Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος των μνημονίων

 Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, 2017

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αισιοδοξούν ότι οδεύουμε σταθερά στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων βοήθειας προς την Ελλάδα - Η Κομισιόν ετοιμάζει διεθνή καμπάνια για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση!
Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος των μνημονίων

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ο φετινός προϋπολογισμός εκτελείται σύμφωνα  με τις προγνώσεις του προσχεδίου, τα προαπαιτούμενα θα έχουν ικανοποιηθεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος Δεκεμβρίου, όλα δείχνουν ότι το καλό σενάριο έχει εδραιωθεί και πλέον μένει να αποδειχθεί ότι θα  εξελιχθεί κατά το σχέδιο».

Τα παραπάνω βεβαιώνει στο Βήμα ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών και επιμένει ότι «εκτός απροόπτου πριν από τα Χριστούγεννα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με εταίρους και δανειστές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης».

Η ίδια πηγή έσπευσε να διευκρινίσει ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του νέου  έτους θα είναι δυνατή και η επισημοποίηση της συμφωνίας στο πρώτο  Eurogroup του Ιανουαρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν δρομολογημένες τις εξελίξεις και προς επιβεβαίωση των παραπάνω αναφορών δεν κρύβουν ότι η Κομισιόν έχει δεσμεύσει πόρους για την επικοινωνία της ολοκλήρωσης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Θα οργανωθεί καμπάνια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την επιτυχή έκβαση του ελληνικού προγράμματος» λένε χαρακτηριστικά ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και αναμένουν από το νέο έτος αποστολές μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Ελλάδα για την πιστοποίηση των θετικών εξελίξεων στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.  

Στο βαθμό που επιβεβαιωθεί το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα θα υπάρξει ικανός χρόνος για την μεταβατική περίοδο μέχρι την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2018.

Οπως σημειώνουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα υπάρξει ικανός χρόνος για το κλείσιμο και της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία δεν φαίνεται να έχει ιδιαιτέρα προβλήματα καθώς τα προαπαιτούμενα αυτής είναι λίγα και αφορούν περισσότερο την  πιστοποίηση εφαρμογής προηγούμενων μέτρων παρά την υιοθέτηση νέων.

Ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2018 χαρακτηρίζεται μεταβατικό της εξόδου από το πρόγραμμα και επί της ουσίας προπαρασκευαστικό. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν οι μεγάλες πολιτικές συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, για τις πολιτικές της επόμενης μέρας, την δημιουργία του απαραίτητου χρηματοδοτικού αποθέματος και βεβαίως για τον χαρακτήρα του μηχανισμού εποπτείας που θα διατηρηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ολα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι εν τω μεταξύ δεν θα εκτροχιασθούν τα δημόσια οικονομικά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών βεβαιώνουν ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι ελεγχόμενη και επιμένουν ότι ακόμη και το ενδεχόμενο άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κύκλου δεν μπορεί να διαταράξει την πορεία των εσόδων ή το ύψος των δαπανών στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Σπεύδουν βέβαια να διευκρινίσουν ότι ο πολιτικός κύκλος είναι ικανός να διαμορφώσει απειλές εκτροχιασμού, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε μεσοπρόθεσμη βάση και όχι βραχυχρονίως.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών προεξοφλεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο της Ελλάδος από το πρόγραμμα βοήθειας στις αρχές του προσεχούς καλοκαιριού, κάτι που όμως θα πιστοποιηθεί με όλες τις επισημότητες στα τέλη του προσεχούς Αυγούστου.

Υπό τον όρο πάντα ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών, η υγεία των οποίων προσφέρει και την καλύτερη εγγύηση εξόδου από την μεγάλη κρίση που μας καταδυναστεύει επί σχεδόν μια δεκαετία.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου