Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Καφές: Σε ποια ποσότητα προλαμβάνει την απόφραξη των αρτηριώνΠαρασκευή, 30 Μαρτίου, 2018
Ο καφές ανήκει στα πιο δημοφιλή ροφήματα και όχι τυχαία, αφού εκτός της τόνωσης που προσφέρει, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βραζιλιάνικης μελέτης, όσοι πίνουν πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ ποικιλίας Java την ημέρα (δυνατός, σκούρος καφές από την Ιάβα της Ινδονησίας και τα κοντινά νησιά), κινδυνεύουν λιγότερο να φράξουν οι αρτηρίες τους.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ 4.400 κατοίκων του Σάο Πάολο, ενώ έλεγξαν τις εξετάσεις τους για πιθανές ασβεστώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς, πρώιμο σημάδι στεφανιαίας νόσου και παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή.
«Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η τακτική κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε τις πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών» στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Andreia Miranda από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Η Miranda και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ ήταν ευεργετική και για την πρόληψη άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 35 και 74 ετών (μέσος όρος ηλικίας 50) και η μελέτη έλαβε χώρα τη διετία 2008-2010.
Περίπου 8 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν χαμηλά, ενώ τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν την κατανάλωση καφέ σε καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, καθώς και τον δείκτη αποτιτάνωσης των στεφανιαίων αρτηριών τους (CAC), ο οποίος υπολογίζεται με βάση τα ιζήματα ασβεστίου στο εσωτερικό των αρτηριών, την ηλικία και το φύλο, και οι τιμές του κυμαίνονται από 0 έως μερικές εκατοντάδες.
Όταν υπάρχει αποτιτάνωση στα τοιχώματα των αρτηριών, οι αρτηρίες δεν είναι ελαστικές αλλά παρουσιάζουν επικίνδυνη σκλήρυνση.
Περίπου 3 στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πρώην καπνιστές, ενώ το 16% ήταν καπνιστές.
Περίπου το 56% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έπιναν καφέ τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και 12% ότι έπιναν καφέ περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ με καφεΐνη.
Περίπου 10% των συμμετεχόντων είχαν υψηλό δείκτη αποτιτάνωσης των στεφανιαίων αρτηριών, ο κίνδυνος όμως μειώθηκε σταδιακά, όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφέ.
Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ και πάνω την ημέρα συνδέθηκε με μικρότερο δείκτη αποτιτάνωσης συγκριτικά με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού ή 1-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα.
Μένει να δούμε αν η κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε φλιτζανιών την ημέρα θα αποδώσει ακόμα περισσότερα οφέλη, δήλωσε η Miranda.
Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μίγμα μεταλλικών στοιχείων και άλλων συστατικών πέραν της καφεΐνης, γεγονός που εξηγεί την αντιοξειδωτική δράση του, η οποία ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Ο καφές δεν φάνηκε πάντως να βοηθά τις αρτηρίες των καπνιστών, σύμφωνα με την ερευνήτρια.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου