Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Κ. Τζαβάρας: «Η αδιαφορία της Υπουργού Κονιόρδου και του Περιφερειάρχη Κατσιφάρα εξακολουθούν να τιμωρούν ανελέητα τον Επικούριο Απόλλωνα»


 Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, 2017

Μαύρα μαντάτα για την αποκατάσταση του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία προέκυψαν από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Ν.Δ. και βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα.
Σύμφωνα με αυτή «σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ 2014-2020, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία» […] για μνημεία που έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκατάστασης του ναού
Με λίγα λόγια το Υπουργείο παραδέχεται ότι, δύο χρόνια μετά την απένταξη από το ΕΣΠΑ της αντικατάστασης του στεγάστρου του Επικούριου Απόλλωνα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζονται για τη προστασία του. Και επιπλέον μας εμπαίζει, γιατί αυτό που δεν γράφει στην απάντηση του είναι ότι στο σχετικό πρόγραμμα για τα μνημεία της UNESCO έχει εξαντλήσει το σύνολο του προϋπολογισμού των 10.000.000, εντάσσοντας μόνο τα έργα αποκατάστασης στις Αιγές με 5.000.000 και τα έργα της Ακρόπολης με τα υπόλοιπα 5.000.000!
Την ίδια ώρα αποδεικνύεται και η αδιαφορία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον Επικούριο Απόλλωνα. Ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα το 2015, ο τότε υπουργός Πολιτισμού απαντούσε ότι τα έργα αποκατάστασης «πιθανότατα θα συνεχιστούν στο επόμενο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020», με χρήματα δηλαδή της Περιφέρειας, όπως σχεδόν η πλειονότητα των έργων αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα, η σημερινή απάντηση της κας Κονιόρδου καταδεικνύει ότι η Περιφέρεια δεν έχει προβλέψει τα απαιτούμενα κονδύλια για τα έργα. Απ’ ότι φαίνεται, μόνο η αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων» στη Πάτρα με 5.000.000 και του «Ξενοκράτειου» στο Μεσολόγγι με 3.700.000 ενδιαφέρουν τον κ. Περιφερειάρχη.
Για μια ακόμα φορά η Ηλεία θα πρέπει να ζητιανεύει για εκείνα τα έργα πολιτισμού που πριν από 3 χρόνια ήταν αυτονόητα. Άλλωστε και το Υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται στην απάντησή του ότι οι μόνες μελέτες έτοιμες προς ένταξη στο ΕΣΠΑ αφορούν το θέατρο της Πλατιάνας και τα ρωμαϊκά λουτρά της Σκαφιδιάς, χωρίς βέβαια να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ούτε λόγος για νέα έργα στην Ολυμπία, στην Ήλιδα ή στα βυζαντινά και φράγκικα μνημεία της Ηλείας. Επιτέλους, φτάνει πια με την αδιαφορία και την απαξίωση των μνημείων μας, που τα θέτει σε κίνδυνο. Αλήθεια, απαντήστε στο λαό της Ηλείας κ. Κατσιφάρα, υπάρχει στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημαντικότερο μνημείο από τον Επικούριο Απόλλωνα;
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου