Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Ο πλανητάρχης - χούλιγκαν

Ολα πήγαιναν καλά για τον Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στην Αμερική ως τη στιγμή που ο «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ κατελήφθη από εκείνο το ασυγκράτητο κράμα χουλιγκανισμού και λαϊκισμού που τον διακρίνει. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό θέλησε να... πανηγυρίσει για δύο πράγματα:

nnn

Για την άνοδο του δείκτη Dow Jones που έσπασε το φράγμα των 23.000 μονάδων και για τα 2,4 δισ. δολάρια που θα εισπράξει από την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, η οποία θα αποφέρει 6.000 θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες...

nnn

Με δυο λόγια, όλος ο καημός του ήταν να πείσει τους Αμερικανούς ότι «κλέβει» θέσεις εργασίας ακόμα και από τον Τσίπρα που έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους. Από εκείνη τη στιγμή η κυβέρνηση έχασε το 90% της επικοινωνίας της επίσκεψης. Και το είπε καθαρά ο «αθεόφοβος» για τα F-16, λίγα λεπτά μετά το καλωσόρισμα που έκανε στον Λευκό Οίκο στον κ. Τσίπρα, μόλις δηλαδή  κάθισαν μπροστά από το γνωστό τζάκι, περιτριγυρισμένοι από τα μικρόφωνα και τις κάμερες των δημοσιογράφων.

nnn

Πάντως, ανεξαρτήτως αυτών των εντυπώσεων, νεοδημοκρατικοί κύκλοι παρατηρούσαν στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους - και όχι αυτές που προπαγανδίζουν - ότι η επίσκεψη είχε δύο ξεχωριστά στοιχεία, τα οποία δεν αξιολογήθηκαν επαρκώς...

Η κοινή συνέντευξη

Εκτίμησαν ιδιαιτέρως κάποια «γαλάζια» στελέχη το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε κοινή συνέντευξη με τον έλληνα πρωθυπουργό, πράγμα που δεν είχε συμβεί άλλη φορά. Και το σημαντικότερο: ότι έγιναν συζητήσεις για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα για την κατασκευή μονάδας αποαεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από σχιστόλιθο που θα φθάνει στην Αλεξανδρούπολη από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια επένδυση, στον βαθμό που θα πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τα βορειοανατολικά σύνορά μας (Εβρο -  Θράκη). Επισημαίνω και πάλι ότι αυτά τα λένε οι νεοδημοκράτες και όχι οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

nnn

Εκείνο όμως που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι ο κ. Τσίπρας έφυγε από την Ουάσιγκτον και πέταξε κατευθείαν στις Βρυξέλλες (για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει. Γιατί υπήρξαν φήμες και δημοσιεύματα ότι δήθεν οι Ευρωπαίοι ήταν δυσαρεστημένοι και με το κονδύλι των 2,4 δισ. που θα δώσει για την αναβάθμιση των F-16 (τη στιγμή που κάνει περικοπές συντάξεων) και με το γεγονός ότι προτίμησε τα αμερικανικά όπλα και όχι τα ευρωπαϊκά. Οι Ευρωπαίοι, όπως μου είπαν οι Κύπριοι που μετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υποδέχθηκαν τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες με απορία μεγάλη (της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης).

Η απορία των Ευρωπαιών

Σου λένε: Είναι δυνατόν; Αυτός ο αριστερός, ο οποίος προτού εκλεγεί ο Τραμπ δήλωσε πως ελπίζει να μη μας βρει τέτοιο κακό με την εκλογή του, που όταν ήταν νεαρός συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά των Αμερικανών, που χαρακτήρισε τον Τραμπ... «διαβολικό», να τύχει τέτοιας υποδοχής από τον «Πλανητάρχη»; Ηθελα να ήμουν εκεί να έβλεπα τις αντιδράσεις τους, αλλά και τι είδους απαντήσεις τούς έδινε ο κ. Τσίπρας.

Γιατί δεν έρχεται το Χόλιγουντ

Εκείνο που έμαθε (και από πρώτο χέρι μάλιστα) κατά την επίσκεψή του στα Cinespace Film Studios του Σικάγου ο Πρωθυπουργός είναι ότι ως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις αντί να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να διευκολύνουν τους ξένους ώστε να γυρίσουν ταινίες (και να εισρεύσουν επενδύσεις) έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους εμποδίσουν. Στη συνάντησή του με τον Αλεξ Πίσιος (πρόεδρο της Cinespace) έγινε συζήτηση γύρω από το ζήτημα της σχέσης Ελλάδας - εξωτερικού σε ό,τι αφορά τον κινηματογράφο.

nnn

Ετσι πληροφορήθηκε ότι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ένας παραγωγός ο οποίος επιθυμεί να γυρίσει ταινία σε μια ξένη χώρα είναι το ποσοστό της επιστροφής φόρου, Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ξοδέψει, π.χ., 100 ευρώ σε μια χώρα, ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων θα του επιστραφεί μετά το πέρας των γυρισμάτων. Το «Blade Runner 2049», για παράδειγμα, γυρίστηκε στην Ουγγαρία με 25% επιστροφή φόρου.

nnn

Πάντως ο θείος του κ. Πίσιος, Νικ Μιρκόπουλος, ο οποίος είναι ο ιδρυτής της κινηματογραφικής εταιρείας, είχε συναντηθεί στο παρελθόν δύο φορές με εκπροσώπους διαφορετικών ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να συζητήσει την αξιοποίηση χώρων κοντά στην Αθήνα που θα μπορούσαν να γίνουν στούντιο.  Παρά το γεγονός ότι τίποτε δεν έγινε, μαθαίνω πως η οικογένεια Μιρκόπουλου διεμήνυσε στον κ. Τσίπρα ότι την ενδιαφέρει και σήμερα μια επένδυση στην Ελλάδα. Αλλά με προϋποθέσεις.

Ο Ευκλείδης και ο τζόγος

Ξέρετε πως τζογάρανε οι... κομμουνιστές επί Σοβιετικής Ενωσης; Ξέρετε μέχρι πόσους βαθμούς αλκοόλ μπορεί να έχει το κρασί; Ολα αυτά μπορεί να σας φαίνονται άσχετα και συγκεχυμένα, αλλά δεν είναι. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση παραχώρησης παιγνιομηχανών στον ΟΠΑΠ επιμόρφωσε τους συναδέλφους του βουλευτές για όλα τα παραπάνω.

nnn

Αρχικά ενημέρωσε (θεσμικά) τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση η απαγόρευση του τζόγου δεν έφερε παρά τα αντίθετα αποτελέσματα και ότι οι τζογαδόροι έπαιζαν παρανόμως και χωρίς κανέναν έλεγχο. Εν συνεχεία, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι στα καταστήματα στα οποία θα υπάρχουν παιγνιομηχανές θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ, ανέφερε πως θα σερβίρονται ποτά με ως 17% βαθμούς αλκοόλ. «Δηλαδή μόνο κρασί» διευκρίνισε ο «sommelier» Ευκλείδης (να τον ενημερώσω ότι και το λικέρ Baileys έχει 17% βαθμούς αλκοόλ).

nnn

Για την ιστορία του πράγματος, να σας πληροφορήσω πως στη Σοβιετική Ενωση ο τζόγος κάθε μορφής είχε απαγορευθεί από το 1928 ως το 1988. Στις 23 Αυγούστου 1989 άρθηκε η απαγόρευση, με αποτέλεσμα τα χρόνια που ακολούθησαν να υπάρξει έκρηξη του τζόγου. Ενδεικτικά το 2002 μόνο στη Μόσχα υπήρχαν 58 καζίνα, 2.000 αίθουσες τυχερών παιχνιδιών και περίπου 70.000 κουλοχέρηδες. Και τότε ήρθε ο Πούτιν. Ο Βλαντίμιρ το 2009 απαγόρευσε τον τζόγο σχεδόν παντού στη Ρωσία, με μοναδικές εξαιρέσεις τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες στις περιοχές Αλτάι, Κράσνονταρ, Καλίνινγκραντ και Πριμόρκσι. Με την απόφαση αυτή  νόμιζε πως θα περιόριζε τον παράνομο τζόγο; Αμφιβάλλω. Αλλά έδωσε ένα στίγμα.

nnn

«Υιοθετώντας» την ατζέντα... Πούτιν ο Ευκλείδης ανέφερε στη Βουλή πως αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τον παράνομο τζόγο «είναι καλύτερο να έχεις λιγότερα καταστήματα με περισσότερα παιχνίδια αντί να έχεις περισσότερα καταστήματα με λιγότερα παιχνίδια». Αν και ο υπουργός δεν μίλησε για ειδικά διαμορφωμένες ζώνες, μαθαίνω πως νομοσχέδιο που θα φέρει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση στη Βουλή θα κάνει σχετικές αναφορές στο θέμα. Ποιος είπε λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν κρατά επαφή με το σοσιαλιστικό παρελθόν της;
Τραπεζίτες σε αναμμένα κάρβουνα

Πολύ δύσκολοι καιροί για τους τραπεζίτες. Μαθαίνω ότι όλοι τους κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μετέδωσε, μέσω του Reuters, ότι πρέπει να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους με τα «κόκκινα» δάνεια, σχεδόν υιοθετώντας επί της ουσίας τη γραμμή του ΔΝΤ.

nnn

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και οι μέτοχοι που πιέζουν για σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έχει διαπιστωθεί πλέον ότι μόλις το 26% των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω των τραπεζικών καταστημάτων. Φαίνεται άλλωστε - ούτε ουρές ούτε συνωστισμός. Μια βόλτα στα καταστήματα των τραπεζών θα πείσει τους πάντες.

nnn

Το κακό είναι ότι έχουν εξαντληθεί οι εθελούσιες έξοδοι και πολύ φοβάμαι ότι θα πάμε σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.

***

Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το κλίμα στις ΗΠΑ ήταν θετικό για τις επενδύσεις. Υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στον Ελληνο-αμερικανό Τζον Κάλαμος. Αυτό που εκθειάζεται ιδιαιτέρως στους επενδυτικούς κύκλους είναι το γεγονός ότι η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ενδιάμεσες συναλλαγές, επισημαίνει ο κ. Δραγασάκης.

***

Μπορεί οι Ελληνες να έμαθαν για τον Τζον Κάλαμος από την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά οι Αμερικανοί τον ξέρουν πολύ καλά, καθώς το όνομά του έχει φιγουράρει συχνά στη λίστα Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους των ΗΠΑ. Ηταν ο Ελληνο-αμερικανός που διοργάνωσε το δείπνο του Πρωθυπουργού με τους επενδυτές στο Σικάγο. Γιος μπακάλη, κατάφερε σήμερα να έχει περιουσία περίπου 1 δισ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία του, η Calamos Asset Management, διαχειρίζεται πάνω από 20 δισ. δολάρια.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου