Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Καρπούζια: Σαπίζουν στα χωράφια…


Δευτέρα, 11 Ιουνίου, 2018

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών καρπουζιού της Ηλείας, αφού εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια, αυτά της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τη μεταφορά της παραγωγής τους προς τις χώρες του εξωτερικού που φαίνεται ότι έχουν μεγάλη ζήτηση για το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που εξάγει η περιοχή μας.
Τα προβλήματα με τη μεταφορά δεν είναι κάτι που προέκυψε πρόσφατα, αλλά κάθε χρόνο χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά εισοδήματα για τους ίδιους τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους. Η μείωση των δρομολογίων από Ελλάδα προς εξωτερικό έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο των παραγωγών όσο και των εξαγωγέων, που βλέπουν μέρος της παραγωγής τους να καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων μιας και καθυστερεί να διανεμηθεί στο εξωτερικό.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος τοπικός φορέας για να ασχοληθεί με το ζήτημα και έτσι αυτό παραμένει χωρίς λύση. Παραγωγοί και εξαγωγείς ζητούν την από κοινού αναζήτηση λύσης του προβλήματος, προκειμένου να ξεφύγουν από τη δύσκολη αυτή συγκυρία και να λαμβάνουν τους οικονομικούς πόρους που πρέπει.
Προβληματισμένοι παραγωγοί
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απραξία των τοπικών φορέων σ’ ένα τόσο μείζον ζήτημα, εκφράζουν οι παραγωγοί της Ηλείας. Η «βύθιση» της χώρας στην οικονομική κρίση, έχει καταφέρει να λειτουργήσει αρνητικά και στον τομέα των μεταφορών. Μειωμένα δρομολόγια και ελάχιστος χώρος στα καράβια, έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός φορτηγά εταιρειών που μεταφέρουν τα προϊόντα τους προς τις χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χάνονται τόνοι παραγωγής στο «δρόμο προς το εξωτερικό». Ο παραγωγός Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο, υποστήριξε πως είναι ζητήματα δίχως λύση και συνεχώς επαναλαμβάνονται. Το βασικό πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρόπουλο είναι η μεταφορά του φορτίου, που δεν καθίσταται δυνατή λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων και έτσι η τιμή κατρακυλάει. Ωστόσο, εστίασε και στο ζήτημα της ποικιλίας πρώιμων καρπουζιών που δεν είναι γευστικές αλλά μπορούν να παράγουν καρπό σε συνθήκες μη φυσιολογικές. Αυτές αποθαρρύνουν  τον καταναλωτή να λαμβάνει τις επόμενες ημέρες το προϊόν για κατανάλωση.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος στέκεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, που είναι η μεταφορά του προϊόντος προς το εξωτερικό. Η μη εύρεση λύσης στο ζήτημα, «καθηλώνει» τα καρπούζια στα χωράφια, με αποτέλεσμα η παραγωγή να χάνεται και οι τιμές να πέφτουν. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των απαιτήσεων των αγορών» συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να βρουν λύση.
Εξαγωγείς: Έλλειψη μεταφορικών μέσων
Τη δική τους απάντηση στο ζήτημα μεταφοράς των καρπουζιών έδωσε ο εξαγωγέας Νικόλαος Γκινάλας, ο οποίος στα 30 χρόνια της πορείας του στο χώρο δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιο πρόβλημα στις μεταφορές, πρόβλημα που φαίνεται να οξύνεται όσο περνάει ο καιρός. Η έλλειψη των αυτοκινήτων φέρνει μείωση της τιμής του προϊόντος, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα κάλεσμα και στους τοπικούς φορείς για να δώσουν κάποια λύση έστω και προσωρινή μέχρι την εύρεση μιας πιο οριστικής. Βασικός πελάτης της εξαγωγικής δραστηριότητας του κ. Γκινάλα είναι η Ιταλία, στην οποία όμως υπάρχουν και μέρες στις οποίες δεν αποστέλλονται προϊόντα λόγω χόρου. «Η εύρεση λύσης θα επιφέρει οικονομική αύξηση στον τόπο», είπε κλείνοντας ο κ. Γκινάλας.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του τομέα των φορτηγών της εταιρείας του κ. Γκινάλα, Γιώργος Ηλιόπουλος, υποστήριξε πως η κατάσταση της μεταφοράς χειροτερεύει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια που η παραγωγή βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο. Στη συνέχεια, ως λύσεις έθεσε τη χρηματοδότηση των φορτηγών και τη μείωση της φορολογίας τους, ώστε να μπορέσει να λυθεί ως ένα βαθμό το φαινόμενο.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου