Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου, ομιλίες Τραμπ- Δημητρίου


Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2018



Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. (AP Photo/Susan Walsh)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συνέχισε την παράδοση ο πρόεδρος Τραμπ και το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαρτίου άνοιξε τις πόρτες του Λευκού Οίκου και υποδέχθηκε εκπροσώπους της Ομογένειας και Ελληνες από την Ελλάδα, γιορτάζοντας από κοινού την 197η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας καθώς και ο δήμαρχος Μυκόνου.
Επρόκειτο να παρευρεθεί και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, όμως δεν ήρθε γιατί ακυρώθηκε η πτήση του λόγω της χιονόπτωσης στη Ν. Υόρκη.
Ο «Ε.Κ.» βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και μετέδωσε τη δεξίωση προς τιμήν της Ομογένειας και της Ελλάδας.
O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στη σημασία της εθνικής επετείου για την Ελληνική Ανεξαρτησία αλλά και στις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Οπως οι πρόγονοί μας -τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τραμπ- έτσι και εμείς θα αντλήσουμε δύναμη και από τους δεσμούς της Ιστορίας και του Πολιτισμού που ενώνουν τις χώρες μας και διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας. Και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σήμερα και για πάντα».
Αναφέρθηκε επίσης στην Ελλάδα ως τη «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού πολιτισμού», υποστηρίζοντας πως οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες ενέπνευσαν τους πολίτες σε όλες τις χώρες του Δυτικού Κόσμου να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει τη βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Παντού γύρω μας, εδώ στις ΗΠΑ, βλέπουμε τη βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Οι πατέρες (της αμερικανικής δημοκρατίας) συμβουλεύτηκαν τη σοφία των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα. Ηξεραν τι έκαναν. Οι στρατηγοί, οι επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί μας συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν και τον όμορφο Λευκό Οίκο, βλέπουμε τη μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής», τόνισε.
Προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως θα βρίσκεται για επτά ακόμα χρόνια στο Λευκό Οίκο για να γιορτάζει την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
«Τιμούμε την Ελληνική Ανεξαρτησία εδώ στο Λευκό Οίκο από το 1987, μια παράδοση που γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Θα είμαι μαζί σας μόνο για τα επόμενα επτά», τόνισε.
Κλείνοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως οι κοινές πολιτισμικές αξίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τις οποίες προκλήσεις εμφανιστούν στο μέλλον.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελληνική Επανάσταση και τις ιδρυτικές αρχές της Αμερικανικής Δημοκρατίας:
«Η Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μιλάει για αλήθειες που είναι αυτονόητες: την ισότητα όλων των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Ο ελληνικός πόλεμος της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 είναι ένα καλό παράδειγμα. Την ημέρα εκείνη, ο ελληνικός λαός έπρεπε να ξεσηκωθεί εναντίον των καταπιεστών του και να δώσει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα που απαιτούσε τεράστιες θυσίες για να κατακτήσει αυτές τις αυταπόδεικτες αλήθειες, δηλαδή την ελευθερία και την ανεξαρτησία τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την αναφορά του στις ζωτικής σημασίας αμερικανικές και οικουμενικές αρχές και, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ζητάμε, επιπλέον, την ιδιαίτερη προσοχή σας στις συνεχείς αδικίες που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε θέματα που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία. Σας ζητούμε με ειλικρίνεια να μιλήσετε εκ μέρους όλων μας για μια δίκαιη λύση στην παρατεταμένη και τραγική διαίρεση της Κύπρου και στο θέμα για μια κατάλληλη και ιστορικά έγκυρη ονομασία για την πΓΔΜ».
Τέλος, ο σεβασμιότατος σημείωσε πως οι οικουμενικές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρες.
«Οταν γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, γιορτάζουμε μια αρχή, αλλά όχι μια ολοκλήρωση. Ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ημιτελής. Σας ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε, που στέκεστε μαζί μας, που αγωνίζεστε για εμάς και που μιλάτε για τις οικουμενικές και αιώνιες αλήθειες της ζωής και της ελευθερίας».
Η συγκεκριμένη δεξίωση συνιστά ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, καθώς η Ελληνική και η Ιρλανδική Κοινότητα είναι ο μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ οι εθνικές επέτειοι των οποίων εορτάζονται κάθε χρόνο στο Λευκό Οίκο. Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος τόνισε: «Σε μια χώρα σχεδόν 320 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου έχουμε χιλιάδες οργανώσεις που προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Προέδρου, έχουμε δημιουργήσει μια εκδήλωση-θεσμό που μας επιτρέπει να συναντούμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Και ως αποτέλεσμα, όλα τα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι όντως μοναδική η ευκαιρία που έχει κάθε χρόνο ο Αρχιεπίσκοπός μας. Μπορεί να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο και να συζητήσει ουσιαστικά θέματα που μας απασχολούν».
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε μάλιστα και επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο τη Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. (AP Photo/Susan Walsh)
Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. (AP Photo/Susan Walsh)
Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. Φωτογραφία “Ε.Κ”
Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. Φωτογραφία “Ε.Κ”
Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. Φωτογραφία “Ε.Κ”
Ο Τραμπ τιμά την 25η Μαρτίου με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, 22 Μαρτίου, 2018. Φωτογραφία “Ε.Κ”
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου