Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Αρκετά χειρότερη η οικονομική κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή


Στη Βοστώνη η Κληρικολαϊκή



Από τη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πλαισιώνουν οι Μητροπολίτες Πίτσμπουργκ Σάββας, Βοστώνης Μεθόδιος και Ατλάντας Αλέξιος. Δίπλα του ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Τσαντίκος. Φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ακόμα πιο τραγική είναι η οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από ό,τι νομιζόταν αρχικά αφού το συνολικό έλλειμμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», εκ των έσω των συνεδριάσεων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ανέρχεται σε $12.750.000 -δώδεκα εκατομμύρια επτακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια- όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα στα ελλείμματα συμπεριλαμβάνονται και τα εξής: Εγινε μεταφορά ύψους $4.750.000 -τεσσάρων εκατομμυρίων εφτακοσίων πενήντα χιλιάδων δολαρίων από αποκλειστικούς (restricted) λογαριασμούς. Από αυτά $2,5 εκατομμύρια από τον λογαριασμό του υπό ανοικοδόμηση ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν σε λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής για την πληρωμή λειτουργικών της εξόδων. Υπογραμμίζεται ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους κανονισμούς και επισύρει σοβαρές ευθύνες.
Επίσης, υπάρχει έλλειμμα ύψους 4,0 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιταγές οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί για την πληρωμή εξόδων πλην όμως δεν υπάρχει αντίκρισμα στην τράπεζα γι’ αυτό και δεν αποστέλλονται αλλά βρίσκονται μέσα σ’ ένα κουτί στην Αρχιεπισκοπή. Το μόνο που πληρώνει η Αρχιεπισκοπή είναι το μισθολόγιο του υπαλληλικού της προσωπικού. Επίσης, υπάρχει έλλειμμα και εκκρεμότητα ύψους $3,0 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο των ιερέων.

Ο Μιχάλης Ψαρός ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο βήμα εκφωνεί τη βαρυσήμαντη ομιλία του. Φωτογραφία GOA/Dimitrios Panagos

Ο οικονομικός προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής για το 2018 που είχε οριστεί στα $30,0 εκατομμύρια, θα μειωθεί στα $22,0 εκατομμύρια. Οι κοινότητες δεν θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις. Ηδη αρκετές έχουν διακόψει ή προτίθενται στο ελάχιστο ή και τελείως τη συνεισφορά τους προς την Αρχιεπισκοπή.
Επιρρίφτηκαν ευθύνες στον απολυθέντα κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος, όπως ελέχθη, για να μεταβεί ακόμα και από την Αρχιεπισκοπή στον ανεγειρόμενο Ναό του Αγίου Νικολάου χρησιμοποιούσε λιμουζίνα, ενώ ταξίδευε και στο εξωτερικό για τις ανάγκες της οικοδομής όπως λόγου χάρη είχε μεταβεί στην Αυστρία για να επιλέξει τα μάρμαρα. Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είχε λεπτομερή γνώση για όλα όσα συνέβαιναν στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και του Αγίου Νικολάου.
Ελέχθη ότι απελύθησαν μέχρι στιγμής τριάντα υπάλληλοι οι οποίοι στοίχιζαν σε μισθούς και ασφάλειες 6,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Αποφασίστηκε όπως η επόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής θα γίνει τον Ιούλιο του 2018 στη Βοστώνη.
Ο εκ Λόουελ της Μασαχουσέτης επιφανής ομογενής επιχειρηματίας και μέγας ευεργέτης της Αρχιεπισκοπής, της Μητρόπολης Βοστώνης, της Ομογένειας και της Ελλάδος κ. Γεώργιος Μπεχράκης σηκώθηκε και είπε πως σεβαστικά σας παρακαλώ να μην γίνει η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη διότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για προετοιμασία και σοβαρή εργασία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος του είπε πως θα είσθε εσείς κ. Μπεχράκη ο πρόεδρος της Κληρικολαϊκής στη Βοστώνη, ενώ ο κ. Μπεχράκης απάντησε πως δεν θα το δεχθώ ποτέ και σας ζητώ να μη γίνει η Κληρικολαϊκή.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως το συζητήσαμε στη συνεδρίαση της Συνόδου με τους Μητροπολίτες και ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος συμφώνησε, ενώ ο κ. Μπεχράκης επέμενε σθεναρά στη θέση του ότι δεν δέχεται και να μην γίνει η Κληρικολαϊκή στη Βοστώνη.
Ρίχτηκε η ιδέα από μερικούς συνέδρους να γίνει η Κληρικολαϊκή για δύο μόνο μέρες λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής, ενώ άλλοι έλεγαν πως δεν είναι αρκετές δύο μέρες διότι μέχρι να πάμε στη Βοστώνη θα πρέπει να φύγουμε.

Ο Επίσκοπος Μωκησού Δημήτριος ομιλεί στην ολομέλεια. Φωτογραφία GOA/Dimitrios Panagos

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2917 στην Επιτροπή των Οικονομικών διεξήχθη ζωηρή συζήτηση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή, ενώ υπήρξαν και μερικοί από το Σικάγο οι οποίοι άρχισαν να επαινούν τον αναπεμφθέντα πρώην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Γεώργιο Βουρβούλια. Επίσης, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης, π. Θεόδωρος Μπάρμπας, έπλεξε το εγκώμιο των απολυθέντων κυρίων Γεωργίου Βουρβούλια, Τζέρι Δημητρίου, Γεωργίου Παπαδάκου, καθώς και του κ. Γεωργίου Μάθιους.
Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.», ο π. Μπάρμπας για κάποιο λόγο τους είχε επαινέσει και γραπτώς σε e-mail στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είπαν στον «Ε.Κ.» ότι ο κ. Γεώργιος Βουρβούλιας επί ένδεκα χρόνια λάμβανε ηλεκτρονικώς (wired) δέκα χιλιάδες δολάρια το μήνα για τα έξοδα κινήσεώς του για τις συνεδριάσεις. Ο «Ε.Κ.» είχε αποκαλύψει ότι κατά τα δέκα χρόνια έλαβε 900 χιλιάδες δολάρια. Στην επιτροπή των Οικονομικών ελέχθη ότι έγιναν παρεκτροπές.
Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έκανε προσπάθεια να μην επιτραπεί συζήτηση για τον κ. Βουρβούλια, αλλά ούτε και για τις αποκαλύψεις του «Εθνικού Κήρυκα» για τις Χορηγίες της «Ηγεσίας των 100», ούτε για το Ληξιαρχείο, ενώ ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Τσαντίκος έκανε απεγνωσμένη προσπάθεια για να υποστηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο και να τονίσει τη χρησιμότητα των λεγόμενων «εθνικών διακονιών». Ο κ. Τσαντίκος αναμασούσε τη φράση για ενότητα.
Ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος παραδέχεται την ύπαρξη του τεράστιου ελλείμματος που δημιουργήθηκε επί Αρχιεπισκοπίας του είπε ότι υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι οι οποίοι μπορούν να το καλύψουν. Εγινε επίσης αναφορά στις αποκαλύψεις του «Ε.Κ.» και ελέχθη ότι αρχικά μας είπατε ότι δεν ήταν αλήθεια, κι έπειτα από δύο εβδομάδες με ανακοινωθέν επιβεβαιώσατε ότι όλα όσα έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» ήταν πέρα για πέρα αληθινά. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε στην ολομέλεια και ο κ. Σάββας Τσίβικος ειπών ότι όλα τα γραφθέντα ήταν σωστά.
Εγινε προσπάθεια να φανεί προς τα έξω η εικόνα ότι γίνονται προσπάθειες διορθωτικές, ενώ το γενικό κλίμα που επικρατούσε στις συνεδριάσεις ήταν ένα πνεύμα κατήφειας και μουδιάσματος, το οποίο μάλιστα έχει αποτυπωθεί και στις φωτογραφίε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου