Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Αυξάνουν τα αναψυκτικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό;


Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, 2017

Πρόσφατη έρευνα που ανέφερε σύνδεση της κατανάλωσης των light αναψυκτικών με υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους που τα συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινή τους διατροφή. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα της μελέτης δείχνει πως μάλλον δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από την άλλη πλευρά, ισχύει το γεγονός πως τα ροφήματα που είναι από τη φύση τους ολιγοθερμιδικά είναι πιο υγιεινή επιλογή από τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 2.888 ανθρώπους ηλικίας άνω των 45 ετών από τη μακροχρόνια μελέτη για την υγεία της καρδιάς, Framingham Heart Study. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώνουν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο έως και τρεις φορές το χρόνο επί επτά χρόνια. Εκείνοι που δήλωσαν πως έπιναν τουλάχιστον ένα light αναψυκτικό τη μέρα, είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο στην επόμενη δεκαετία συγκριτικά με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα την εβδομάδα. Αντίθετα, η κατανάλωση «κανονικών» αναψυκτικών ή ροφημάτων με ζάχαρη δεν φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού.
Ωστόσο, οι μελέτες αυτού του είδους δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας και αιτιατού, παρά μόνο συσχετισμό. Επίσης, σύμφωνα με τη συνέχεια της παρακολούθησης, μόνο 97 άνθρωποι (3%) είχαν πάθει εγκεφαλικό, που σημαίνει πως μόνο δύο ή τρία από τα επεισόδια αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να οφείλονται στα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, επισημαίνει η δρ Kathryn Rexrode, επίκουρος καθηγήτρια ιατρικής στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η οποία ήταν συν-συγγραφέας μιας προηγούμενης, μεγαλύτερες μελέτης που παρακολούθησε την κατανάλωση αναψυκτικών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η εν λόγω μελέτη, εντόπισε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ανθρώπους που έπιναν πάνω από ένα αναψυκτικό τη μέρα, είτε αυτό περιείχε ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά.
Σίγουρα όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη είναι καλύτερα από εκείνα με τα τεχνητά γλυκαντικά. Πολλές μελέτες έχουν ήδη δείξει πως η κατανάλωση γλυκών ροφημάτων και αναψυκτικών σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, σημειώνει η δρ Kathryn Rexrode.
Τέλος, η καθηγήτρια προσπάθησε να εντοπίσει μια πιθανή εξήγηση για το συμπέρασμα της μελέτης που έδειξε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού στους ανθρώπους που καταναλώνουν light αναψυκτικά. Προσπαθώντας να είναι πιο υγιείς, οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι ή πάσχουν από διαβήτη είναι ίσως πιθανότερο να επιλέγουν light αναψυκτικά αντί των κανονικών. Ωστόσο ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να προκύπτει από τα προβλήματα της υγείας τους και όχι από την επιλογή των αναψυκτικών.
Πηγή: medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου