Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Economist»: Δύσκολη περίοδος για Τσίπρα και εκλογές Οκτώβριο

Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018

(ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας συνεννοείται καλύτερα αυτήν την περίοδο με τους μεγάλους πιστωτές της χώρας του την ΕΕ και το ΔΝΤ αλλά έχει μπροστά του δύσκολους μήνες και θα προσφύγει τον Οκτώβριο σε εκλογές, εκτιμά το περιοδικό «Economist».
Ενας λόγος που ο κ. Τσίπρας τα πάει καλά με τους πιστωτές της χώρας του είναι ότι ολοκληρώνεται τον Αύγουστο το τρίτο δανειακό πρόγραμμα έγκαιρα και με επαρκή δάνεια, ενώ η οικονομία αυξάνεται, αν και με πιο αργό ρυθμό του προβλεπομένου.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας στο εσωτερικό βρίσκεται υπό πίεση. Η συνύπαρξή του με το κόμμα των ΑΝΕΛ, ένα μικρό λαϊκίστικο κόμμα στα δεξιά που προϊσταται ο κ. Πάνος Καμμένος απειλείται να διαλυθεί, καθώς ο κ. Καμμένος, που είναι υπουργός Αμυνας, αντιτίθεται στις προσπάθειες του κ. Τσίπρα να επιλύσει ένα πρόβλημα 25 χρόνων που αφορά την ονοματοδοσία του φτωχού βόρειου γείτονά τους. Επίσης, ο κ. Καμμένος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον χειρισμό των τελευταίων εξελίξεων μες τον ιστορικό εχθρό της Ελλάδας, την Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας ίσως να ήλπιζε ότι με κάποια προσοχή θα απομακρυνόταν από αυτά τα προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μία κοινοβουλευτική έρευνα για δωροδοκία σε βάρος δέκα επώνυμων πολιτικών, ανάμεσά τους δύο πρώην πρωθυπουργών. Κατηγορούνται ότι έχουν δεχτεί συνολικά 50 εκατ. ευρώ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μεταξύ 2010 και 2015.
Ωστόσο, το σκάνδαλο απέτυχε να τραβήξει την προσοχή, καθώς οι εμπλεκόμενοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαστική εξέλιξη. Μάλιστα οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης αναφέρουν και κατασκευή ενόχων από την κυβέρνηση.
Αλλά και η θεωρία του κ. Τσίπρα για οικονομική επιτυχία έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Η οικονομία αναπτύχθηκε μόνον 1,4% συγκριτικά με το προβλεπόμενο 2,5%, ενώ και το ποσοστό για το 2018 έχει μειωθεί στο 2 περίπου.
Αλλά και οι ελπίδες του Ελληνα Πρωθυπουργού για μία καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο φαντάζουν εξωπραγματικές. Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει να μειώσει το αφορολόγητο και να περικόψει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις από το 2019. Ετσι, μία συμφωνία με την ΕΕ σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποτροπή της επιστροφής σε δανειακό καθεστώς.
Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μειώσει τις απώλειές του και θα πραγματοποιήσει εκλογές τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του.
Στο μεταξύ, η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Το αν η ΝΔ μπορεί να κερδίσει μια συνολική πλειοψηφία εξαρτάται από το πόσοι ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων μπορούν να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός τους δεν είναι από αυτούς που παραιτούνται και ότι εξακολουθεί να υπάρχει αρκετός χρόνος για να κερδίσουν πίσω αναποφάσιστους αριστερούς ψηφοφόρους.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου