Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

«Πόλεμο» με την Τουρκία ανοίγουν οι ΗΠΑ για τους ρωσικούς S - 400

Προειδοποιητικά πυρά

«Πόλεμο» με την Τουρκία ανοίγουν οι ΗΠΑ για τους ρωσικούς S - 400

Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018

Την πιθανότητα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο πλέον στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις συμμαχικές χώρες που σχεδιάζουν να «προμηθευτούν ρωσικά οπλικά συστήματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για το αν η πιθανολογούμενη αγορά των ρωσικών S-400 θα επηρεάσει την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών νέας γενιάς F-35 στην Άγκυρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως «γνωρίζουμε βεβαίως τις ανακοινώσεις αρκετών χωρών σχετικά με την πρόθεσή τους να προμηθευτούν ρωσικά (οπλικά) συστήματα και θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη δραστηριότητα αυτή για πιθανές κυρώσεις».
Η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στον ειδικό νόμο για τις κυρώσεις (CAATSA) που προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν ακολουθούν τους νατοϊκούς κανόνες.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η αγορά του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας με μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ καθώς δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για την σταδιακή απεξάρτηση, ιδίως χωρών που ανήκαν στο μπλοκ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η αγορά των S-400 από μια νατοϊκή χώρα εγείρει κίνδυνο της ακούσιας μεταφοράς τεχνολογίας, δεδομένου ότι το ρωσικό σύστημα θα πρέπει να συνδεθεί αναγκαστικά με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.
«Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας (...) για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία.»
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου