Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Στον Πειραιά η ναυαρχίδα του έκτου στόλου των ΗΠΑ



Η «Κ» ξεναγήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο συγκεκριμένο πλοίο το οποίο λειτουργεί ως το κέντρο διοίκησης και επικοινωνιών ολόκληρου του 6ου Στόλου.Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται από χθες η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ USS Mount Whitney σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ελλάδα η οποία θα διαρκέσει τέσσερις μέρες.
Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης του πλοίου Ρόμπερτ Αγκιλάρ (το πλήρωμά του τον αποκαλεί «Αγκς»), τα συστήματα τηλεπικοινωνιών του πλοίου είτε δικτυοκεντρικά, είτε μέσω δορυφόρου, είτε μέσω πολλαπλών συχνοτήτων, μπορούν να στείλουν άμεση εικόνα για διεξαγόμενες επιχειρήσεις ανά την υφήλιο, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ μέχρι τον πιο απομονωμένο πεζοναύτη ο οποίος αναμένει εικόνα και εντολές για τη δράση του σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος του κόσμου. 
Άλλωστε είναι προφανές από τον πολύ στοιχειώδη οπλισμό του USS Mount Whitney (δύο συστήματα τύπου Phalanx και δύο πυροβόλα τύπου Mark 28 των 35 mm), ότι ο συντονιστικός ρόλος του λαμβάνει χώρα μακριά από το πεδίο των επιχειρήσεων. 

Στο πλοίο, το οποίο έχει ως βάση τη Γκαέτα της Ιταλίας, σταθμεύει, επίσης και ένα ελικόπτερο διασώσεων τύπου Seahawk.
To πλοίο ήλθε στον Πειραιά από τη Μαύρη Θάλασσα όπου συμμετείχε σε ασκήσεις με συμμαχικά ναυτικά και δεν είναι η πρώτη φορά που «πιάνει» στο μεγάλο λιμάνι. Στο Mount Whitney είχε πραγματοποιηθεί πριν περίπου ενάμιση χρόνο η δεξίωση υποδοχής του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. 
Σκοπός, όπως είπε ο κυβερνήτης Αγκιλάρ είναι η εμφανής παρουσία των ΗΠΑ σε μια συμμαχική χώρα όπως η Ελλάδα με την οποία μοιράζονται ιδεώδη και αξίες. Αλλά και η συνδρομή σε περίπτωση που η χώρα, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, χρειαστεί τη βοήθεια για αμυντικούς σκοπούς.
Αν και βασικός σκοπός της στάσης στον Πειραιά είναι η ξεκούραση των περίπου 300 μελών του προσωπικού (το USS Mount Whitney είναι από τα πλοία που είναι στελεχωμένα κατά 50% με πολιτικό προσωπικό, κάτι το οποίο από το 2007 συμβαίνει σε όλα τα αμερικανικά πλοία τα οποία έχουν επικουρικό και όχι πολεμικό ρόλο στις επιχειρήσεις), έχουν όλοι τεθεί στη διάθεση της Ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον αυτή το ζητήσει, για βοήθεια στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
Σε κάθε περίπτωση, το πλήρωμα του USS Mount Whitney μέσω της ΜΚΟ “Praksis” θα παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, κυρίως φάρμακα και ρουχισμό (στο παρελθόν το αμερικανικό Ναυτικό έχει συνεισφέρει και στο «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ). 
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου