Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Δολοφoνία Κέννεντι: 500.000 απόρρητες σελίδες στο φως

 Σάββατο, 28η Οκτωβρίου, 2017

Δολοφoνία Κέννεντι: 500.000 απόρρητες σελίδες στο φως

Ήταν τελικά ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο ένας και μοναδικός δολοφόνος του Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι ή από πίσω του υπήρξε μια ολόκληρη ομάδα στήριξης; Υπήρξε δεύτερος σκοπευτής; Ποιός αλήθεια ήθελε νεκρό τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών;

Περισσότερο από μισό αιώνα μετά την δολοφονία του 35ου Αμερικανού προέδρου στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας του Τέξας, η οποία συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο κι αποτέλεσε σταθμό στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία, ο αποχαρακτηρισμός 3.100 εμπιστευτικών εγγράφων -ως επί το πλείστον αρχεία από τη CIA και το FBΙ- θα δώσει πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Συνολικά ο φάκελος της δολοφονίας περιέχει υλικό 5 εκατομμυρίων σελίδων. Περίπου 500.000 σελίδες ήταν μέχρι τώρα απόρρητες ή προσβάσιμες αλλά, με αρκετά από τα κρίσιμα στοιχεία καλυμμένα.

Με κοινοποίηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προ ημερών ανακοινώσει ότι δίνει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων αρχείων: "Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου ΦΑΚΕΛΟΥ JFK".

Γιατί τώρα;


Τα έγγραφα δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Αρχείο σήμερα, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει θεσπιστεί από το Κογκρέσο σχετικά με τον απόρρητο χαρακτήρα του συγκεκριμένου αρχείου.

Ωστόσο το "timing" αναφέρει ο διεθνής Τύπος δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για μια κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τον ίδιο τον Τραμπ, σχετικά με την συνεχιζόμενη έρευνα περί ρωσικής ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές. 

Θα κοπάσουν οι θεωρίες συνωμοσίας;

Μέχρι τώρα, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας έχουν κατηγορήσει 82 δολοφόνους, 42 διαφορετικές ομάδες και συνολικά 214 πρόσωπα για τη δολοφονία του JFK, ακόμη και εξωγήινους. Χιλιάδες βιβλία, άρθρα, κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές έχουν καταπιαστεί με την υπόθεση.

Ιστορικοί και ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι στα εμπιστευτικά έγγραφα δεν περιέχουν στοιχεία που θα «σκάσουν σαν βόμβες». Ωστόσο σε αυτά, υπάρχουν άγνωστες στο κοινό πληροφορίες όπως στοιχεία για το μυστηριώδες ταξίδι διάρκειας έξι ημερών του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ στο Μεξικό, δυο μήνες πριν την δολοφονία, στη διάρκεια του οποίου είχε επισκεφθεί τις πρεσβείες της Μόσχας και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού.

Ορισμένοι θεωρούν ότι τα έγγραφα αυτά μπορεί να αποδεικνύουν τον βαθμό στον οποίο η CIA γνώριζε τις διασυνδέσεις του πρώην πεζοναύτη με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία είχε ζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έχοντας μάλιστα αποκτήσει υπηκοότητα.

Στη δίνη των θεωριών συνωμοσίας ο πρόεδρος Τραμπ δεν έμεινε αμέτοχος. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του τότε αντιπάλου του, Τεντ Κρουζ, είχε βρεθεί μαζί με τον Οσβαλντ, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του προέδρου στο Ντάλας. Ο Τραμπ δεν ανακάλεσε αλλά ούτε και στοιχειοθέτησε ποτέ αυτό τον ισχυρισμό.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου