Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Τον έλεγχο της Καταλωνίας παίρνει η Μαδρίτη - σε «δημοκρατική αντίσταση» καλεί ο Πουτζντεμόν

barcelonaΚυριακή, 29 Οκτωβρίου, 2017

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη του ελέγχου της περιφέρειας από την Μαδρίτη, υποσχόμενος να συνεχίσει να εργάζεται «για το χτίσιμο μίας ελεύθερης χώρας». 
«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πουτζντεμόν στη σύντομη δήλωσή του.
Η ανακοίνωση του Πουτζντεμόν έγινε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος από κάποια τοποθεσία που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. 
Νωρίτερα σήμερα, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της Καταλωνίας.
Οπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου η αντιπρόεδρος τηςισπανικής Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία τίθεται επικεφαλής της Καταλωνίας.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλας Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.
Πρώτη κίνηση της Μαδρίτης, λίγες ώρες μετά την άμεση επιβολή της κυριαρχίας της στην περιοχή ήταν να «ξηλώσει» όλους τους υψηλόβαθμούς αστυνομικούς.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ως εκ τούτου και επίσημα σήμερα την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. 
Χθες, Παρασκευή, ο Μαριάνο Ραχόι είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d'Esquadra».
Πρόκειται για το πρώτο άμεσο μέτρο που έθεσε σε εφαρμογή η ισπανική κυβέρνηση από τη στιγμή που το καταλανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής.
Λίγο νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει τη διάλυση της τοπικής βουλής, την αποπομπή του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζδεμόν και την διεξαγωγή εκλογών στην Καταλωνία στις 21 Δεκεμβρίου
Επίσης,διέταξε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλωνίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών «αντιπροσωπειών» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ανακοίνωσε - δια του εκπροσώπου Τύπου της - ότι θα κινηθεί την επόμενη εβδομάδα δικαστικά σε βάρος του προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης». «Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.
Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλωνία.
Μετά την κορύφωση της κρίσης Βαρκελώνης - Μαδρίτης την Παρασκευή χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν να διαδηλώσουν στους δρόμους, άλλοι υπέρ της ανεξαρτησίας και άλλοι με σύνθημα την ενότητα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου