Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Πνιγμένοι στα χρέη οι Έλληνες, ψάχνουν για σωσίβιο. Ορατή η ολική καταστροφή

Το ερώτημα είναι θα αυξηθούν οι αυτοκτονίες ή θα βγουν στους δρόμους;

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες αναμένουν την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης των 120 δόσεων

Ψάχνουν σωσίβιο οι πνιγμένοι στα χρέη
Πάνω από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστάνε 12,8 δισ. ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ
Τριπλασιάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πνίγουν 1.187.895 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες, οι οποίοι αναμένουν την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης των 120 δόσεων, θέμα που απασχολεί τις σημερινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών. Χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί τόσο ο αριθμός των οφειλετών όσο και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, 1.180.000 οφειλέτες χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 30,5 δισ. ευρώ - σχεδόν τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με το 2014, όταν ανερχόταν σε 10,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ):
- 456.742 εργοδότες χρωστάνε 16,4 δισ. ευρώ στο τέως ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
- 503.383 ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστάνε 12,8 δισ. ευρώ στον τέως ΟΑΕΕ.
- 224.525 γεωργοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι) χρωστάνε 988 εκατ. ευρώ στον τέως ΟΓΑ.
- 3.159 μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι χρωστάνε 225 εκατ. ευρώ στο τέως ΕΤΑΑ.
- 86 εργοδότες των ΜΜΕ οφείλουν 3,8 εκατ. ευρώ στο τέως ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΗ ΘΗΛΙΑ. Ετσι μπροστά στην ασφυκτική θηλιά των οφειλών όλοι αναμένουν την ενεργοποίηση της ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων για την εξόφληση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από τους θεσμούς να μην υπάρχει ο όρος της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ως προς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, αφού υπάρχουν οφειλέτες που έχουν σταματήσει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. Η επίτευξη της συμφωνίας θα προσφέρει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Υπογραμμίζεται ότι η προωθούμενη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει ότι ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι, όπως και με προηγούμενες ρυθμίσεις, να είναι ενήμερος με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι ο αριθμός των δόσεων σε οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ θα φτάνει μέχρι τις 120 μηνιαίες δόσεις (με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ), ενώ για τους αγρότες το ανώτατο όριο των δόσεων μπορεί να φτάνει και τις 160. Για όσους οφειλέτες έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα προβλέπονται, μέσω ενός συστήματος αυτοματοποιημένης διαδικασίας, περισσότερες των 120 δόσεων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητά τους. Για βασικές οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα προβλέπεται ρύθμιση σε ανώτερο επίπεδο μέσω διαπραγμάτευσης με στελέχη του ΚΕΑΟ. Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους θα τους αφαιρεθεί το 85% των προσαυξήσεων και τόκων.

ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος προανήγγειλε απόφαση για τη μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα 40.000 ευρώ και άνω.
Τέλος, εντολή να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 1997 δίνει ο ΕΦΚΑ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, καθώς κινδυνεύουν να παραγραφούν. Με εγκύκλιό του ξεκαθαρίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον Ενιαίο Φορέα η 20ετής παραγραφή. Συνεπώς, χρέη κυρίως προς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ κινδυνεύουν να παραγραφούν, μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις. Αντίθετα, στο ΙΚΑ, που μέχρι πρότινος ίσχυε η 10ετής παραγραφή, οι διαδικασίες αφορούν στην πράξη αξιώσεις του ΕΦΚΑ από το 2007 και εφεξής.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου