Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Νέα παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου με αιχμές κατά Φώφης Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018

Νέα παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου με αιχμές κατά Φώφης Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Του Δημήτρη Χόνδρου

Λανθασμένη η σχετική πρωτοβουλία της αναφέρει ο πρώην υπουργός – Δεν ρώτησε ούτε εμένα ούτε τον Α. Λοβέρδο - Μούδιασμα στη Χαρ. Τρικούπη - Λοβέρδος: Δεν συζητάμε με τους βιαστές των θεσμών Τσίπρα και Καμμένο - Παρέμβαση Στ. Θεοδωράκη υπέρ Φώφης
Αμηχανία αλλά και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην Χαρ. Τρικούπη η δεύτερη συνεχόμενη παρέμβαση Βενιζέλου που αμφισβητεί ευθέως την ορθότητα της επιλογής της Φώφης Γεννηματά να ανοίξει θέμα Αναθεώρησης του Συντάγματος. Το ζήτημα, παρα την αρχική πρόθεση φαίνεται ότι παίρνει διαστάσεις. Στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ενόχληση για τις αιχμές του κ. Βενιζέλου εναντίον της προέδρου του ΠαΣοΚ, ενώ στην αντιπαράθεση εισήλθε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στηρίζοντας πλήρως την κυρία Γεννηματά.
Ο κ. Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) τόνισε ότι «δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μία κυβέρνηση η οποία εκβιάζει τους θεσμούς κι όταν ως αντιπολίτευση ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτήν τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών». «Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση, από ποιον ζητάς συναίνεση;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν μπορείς «να απευθύνεσαι αυτήν τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντί να λες, ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος, λες, ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη, που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για maxi θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα.»
Πέραν της διαφωνίας του για την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά την οποία θεωρεί λανθασμένη ο κ.Βενιζέλος δεν έκρυψε την ενόχληση του και για την τακτική που ακολούθησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Η κυρία Γεννηματά πήρε μία πολιτική πρωτοβουλία, για την οποία εγώ δεν είμαι ενημερωμένος, δεν με έχει ρωτήσει κανείς ούτε επί της ουσίας ούτε επί των χειρισμών» τόνισε και εξαπέλυσε αιχμές για τη στάση της.

Αν δεν ρωτά εμένα, δεν ρωτά τον κ. Λοβέρδο, που είναι καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, που είμαστε μέσα στη Βουλή, ποιον ρωτά το κόμμα μας, στο οποίο ανήκουμε, αν δεν ρωτά την κοινοβουλευτική ομάδα;» επεσήμανε.

Τέλος επεσήμανε με νόημα ότι « η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εκτός πάσης κομματικής πειθαρχίας». «Αυτό έγινε σεβαστό από όλα τα κόμματα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης» ανέφερε.


Λοβέρδος: Δεν συζητάμε με τους βιαστές των θεσμών Τσίπρα και Καμμένο
Αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση με την κυβέρνηση δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Να γίνει σαφές. Με τους βιαστές των θεσμών κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο δεν συζητούμε ούτε για συνταγματικά ζητήματα ούτε για την αναθεώρηση τους», σημείωσε. 

Μούδιασμα στη Χαρ. Τρικούπη

Η νέα παρέμβαση Βενιζέλου προκάλεσε αμηχανία αλλά και μούδιασμα στη Χαρ. Τρικούπη. Τα επιτελικά στελέχη του κόμματος δεν περίμεναν ότι ο κ. Βενιζέλος θα χρησιμοποιούσε τόσο αυστηρούς τόνους στην κριτική του, ούτε ότι θα εξαπέλυε αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά. «Έδειξε πολύ θυμωμένος και σήκωσε πολύ το θέμα» σχολίαζε εμφανώς προβληματισμένος στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠαΣοΚ. Όπως τονιζόταν, σε χαμηλούς και προσεχτικούς τόνους «οι απόψεις του κ. Βενιζέλου δεν θα ανατρέψουν τον σχεδιασμό μας». Ωστόσο, παραδέχονται ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά, «δέχεται μια μη αναμενόμενη κριτική» που δημιουργεί «ένα συνολικότερο πολιτικό ζήτημα».

Αυτό που επισημαίνεται από συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά είναι ότι στο συνέδριο υπήρξαν εκτενείς συζητήσεις με θέμα την Αναθεώρηση του Συντάγματος κατά τις οποίες υπήρξε πλήθος τοποθετήσεων από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής αλλά και ειδικούς επί του θέματος. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τσιόδρας που είχε την ευθύνη των συζητήσεων ενημέρωσε το συνέδριο το οποίο ενέκρινε την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για την αναθεώρηση. Στο ερώτημα, λοιπό, ποιόν ρώτησε η κυρία Γεννηματά, είναι «το συνέδριο». «Η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά είναι απόφαση του συνεδρίου και αυτήν υλοποιούμε», αναφέρουν.

Παρέμβαση Θεοδωράκη υπέρ Φώφης

Σε παρέμβαση του στο θέμα ο Σταύρος Θεοδωράκης στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος» αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού λέγοντας ότι τις 11 αλλαγές που προτείνει η κυρία Γεννηματά «τις έχει ανάγκη ο τόπος» και υπογραμμίζοντας ότι «όλοι, κατά καιρούς, έχουν ζητήσει ορισμένες από αυτές.
«Εδώ, δέκα χρόνια συζητάμε και όταν φτάνει η στιγμή να αποφασίσουμε, το… αναβάλλουμε. Οι πολίτες όμως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές, αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης.


Ανδρουλάκης: Ανάγκη για ουσιαστική αναθεώρηση

Στην ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική αναθεώρηση αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ρωτήθηκε για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν η Φώφη Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μ’ αυτή τη διακηρυγμένη ανάγκη. Το 2008 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για βαθιές τομές. Θεωρώ ότι ένα κόμμα που λειτουργεί θεσμικά μπορεί να βρει λύσεις. Στα θεσμικά κόμματα δεν έχει απόλυτο δίκιο ή άδικο κάποιος. Αν υπάρχει μια διαφωνία στην οπτική, αυτό δεν είναι το ζητούμενο και μπορούμε να τη συζητήσουμε στα όργανα του κόμματος» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου