Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα η Αρχαία Ήλιδα –

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, 2017 Του Αγίου Δημητρίου

Με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού

Η αγκαλιά της Αρχαίας Ήλιδας, της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, άνοιξε χθες για να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των ΧΧΙΙΙ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Pyeong-Chang της Νότιας Κορέας.
Το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από την Αρχαία Ολυμπία και ο πρώτος σταθμός ήταν ο ιερός τόπος της Αρχαίας Ήλιδας, που την υποδέχτηκε με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού ανά τακτά διαστήματα σημειωνόταν βροχόπτωση, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα πλησίαζε στον χώρο της αρχαίας αγοράς, με λαμπαδηδρόμο τον αθλητή μπάσκετ του Κοροίβου Ανδρέα Μπεκρή, η Αρχαία Ήλιδα υποκλίθηκε στο αρχαίο φως το αθάνατο.
Σεμνή τελετή
Ο Ανδρέας Μπεκρής κάτω από χειροκροτήματα εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο και με την δάδα του άναψε τον βωμό που είχε τοποθετηθεί στο σημείο, καταδεικνύοντας τον ισχυρό συμβολισμό του ιερού φωτός.
Αμέσως ξεκίνησε η σεμνή τελετή με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου της Νότιας Κορέας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας και έγινε αντίστοιχα η έπαρση των σημαιών.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος υποδέχτηκε με τις ανάλογες τιμές τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «PYEONG – CHANG 2018» κ. Γιουντζού Χόνγκ, καθώς και το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Επικεφαλής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Αθανάσιο Βασιλειάδη.
«Υποδεχόμαστε την Φλόγα, όπως η μάνα υποδέχεται το παιδί της και ξεπροβοδίζουμε την Φλόγα, στέλνοντας στην Παγκόσμια κοινότητα, μήνυμα αγάπης, ειρήνης και συναδέλφωσης» ήταν τα λόγια του κ. Χριστοδουλόπουλου και ευχήθηκε το φως της Ολυμπιακής Φλόγας, να γίνει αφορμή να σκέπτονται όλοι, στο πέρασμά της, πως αξίζουν μερίδιο στον Ολυμπισμό. ‘Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία εξόδου από την βαρβαρότητα ενός κόσμου ανισοτήτων, αδικίας και καταπίεσης’ είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής  «PYEONG – CHANG 2018» κ. Γιουντζού Χόνγκ, ο οποίος  υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή για την χώρα του η διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι θα είναι ξεχωριστοί και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από πλευράς ασφάλειας.
Στο μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε και ο Επικεφαλής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης.
Σύντομο δρώμενο
Αμέσως μετά έγινε ανταλλαγή δώρων και ακολούθησε μικρό δρώμενο που προετοίμασαν, με μεγάλο σεβασμό απέναντι στα ιδεώδη που πρεσβεύσει η Ολυμπιακή Φλόγα και ο τόπος της Αρχαίας Ήλιδας, τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του 1ου Λυκείου Αμαλιάδας, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της καθηγήτριάς τους κας Ιωάννας Παπαδάκη, με τους μαθητές να προσφέρουν ‘κλαδί ελαίας’ δίνοντας το μήνυμα της εκεχειρίας.
Το ολιγόλεπτο πρόγραμμα με τίτλο: «Η Παλιννόστηση/ Αναβίωση της Εκεχειρίας», είναι βασισμένο σε κείμενο του κ. Θεόδωρου Ανδρουτσόπουλου, το οποίο προσάρμοσε για τις ανάγκες τις συγκεκριμένης τελετής, ο αρχαιολόγος κ. Κων/νος Αντωνόπουλος.
Μετά την ολοκλήρωση του δρώμενου η Φλόγα συνέχισε το ταξίδι της με προορισμό τα Καλάβρυτα και με πρώτη λαμπαδηδρόμο από την Αρχαία Ήλιδα την Ολυμπιονίκη της Ατλάντα το 1996 στο άλμα εις ύψος, Νίκη Μπακογιάννη και δεύτερη λαμπαδηδρόμο την επίσης Ολυμπιονίκη με την Εθνική του ανσάμπλ στο Σύδνεϋ το 2000, Ειρήνη Αϊνδηλή.
Νωρίτερα η Φλόγα είχε εισέλθει στην πόλη της Αμαλιάδας με πρώτο σταθμό την πλατεία Δημοκρατίας και εν συνεχεία με λαμπαδηδρόμους μεταφέρθηκε μέσω των οδών Ερμού και Αρχαίας Ήλιδος στην πλατεία Ανεμομύλου και από εκεί στην Αρχαία Ήλιδα.
Στην τελετή στην Αρχαία Ήλιδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σύσσωμη η δημοτική αρχή Ήλιδας, εκπρόσωποι της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας και της ΣΕΤΤΗΛ,  ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κωνσταντίνος Χριπάτσιος,ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδας Βαρουξής και πολλοί άλλοι.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου