Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Στον αέρα η συμφωνία: «Χάθηκε» το Severna Macedonija - Πρόβλημα με erga omnes και γλώσσα

Πολλά αρνητικά σημεία

Στον αέρα η συμφωνία: «Χάθηκε» το Severna Macedonija - Πρόβλημα με erga omnes και γλώσσαΠέμπτη, 14 Ιουνίου, 2018

Σοβαρά προβλήματα που μπορούν να τινάξουν στον αέρα όλο το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, παρουσιάζει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για «γκρίζα» σημεία που όχι μόνο δεν μπορούν να περάσουν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και που θα προκαλέσουν σοβαρά θέματα και στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Ηδη, εκτός από τη ΝΔ που την απέρριψε, χθες και το Κίνημα Αλλαγής έδειξε να διχάζεται καθώς οι ειδικοί που κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη συμφωνία διαπίστωσαν ότι τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών σημείων.
Χθες, μόλις δημοσιεύτηκε το κείμενο αποκαλύφθηκε ότι εξαφανίστηκε το Severna Macedonija κι έμεινε μόνο το Βόρεια Μακεδονία, το οποίο κι έχει συμφωνηθεί. Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα της κυβέρνησης που έλεγε ότι θα χρησιμοποιείται η σλαβική γραφή στην Ελλάδα.
Μείζον θέμα είναι και αν τελικά υπάρχει erga omnes ή έχουμε να κάνουμε με ένα τέχνασμα για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις.
Εάν επρόκειτο για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις τότε με βάση την ονομασία Βόρεια Μακεδονία η συμφωνία θα έπρεπε να προβλέπει ότι η ονομασία των κατοίκων της χώρας αυτής θα είναι Βορειομακεδόνες και η γλώσσα την οποία μιλούν θα έπρεπε να ονομάζεται βορειομακεδονική. Γιατί λοιπόν να έχουμε Μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια;
Αυτό ωστόσο δεν συμβαίνει. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υπάρξει διαχωρισμός. Να αναφέρονται δηλαδή οι κάτοικοι ως Μακεδόνες με τον προσδιορισμό ότι είναι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας.
Στην αποκαλυπτική ανάλυση που κάνει ο καθηγητής Αγ. Συρίγος σήμερα στα «Νέα» βλέπει κανείς τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά.

Ενταξη στο ΝΑΤΟ

Ένα θέμα είναι πως και πότε θα ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη εφόσον ξεκινήσεις δεν μπορεί να διακοπεί.
Αντιθέτως, η διαδικασία εντάξεως στην ΕΕ είναι διαφορετική και μακροχρόνια. Περιλαμβάνει 35 κεφάλαια που αναφέρονται στο κοινοτικό κεκτημένο. Θεωρητικώς μπορούμε να διακόψουμε τη διαδικασία σε κάθε κεφάλαιο ή στο τέλος όταν θα δούμε συνολικά όλα τα κεφάλαια.
Ως προς τα Σκόπια, το πιο δύσκολο σημείο είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 80 βουλευτές επί συνόλου 120. Επίσης πρέπει να υπάρχει παράλληλη πλειοψηφία των βουλευτών ανά εθνοτική ομάδα Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Ακόμη και να γίνει δημοψήφισμα και να το κερδίσει ο Ζάεφ, είναι δύσκολο να συμφωνήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για συνταγματική αλλαγή.

Παραβίαση

Το δεύτερο μελανό σημείο που ανατρέπει το erga omnes εντοπίζεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας. Εκεί ορίζεται ότι και η Ελλάδα και τα Σκόπια θα συνεχίσουν να ερμηνεύουν τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνες με όποιον τρόπο θέλει η κάθε πλευρά. Αυτό συνιστά παραβίαση του erga omnes.
Η συμφωνία ορίζει ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποκαλούνται «Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το μελανό σημείο είναι ότι ουδείς θα λέει ότι είμαι «Μακεδόνας / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Ολοι θα λένε ότι είναι «Μακεδόνες».
Μελανό σημείο αποτελεί και η ρητή αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» που συνοδεύεται από την επισήμανση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. 
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου