Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Αγαπητοί Αναγνώστες, Αναγνώστριες

Λόγο των πολλών ειδήσεων ΝΕΑ της ημέρας μπορεί να είναι και κάτω δεξιά που γράφουμε “παλαιότερες αναρτήσεις” κάνετε “κλικ” πάνω σε αυτές τις δύο λέξεις και θα δείτε και πολλά άλλα άρθρα.

Επίσης, λίγο αριστερά σε αυτή τη πρώτη σελίδα θα δείτε “Translate” και ακριβώς από κάτω “Επιλογή Γλώσσας”. Κάνοντας “κλικ” πάνω στο Επιλογής Γλώσσας μπορείτε να μεταφράσετε όλη την ιστοσελίδα στη γλώσσα της αρεσκείας σας. Εάν έχετε συγγενείς και φίλους που δεν μπορούν να διαβάσουν Ελληνικά πέστε τους για αυτή τη δυνατότητα.


Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

REUTERS: ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 5,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017


Reuters: Ελληνικές τράπεζες έτοιμες να πουλήσουν κόκκινα δάνεια 5,5 δισ. ευρώ Έκκληση απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στον εγχώριο τραπεζικό τομέα για επιτάχυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, λέγοντας χαρακτηριστικά στο Reuters ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για τη μείωση των κακών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τρεις από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, (Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank), σχεδιάζουν να πουλήσουν ως και 5,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με 103 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων, μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και εξουθενωτικής ύφεσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να μειωθούν κατά 38 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.

Αν οι τρεις τράπεζες κάνουν αυτό το τεράστιο βήμα (με το ρεκόρ πωλήσεων κόκκινων δανείων που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο) τότε οι συνολικές πωλήσεις NPLs θα αγγίξουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, πρόκειται κυρίως για πωλήσεις δανείων για τα οποία οι τράπεζες έχουν γράψει τις απώλειες τους και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τα δάνεια με εξασφαλίσεις.

«Οι απευθείας πωλήσεις NPLs χωρίς εξασφαλίσεις είναι αυτές που θα ξεκινήσουν το χορό» δήλωσε στέλεχος της Αlpha Bank.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ότι οι εγγυήσεις που περιλαμβάνουν πολλά δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορεί να έχουν μικρότερη αξία από αυτήν που αναγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν ισχύει αυτό, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου