Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Kατάκολο ένα λιμάνι κρουαζιέρας, που παραμένει... ψαροχώρι!

Κόντρα στις… παραδοσιακά αρνητικές προβλέψεις και εκτιμήσεις κινείται η κρουαζιέρα στο λιμάνι του Κατακόλου έως τώρα, καθώς οι αφίξεις εκτυλίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, χωρίς να έχει ακυρωθεί κάποιο δρομολόγιο.
Η θερινή σεζόν έκλεισε με θετικό πρόσημο, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς φέτος άραξαν στο λιμάνι μεγάλα σε χωρητικότητα κρουαζιερόπλοια, αυξάνοντας τον αριθμό επισκεπτών στην Ηλεία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδας για το α΄ εξάμηνο του 2017, το λιμάνι του Κατακόλου είναι στην 5η θέση στις αφίξεις (7,9%) και στις εισπράξεις (6,9%) και στους επιβάτες (11,9%) πανελλαδικά. Η θέση του Κατακόλου γίνεται ακόμα σημαντικότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι είναι ο μοναδικός ηπειρωτικός προορισμός, αφού στις πρώτες τέσσερις θέσεις είναι ο Πειραιάς και τρία νησιωτικά λιμάνια (Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος).
«Παρότι φοβόμασταν ότι θα είχαμε ακυρώσεις, τελικά πήγαμε καλά, διότι είχαμε και επιπλέον αφίξεις. Το 2017 θα κλείσει καλύτερα από πέρυσι και με περισσότερους επιβάτες, διότι φέτοε είχαμε πλοίια με μεγαλύτερη χωρητικότητα», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Σάκης Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι για το 2018 αναμένεται μικρή μείωση αφίξεων εξαιτίας παραγόντων που υπερβαίνουν την Ηλεία και την Ελλάδα γενικότερα.
Αστάθεια και κορεσμός οι απειλές
«Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, κινδυνεύει και το δικό σου. Το πρόβλημα στην Τουρκία έχει επηρεάσει την Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα θα έχουμε μείωση, ακόμα δεν ξέρουμε το τελικό ποσοστό, ελπίζω να έχουμε τη μικρότερη επιρροή, διότι ο Ιόνιο έχει ακόμα ζήτηση», ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εμφιλοχωρεί και ο κορεσμός στις εταιρείες.
«Οι τουριστικές-ναυτιλιακές εταιρείες της κρουαζιέρας απευθύνονται στους ίδιους πελάτες, οπότε αναζητούν και νέους προορισμούς για να τους ανακυκλώνουν, για αυτό και βλέπουμε ότι αρκετές εξ αυτών πάνε στη Δυτική Μεσόγειο και στα Κανάρια νησιά. Από όσο πληροφορούμαι, σταδιακά επιστρέφουν στους προορισμούς το Μαρόκο και η Τυνησία, που είχαν κοπεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης, και αυτό θεωρώ ότι ευνοϊκό για το Κατάκολο, διότι είναι κοντά μας. Ακόμα δεν μας έχουν ενημερώσει οι Αμερικανοί πράκτορες για τη νέα σεζόν, παρ’ όλα αυτά παραμένω αισιόδοξος και για το 2018», εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.
Ο ναυτιλιακός πράκτορας Παναγιώτης Φάκλαρης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι το 2017 έχει κυλήσει με ιδιαίτερα ικανοποητικό ρυθμό όσον αφορά τις αφίξεις των καραβιών, καθώς δεν υπήρχαν ακυρώσεις και τα δρομολόγια εκτελέστηκαν με βάση το πρόγραμμα που είχε διαμορφωθεί. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με τουλάχιστον 265-270 κρουαζιερόπλοια, διατηρώντας το επίνειο του Πύργου στο ΤΟP-5 πανελλαδικά.
«Η χρονιά έχει πάει πολύ καλά ως τώρα ως προς τι αφίξεις. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για την επόμενη χρόνια, ίσως να έχουμε μια ανεπαίσθητη μείωση, ωστόσο οι εταιρείες ακόμα ψάχνονται και δεν έχουν πάρει τελικές αποφάσεις. Σίγουρα παίζει ρόλο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά υπάρχει και κορεσμός», τόνισε στην εφ.  «Πατρίς» ο κ. Φάκλαρης, συμπληρώνοντας ότι μπαίνουν και νέοι προορισμοί στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας, όπως π.χ. η Ασία.
Προτεραιότητα η ασφάλεια
Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το έργο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα ελέγχει εισερχόμενους και εξερχομενους επιβάτες στο λιμάνι, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, ενώ αναμένεται και η επέκταση του Διεθνούς Κώδικα για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS)
«Η ασφάλεια για το λιμάνι είναι το βασικότερο κριτήριο και για αυτό εργαζόμαστε μεθοδικά για τη διαρκή αναβάθμισή της. Με την έναρξη της νέας σεζόν θα έχουμε διαφορετική εικόνα στο λιμάνι, ενώ σύντομα δημοπρατείται και η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης από την Περιφέρεια», είπε ο κ. Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι το εεντός των ημερών το Λιμενικό Ταμείο θα συμμετάσχει σε σύσκεψη της Γενικης Γραμματείας Λιμένων για το σύστημα προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού (berth allocation), με στόχο να την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων που προσεγγίζουν το Κατάκολο.
Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φιλοξενίας των μεταναστών, επαναλαμβάνοντας την έλλειψη υποδομών στην ευρύτερη  περιοχή του Πύργου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα ακυβέρνητα σκάφη στο μέσο του Ιονίου, στα οποία στιβάζονται ανθρώπινες ψυχές.
«Σπαράζει η καρδιά μας να βλέπουμε μικρά παιδιά στο κρύο. Το Κατάκολο, και γενικότερα ο δήμος Πύργου, το δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες ή μετανάστες, διότι δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με  τον δήμο και την Περιφέρεια,  ανθρωπιστικά να βρούμε λύση. Δεν ξέρω για ποιο λόγο επελέγη το Κατάκολο μεσούσης της τουριστικής σεζόν. Έχουμε  ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, και θέλω να ευχαριστήσω τον συμπολίτη μας, γ.γ. Ναυτιλίας, Διον. Καλαματιανό, διότι έχει συμβάλει τα μέγιστα και έχει πάντα ανοιχτό το ακουστικό για να ακούσει τα αιτήματά μας», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου