Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου ο "κουμπάρος" Ερντογάν στην Αθήνα

Το επιβεβαίωσε ο Νίκος Κοτζιάς - «Επανέναρξη
διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα»
Τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου ο Ερντογάν στην Αθήνα

Την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης που παραχώρησε στους διπλωματικούς συντάκτες.
Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο κ. Ερντογάν την Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα»

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, την επανέναρξη του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, που δεν ήταν, όπως είπε, επαρκώς συστηματικός από το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας τη σημασία που έχει η συμπεριφορά υπευθυνότητας και νηφαλιότητας για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία όπως επισήμανε κάθε άλλο παρά ένδειξη αδυναμίας είναι από ελληνικής πλευράς.
Οι δύο πλευρές, όπως είπε, συμφώνησαν, εκτός από ορισμένα επιμέρους θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα, σε σχέση με την παρουσία του χριστιανικού και ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία, (Ίμβρο, Βακούφια κλπ), στη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών τον προσεχή Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην τακτική επαφή των υπουργών Εξωτερικών κάθε εξάμηνο με εναλλάξ επισκέψεις στις δύο χώρες. Και μάλιστα σε τόπους εκτός Αθηνών, από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, τονίζοντας τη σημασία της ανάδειξης περιοχών της χώρας μας τόσο από τουριστικής άποψης όσο, κυρίως, από πλευράς ασφάλειας.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου συμφώνησαν επίσης να ξανανοίξει ο διάλογος για τα αμυντικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές που είναι ένα πεδίο συζήτησης των αεροναυτηλιακών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις παραβιάσεις. Παράλληλα συμφωνήθηκε η ανάπτυξη των επαφών σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών ορισμένων Διευθύνσεων του ΥΠΕΞ για την ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα διαφωνιών.
Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν το πρώτο θέμα που του έθιξε ο Τούρκος ομόλογός του, τονίζοντας ότι πριν από ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά θα ήθελε να κουβεντιάσει με την ελληνική τα δύσκολα θέματα. Ένα «θετικό βήμα», όπως είπε επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά.
Απαντώντας σχετικά με το θέμα των «γκιουλενιστών», ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι υπήρξε πολύ σαφής στις απαντήσεις του, υπογραμμίζοντας στους συνομιλητές του ότι η χώρα μας δεν έχει καμία διάθεση να αγαπά πραξικοπηματίες, ότι είμαστε οπαδοί του κράτους δικαίου και επιδεικνύουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη.
Αναφορικά με το προσφυγικό τόνισε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα η κοινή ομάδα για την μεταναστευτική πολιτική, ενώ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να γίνει η γειτονική χώρα ευρωπαϊκό κράτος και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία που θα ήθελε να διακοπούν οι συζητήσεις αυτές.
Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι κατά την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στην Άγκυρα τέθηκαν επί τάπητος σειρά θεμάτων και αυτό είχε ως επιστέγασμα τη συμφωνία για επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρεζτέπ Ταγίπ Ερτνογάν στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα οριστεί από τις δύο πλευρές, ενδεχομένως μεταξύ του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου και του πρώτου του Δεκεμβρίου. 
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου