Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Βίτσας: Θα αναβαθμίσουμε περί τα 100 F-16 μέχρι το 2023 - 2024 - Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Βίτσας: Θα αναβαθμίσουμε περί τα 100 F-16 μέχρι το 2023 - 2024 - Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑΞυδάκης: Δεν μας επιτρέπεται η παραμικρή υπόνοια κακής διαχείρισης – Φίλης: Πότε θα έχουμε τα στοιχεία της σύμβασης;

Δηλώνει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής ότι ήταν αδήριτη ανάγκη η αναβάθμισής τους και να επιμένει ότι το κόστος είναι 1,1 δισ. ευρώ, όπως έχει πει ο προϊστάμενός του υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, σε αντίθεση με τα 2,4 δισ. δολ. που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Όπως ανέφερε σχετικά, το ποσό των 2,4 δισ. δολ. αφορά την «οροφή» των 123 αεροσκαφών (από τα 155 που αριθμεί συνολικά ο στόλος των F-16), αλλά διευκρίνισε ότι «αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1,1 δισ. ευρώ». Από πού; Από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ο οποίος είναι 500 εκ. ευρώ ετησίως για εξοπλιστικά προγράμματα, εξήγησε ο κ. Βίτσας κάνοντας μια προβολή δεκαετίας, δηλαδή 5 δισ. ευρώ.

«Δεν θα πάμε να ζητήσουμε παραπάνω», τόνισε, κάνοντας γνωστό ότι θα αναβαθμίσουμε έναν αριθμό «κοντά στα 100 F-16» και την πλήρη αναβάθμισή τους την τοποθέτησε χρονικά έως το 2023-24, το πολύ έως το 2025. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν απορίες όσον αφορά τον υπολογισμό του κόστους, αφού αν το κόστος της αναβάθμισης 123 αεροσκαφών είναι 2,4 δισ. δολ., πώς γίνεται η αναβάθμιση 100 F-16 να κοστίσει μόνον 1,1 δισ. ευρώ;

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά, τα οποία έχουν απαγορευθεί από το 2011 βάσει της ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η απαγόρευση όντως ισχύει αλλά κατά 70%, ενώ υπάρχει ένα 30% περιθώριο που επιτρέπονται, κάτι που έχει να κάνει με επιλογές που κρίνονται απολύτως απαραίτητες για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν παραδείγματος χάριν φτιαχτεί ένα κέντρο αναβάθμισης στρατιωτικών ελικοπτέρων, αυτό θα είναι για την χώρα μας μια προστιθέμενη αξία με ευρύτερο ρόλο στα Βαλκάνια, είπε ο κ. Βίτσας και διαβεβαίωσε πως όταν θα έρθει η οριστική τιμή θα δούμε πόσα και θα διαπραγματευτούμε ώστε «να πετύχουμε ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα». Είπε ακόμα ότι στην αναβάθμιση θα συμμετάσχει και η ΕΑΒ καθώς και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, τόνισε δε ότι κατά την άποψή του «έχουμε καθυστερήσει».

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης έθεσε τρία ερωτήματα στον αναπληρωτή υπουργό. «Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να βγούμε από το πέλαγος της αγνοίας», του είπε, με δηκτική διάθεση, καθώς ο κ. Βίτσας «άδειασε» τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχετικές δηλώσεις του στην «Αυγή» αποδίδοντάς του «μείγμα άγνοιας». Ο κ. Φίλης τον ρώτησε πότε θα έχουμε τα στοιχεία της σύμβασης που διαπραγματευόμαστε, αν πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αντισταθμιστικά και αν υπάρχει γενικότερη μελέτη που αφορά και άλλες εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Βίτσας του απάντησε ότι στις 2 Νοεμβρίου 2017 θα αποσταλεί από την αμερικανική πλευρά η σχετική επιστολή (εκατοντάδων σελίδων) και «από εκεί αρχίζουν οι αποφάσεις και η διαπραγμάτευση». Όπως είπε δε, τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα. «Αν συζητήσουμε κάτι θα είναι για τον αριθμό. Μετά τις 2.11. θα αρχίσει η συζήτηση», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα αντισταθμιστικά.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν,. Ξυδάκη για το θέμα. Αφού τόνισε ότι τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν για χρόνια εστία σκανδάλων και διαφθοράς, είπε ότι «είναι ευκαιρία για την παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας». «Χρειάζεται ένα ισχυρότατο μήνυμα στους πολίτες που ακούν φήμες, δεν μας επιτρέπεται η παραμικρή υπόνοια κακής διαχείρισης», τόνισε και απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση: οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε κολάρο δημοσιονομικής ασφυξίας για τη χώρα, είπε και ζήτησε να τεθεί στους εταίρους, όπως είναι ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα οι δαπάνες για το μεταναστευτικό, έτσι να είναι και οι αμυντικές.

Όσον αφορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, αξίζει να σημειωθεί η παρέμβασή του «το πώς ανακοινώθηκε η συμφωνία, σηκώνει μεγάλη συζήτηση». Ωστόσο, τόνισε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων όπου κατεγράφησαν απόψεις, επιφυλάξεις, ανησυχίες κλπ. «Εκείνο που δεν κατεγράφη ήταν η άρνηση της ανάγκης για τον προγραμματισμό της αναβάθμισης», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας. «Το κόστος δεν συζητήθηκε σε αυτή την συνεδρίαση, όχι όμως ότι υπήρξε αμφισβήτηση για την αναβάθμιση», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος είχε σημειώσει ότι στην συνεδρίαση εκείνη όπου τέθηκε από τον κ. Καμμένο το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16, «είμαστε θετικοί στην αναβάθμιση αλλά δεν μπορούμε να καταγράψουμε τις προτεραιότητες». «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε εισηγήσεις αλλά ακούμε τις εισηγήσεις. Και η τελική μας θέση εξαρτάται από την κοστολόγηση», τόνισε, κάνοντας λόγο για «ακαταστασία» εκ μέρους της κυβέρνησης και ζητώντας διευκρινήσεις.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου