Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Δάνειο 10 εκατ. δολ. θα πάρει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής – Βάζει υποθήκη δύο κτίρια της στη ΝΥ


Του Θεοδώρου Καλμούκου


Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Δάνειο ύψους $10 (δέκα) εκατομμυρίων δολαρίων προγραμματίζει να πάρει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής από Τράπεζα για να πληρώσει τα τεράστια χρέη της. Θα βάλει ως εγγύηση υποθήκης τα δύο κτίρια των Γραφείων της τα οποία βρίσκονται στη διεύθυνση 8-19 East 79th Street στη Νέα Υόρκη, όπως ελέχθη στην ευρεία συνεδρίαση που έγινε στη Μητρόπολη Βοστώνης το βράδυ της Πέμπτης 1 Μαρτίου 2018.
Στη συνεδρίαση την οποία κάλεσε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος με την ελπίδα να δοθούν κάποιες εξηγήσεις καθότι υπάρχει έντονη ανησυχία στη Βοστώνη έπειτα από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις του «Εθνικού Κήρυκα», είχε ανακοινωθεί και αναμενόταν να παραστεί ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, πλην όμως την τελευταία στιγμή ανέβαλε τη μετάβασή του στη Βοστώνη επικαλεσθείς ότι του προέκυψε κάτι έκτακτο. Αντ’ αυτού μετέβησαν και μίλησαν ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής -CFO- ιερέας Σωτήριος Μπαρούντι (Baroody)και η γενική νομική σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Κάθριν Γουόλς.
Αναφορικά με το δάνειο, ο π. Μπαρούντι στην αρχή δίσταζε να μιλήσει λέγοντας ότι δεν γνωρίζω ακριβώς και πόσα εκατομμύρια και από ποια τράπεζα, πλην όμως παρενέβη η κυρία Γουόλς και είπε ότι πράγματι η Αρχιεπισκοπή σκοπεύει να πάρει δάνειο ύψους $10 εκατομμυρίων, θα βάλουμε ως εγγύηση τα δύο κτίρια όπου στεγάζονται τα κεντρικά Γραφεία της Αρχιεπισκοπής, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα από ποια τράπεζα και με πόσο τόκο.
Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκαν ιερείς, πρόεδροι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων, πρόεδροι και μέλη φιλόπτωχων αδελφοτήτων των κοινοτήτων. Ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος, ο οποίος είπε στους περευρεθέντες να μιλήσουν ελεύθερα.
O Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος τυγχάνει Συνοδικός Μητροπολίτης και μάλιστα τώρα με την εκδημία του Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου είναι πρώτος τη τάξει μετά τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.
Ο π. Σωτήριος Μπαρούντι, ανάμεσα στα άλλα, φέρεται να είπε πως δεν είναι η Αρχιεπισκοπή όπως την γνωρίζατε. Πρέπει να ξέρετε ότι υπήρχε εποχή που δεν μπορούσε η Αρχιεπισκοπή να εκδώσει επιταγή ούτε για $100 (εκατό) δολάρια. Δεν είχαμε χρήματα ούτε τα γράμματα να στείλουμε.

Ο ιερέας Σωτήριος Baroody. Φωτογραφία: DIMITRIOS PANAGOS-GOA/GANP.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε αποκαλύψει πως εταιρείες ταχυμεταφορών όπως των UPS και Federal Express αρνιόντουσαν να παραλάβουν επιστολές, φακέλους και πακέτα επί πιστώσει παρά μόνο πληρωτέα με ρευστό χρήμα.
Η κυρία Κάθι Γουόλς αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στον αποπεμφθέντα πρώην Εκτελεστικό Διευθυντή της Αρχιεπισκοπής κ. Τζέρι Δημητρίου, λέγοντας πως ήταν μόνο ένας ο υπεύθυνος για τα οικονομικά, για τον προϋπολογισμό, για το μισθολόγιο, για τις πληρωμές των λογαριασμών.
Ελέχθη ακόμα ότι όλοι είχαν πιστωτικές κάρτες, πήγαιναν παντού, δεν τους ήλεγχε κανείς για τα έξοδά τους, αλλά ούτε και τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία χρέωναν στην Αρχιεπισκοπή, ενώ οι παρευρισκόμενοι άκουγαν άναυδοι. Αργότερα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν ότι όλα αυτά τα έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».
Η κυρία Γουόλς είπε ότι έχουμε λάβει μέτρα, έχουμε θεσπίσει συστήματα εσωτερικών ελέγχων.
Κατέστη γνωστό ότι ο οικονομικός έλεγχος που διεξάγεται στην Αρχιεπισκοπή δεν είναι ενδελεχής forensic αλλά με κανονικές λογιστικές μεθόδους. Ο μόνος έλεγχος forensic που διεξάγεται είναι για τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Ελέχθη ότι χρήματα βγήκαν από τους αποκλειστικούς (restricted) λογαριασμούς του Αγίου Νικολάου και τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής για να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα, ενώ οι εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής απέφυγαν να πουν πόσα χρήματα μεταφέρθηκαν από λογαριασμούς του Αγίου Νικολάου στην Αρχιεπισκοπή.
Ο π. Σωτήριος Μπαρούντι είπε ότι έχουμε καταβάλλει στα χρήματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και επίσης στη Θεολογική Σχολή.
Εκ των ιερέων εκείνος ο οποίος μίλησε ανοικτά και με παρρησία ήταν ο π. Παναγιώτης Γιαννακόπουλος από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Χαγιάνις του Κέιπ – Κοτ. Ο π. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα οικονομικά θέματα και ιδιαίτερα σ’ εκείνο του Ταμείου Συντάξεως των Ιερέων, λέγοντας στον π. Μπαρούντι ότι δεν έχετε καταβάλλει το ποσό των $654 χιλιάδων δολαρίων που οφείλατε να είχατε καταβάλλει. Οταν ο π. Μπαρούντι προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο π. Γιαννακόπουλος τού υπενθύμισε ότι γνώριζε τι γινόταν στα οικονομικά διότι και αυτός (ο π. Μπαρούντι) εργαζόταν στο Τμήμα των Οικονομικών ως comptroller. Ο π. Μπαρούντι απάντησε πως περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του ελέγχου, τι χρωστάμε κι αν τα ποσά των αριθμών των δικών μας συμφωνούν με τους δικούς σας αριθμούς.
Ελέχθη επίσης, ότι υπήρξε μείωση του υπαλληλικού προσωπικού της Αρχιεπισκοπής κατά τριάντα τοις εκατό.
Ειπώθηκε ακόμα πως θέλουμε να κάνουμε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση εδώ στη Βοστώνη για να ενημερώσουμε τον λαό ότι έχουμε βάλει σειρά, τάξη και κανονισμούς.
Αρκετοί από τους παρευρεθέντες στη συνεδρίαση αυτή, οι οποίοι μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με την παράκληση να διατηρηθεί-για τώρα- η ανωνυμία τους, είπαν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο χειρότερη από ό,τι έχετε γράψει. Δεν μας έδωσαν απολογισμό με αριθμούς αλλά μόνο διαβεβαιώσεις ότι έχουν θεσπίσει κανονισμούς. Δεν βγήκε τίποτε από αυτή τη συνεδρίαση, χάσαμε τον χρόνο μας.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου