Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Συμφέρει τον Τραμπ να κρατήσει τη Γέλεν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μετέβη χθες στον Λευκό Οίκο προκειμένου να περάσει από συνέντευξη για τη θέση εργασίας που ήδη κατέχει. Η θητεία της ολοκληρώνεται στις αρχές του επόμενου έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει αν θα ανανεώσει τη θητεία της ή αν θα επιλέξει κάποιον άλλον. Οταν είχε εμφανιστεί το όνομα της Γέλεν για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους υποψηφίους, είχα υποθέσει πως γίνεται μόνον για λόγους εντυπωσιασμού. Στον Τραμπ αρέσει να δραματοποιεί τη διαδικασία διορισμού και η συμπερίληψη του ονόματος της Γέλεν (την οποία είχε διορίσει ο Ομπάμα) στον κατάλογο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Είχα υποθέσει ότι στο τέλος ο Τραμπ θα επιλέξει κάποιον συντηρητικό άντρα για την ανωτέρω θέση, όπως έχει κάνει για τις περισσότερες από τις σημαντικές θέσεις στην κυβέρνησή του. Και μπορεί κάλλιστα να το κάνει. Ωστόσο το καλύτερο πράγμα που θα είχε να κάνει ο Τραμπ και αυτό που θα εξυπηρετούσε καλύτερα το πολιτικό του συμφέρον θα ήταν να ανανεώσει τη θητεία της Γέλεν. Και αν γνωρίζουμε κάτι για τον Τραμπ, είναι πως τον ενδιαφέρει το δικό του συμφέρον.
Μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση Τραμπ επικρατεί χάος: η έρευνα για τη Ρωσία, οι διαρροές από τον Λευκό Οίκο, η δυσκολία των υπουργών του να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, η αποτυχία του να περάσει σημαντικούς νόμους από το Κογκρέσο, η δημοτικότητά του που έχει υποχωρήσει στο 38% κ.λπ. Ποια είναι η μεγαλύτερη εξαίρεση; Η οικονομία, η οποία τα πάει μια χαρά. Δεν αναπτύσσεται με εκρηκτικό ρυθμό, αλλά αναπτύσσεται σταθερά και η ανεργία είναι στο 4,2%. Οπως έχει σημειώσει επανειλημμένως ο Τραμπ, το χρηματιστήριο ανεβαίνει ραγδαία. Η Γέλεν είναι το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, και η Fed διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Εχει διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλό επίπεδο, αγνοώντας αναλυτές, περιλαμβανομένων ορισμένων άλλων υποψηφίων για τη θέση της, που προέβλεπαν λανθασμένα πως ο πληθωρισμός θα ξεφύγει από τον έλεγχο και ζητούσαν αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η οποία θα είχε πλήξει την οικονομία και τις μετοχές.
Επιπλέον, η Fed λειτουργεί καλά υπό τη Γέλεν, δεν υπήρξαν σημαντικές δημόσιες διαφωνίες μεταξύ των μελών της και δεν έχει αιφνιδιάσει τους επενδυτές αλλάζοντας σημαντικά την πορεία της. Παρ’ όλα αυτά θα εκπλησσόμουν ελαφρώς αν ο Τραμπ ανανέωνε τη θητεία της Γέλεν. Η ευκαιρία να απολύσει κάποια που έχει διορίσει ο Ομπάμα, ίσως αποδειχθεί υπερβολικά δελεαστική. Και η Γέλεν είναι πιο αυστηρή σε θέματα τραπεζικής εποπτείας από τους περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. Ομως έχω πειστεί πως για το συμφέρον του ίδιου του Τραμπ η έξυπνη κίνηση θα ήταν να ανανεώσει τη θητεία της. Σχεδόν τίποτε δεν μπορεί να πλήξει τη δημοφιλία ενός προέδρου όσο η αδύναμη οικονομία. Για τον ίδιο λόγο, τρεις πρόεδροι με καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τον Τραμπ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, επέλεξαν να ανανεώσουν τη θητεία του προέδρου της Fed που είχαν επιλέξει οι προκάτοχοί τους. Ο Ρέιγκαν είχε ανανεώσει τη θητεία του Πολ Βόλκερ, ο Κλίντον του Αλαν Γκρίνσπαν και ο Ομπάμα του Μπεν Μπερνάνκι. Αυτοί οι πρόεδροι είχαν αντιληφθεί πως η αβεβαιότητα σχετικά με τη Fed αποτελούσε ένα ρίσκο που δεν ήταν ανάγκη να πάρουν.
Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια παρόμοια απόφαση. Τα γραφεία στοιχημάτων θεωρούν πως τις περισσότερες πιθανότητες (38% μέχρι το βράδυ της Τετάρτη) να αναλάβει πρόεδρος της Fed έχει ο Τζερόμ Πάουελ, Ρεπουμπλικανός που υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Fed, ακολουθεί ο Κέβιν Γουάρς, Ρεπουμπλικανός που είχε υπηρετήσει στο Δ.Σ. της Fed (21%), και η Γέλεν (19%). Οι άλλοι υποψήφιοι είναι, όπως φαίνεται, ο Τζον Τέιλορ, συντηρητικός οικονομολόγος στο Στάνφορντ, και ο Γκάρι Κον, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου