Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Καταλωνία: Συνελήφθη ο Πουτζντεμόν - Τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστή

Στα σύνορα με τη Δανία

Καταλωνία: Συνελήφθη ο Πουτζντεμόν - Τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστήΟ πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή  στη Γερμανία, πέντε μήνες μετά την αυτοεξορία του από την Ισπανία, όπου κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών επειδή διοργάνωσε ένα παράνομο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Πουτζντεμόν εισήλθε στη Γερμανία από τη Δανία, αφού είχε φύγει την Παρασκευή από τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία είχε δηλώσει το Σάββατο (χθες) ότι ήταν έτοιμη να τον συλλάβει. Ωστόσο το βράδυ ένας Φινλανδός βουλευτής που διοργάνωσε την επίσκεψή του στη χώρα, ο Μίκο Κάρνα, δήλωσε πως ο αυτονομιστής ηγέτης είχε εγκαταλείψει τη Φινλανδία από το προηγούμενο βράδυ με προορισμό το Βέλγιο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Δανία και τον Μάρτιο την Ελβετία χωρίς να συλληφθεί.

Η σύλληψή του επιδεινώνει την κρίση στην Καταλονία που ξέσπασε πέρυσι όταν η περιφέρεια προχώρησε σε συμβολική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να τη θέσει υπό επιτροπεία.

Ομάδες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κάλεσαν σήμερα σε διαδήλωση υποστήριξης του Πουτζντεμόν έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού προξενείου στη Βαρκελόνη.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Πουτζντεμόν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν βάσει ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ανέφερε πως ο Πουτζντεμόν συνελήφθη κοντά σε έναν τομέα του αυτοκινητοδρόμου Α7 που διέρχεται από το κρατίδιο από την πόλη Φλένσμπουρκ κοντά στα σύνορα με τη Δανία.

Η αστυνομία δεν ανέφερε ακριβώς πού κρατείται ο Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες από τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, κρατείται σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη Σούμπι.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή αστυνομία BKA πως ο Πουτζντεμόν ήταν καθ΄οδόν από τη Φινλανδία στη Γερμανία. Δεν ανέφερε πηγή για την πληροφορία αυτή.

Είχε φθάσει στη Φινλανδία την Πέμπτη για να συναντηθεί με βουλευτές και να δώσει μια ομιλία.

Δεν είναι σαφές αν ο Πουτζντεμόν θα απελαθεί αμέσως από τη Γερμανία.

Το γραφείο του εισαγγελέα στην Ισπανία γνωστοποίησε σήμερα ότι εργάζεται στενά με τους ομολόγους του στη Γερμανία και στην υπηρεσία Eurojust της ΕΕ προκειμένου να παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης να καταστεί αποτελεσματικό.

Όταν συνελήφθη, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ζοάν Μαρία Πικέ, κατευθυνόταν στο Βέλγιο.

«Ο πρόεδρος πήγαινε στο Βέλγιο για να θέσει τον εαυτό του, όπως πάντα, στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Πικέ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ότι 25 ηγέτες της Καταλονίας θα πρέπει να δικαστούν για εξέγερση, κατάχρηση ή ανυπακοή στο κράτος.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Πάμπλο Γιαρένα αποφάσισε επίσης την προφυλάκιση πέντε αυτονομιστών ηγετών. Η προφυλάκισή τους προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη την Καταλωνία.

Στο μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελόνης, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής δικαιοσύνης.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους" και "Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας".
Όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Σλέσβιχ, θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον δικαστή στη Γερμανία. "Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζντεμόν θα πρέπει να κρατηθεί" μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία, ανέφερε η ανακοίνωση.
"Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία" είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια στη Βαρκελώνη, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.
Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας "Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!"
Ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη της Ευρώπης στον αγώνα του, κάτι όμως που δεν έγινε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου