά ο Μπόρις Σουχτ, διευθύνων σύμβουλος της 50Hertz, τόνισε πως η κίνηση του Βερολίνου καταδεικνύει πόσο στρατηγικής σημασίας είναι η εταιρεία του.
Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann Foundation, οι κινεζικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να θέτουν στο στόχαστρό τους γερμανικές και γενικότερα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τις επιλέγουν βάσει κριτηρίων απολύτως εναρμονισμένων με τους στόχους που έχει θέσει η κινεζική ηγεσία στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος «Made in China 2025». Ως εκ τούτου, τα δύο τρίτα των εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από κινεζικές την περίοδο 2014-2017 αφορούν τους καίριους τομείς της τεχνολογίας, της ρομποτικής και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Η δρ Κόρα Γιούνγκμπλουθ, που εξεπόνησε τη σχετική έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού ινστιτούτου, συνιστά στο Βερολίνο να εξετάζει ακόμη και εξαγορές μικρών μεριδίων της τάξεως του 10%. Η ισχύουσα νομοθεσία στη Γερμανία επιβάλλει διεξοδικό έλεγχο μόνον αν μια ξένη επιχείρηση εξαγοράζει μερίδιο άνω του 25% μιας γερμανικής.
Σύμφωνα, άλλωστε, με την επενδυτική τράπεζα Natixis, είναι παραπλανητική η εντύπωση ότι στη διάρκεια του 2017 μειώθηκαν οι εξαγορές ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές. Επικαλούμενη στοιχεία του American Enterprise Institute, η Natixis τονίζει ότι οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν το 2017, φθάνοντας στα 159,4 δισ. ευρώ από 146,3 δισ. ευρώ το 2016.
Οπως επισημαίνει η Αλίσια Γκαρσία Ερέρο, οικονομολόγος της Natixis με ειδίκευση σε θέματα Ασίας, «για τις εξαγορές της, η Κίνα χρησιμοποιεί θυγατρικές κινεζικών εταιρειών που δεν εμφανίζονται στα στοιχεία της μητρικής εταιρείας, με αποτέλεσμα να φαίνονται λιγότερες οι εξαγορές».
Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει, μάλιστα, την εξαγορά της εταιρείας ενοικίασης αεροσκαφών CIT, μέσω της Avolon Holdings. Η Avolon είναι ιρλανδική εταιρεία, αλλά ανήκει σε μονάδα της ΗΝΑ, ενός εκ των κινεζικών ομίλων που έγιναν γνωστοί στη Δύση από το εκτεταμένο κύμα εξαγορών δυτικών εταιρειών.
Οπως, άλλωστε, επισημαίνει ο Σουόνγκ Λιου, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής Alvarez & Marsal που ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, το Πεκίνο αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγορές ξένων επιχειρήσεων από κινεζικές, για να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων σε γουάν. Ομως για τις θυγατρικές κινεζικών εταιρειών που είναι στο εξωτερικό και έχουν συναλλαγματικά διαθέσιμα, δεν ίσχυσαν οι ίδιοι περιορισμοί.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου