Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τελευταίοι τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που είχαν έρθει με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, καθώς ολοκληρώθηκε το 18μηνο της κράτησής τους.
Οι τέσσερις κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, από όπου και αποχώρησαν υπό δρακοντιους όρους ασφαλείας, λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου διοικητικής κράτησης (18μηνο). Πλέον θα διαμένουν σε απόρρητη τοποθεσία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι και για τους οκτώ αξιωματικούς ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει την έκδοσή τους στην Τουρκία.
Επίσης προ ημερών και το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις του ελληνικού δημοσίου κατά της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου σε ένα από τους οκτώ αξιωματικούς.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης, διατυπωμένο από τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση περί χορήγησης ασύλου στον Suleyman Ozkaynakcim, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, έναν εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε αμετάκλητη απόφαση χορήγησης ασύλου στον αξιωματικό, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να μεταβεί σε όποια ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί, όπως έχει ήδη εκφραστεί ως επιθυμία και από τους οκτώ.
Η απόφαση αυτή είναι πιλοτική και αναμένεται η δημοσίευσή της, ώστε να του παραδοθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορέσει να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Προκάλεσε δε την οργή της Άγκυρας που κατηγορεί την Ελλάδα για «υπόθαλψη πραξικοπηματιών».