Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017


Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης την 28η Οκτωβρίου


ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 
ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με την έκθεση δύο αριστουργημάτων από το Μουσείο Σαγκάης. Μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού» θα αποτελέσουν τα έργα με τα οποία το Μουσείο της Ακρόπολης θα τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η είσοδος τόσο στο Μουσείο όσο και στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» θα είναι ελεύθερη.

Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης

Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.

Το Μουσείο Σαγκάης

Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης

Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.
Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες

Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης»  θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως τις 30 Απριλίου 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.
Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν το ενημερωτικό βίντεο που θα προβάλλεται σε επανάληψη στον ίδιο χώρο με τα δύο εκθέματα, καθώς και να διαβάσουν το μικρό ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης που θα διατίθεται δωρεάν στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Στα Πωλητήρια του Μουσείου θα διατίθεται προς πώληση το μεγάλο ενημερωτικό έντυπο της εκθεσιακής δράσης στα κινέζικα, στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου