Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

«Υγεία για Όλους»: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας στο Σιμόπουλο


Η προάσπιση και προαγωγή της υγείας των ευπαθών ομάδων είναι το βασικό μέλημα του προγράμματος «Υγεία για Όλους», που υλοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Υγείας στο Σιμόπουλο.
Πρόκειται για πρόγραμμα παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για απόρους, είτε για ρομά και αλλοδαπούς, είτε για άτομα της τρίτης ηλικίας και ανθρώπους που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις μονάδες υγείας, όπως συμβαίνει και στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας, όπου μπορεί να υπάρχει το Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα για την διενέργεια όλων των ιατρικών εξετάσεων.
Ένωσαν τις δυνάμεις τους
«Αν και πολύ κοντά στα Νοσοκομεία, οι άνθρωποι αυτοί είναι μακριά από την υγεία» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος και συντονίστρια του προγράμματος ‘Υγεία για Όλους’ κα Ελένη Σωτηροπούλου, η οποία είναι οικονομολόγος και ασχολείται με τον τομέα της πρόνοιας ως επιστημονική συνεργάτης της Α’ πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου ‘Αγία Σοφία’.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης με επικεφαλής τον πρύτανη κ. Δημόπουλο και με την υποστήριξη των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, του ΚΕΣΥ και της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών.
Για την υλοποίησή του στην Ηλεία συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η 6η ΥΠΕ και στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Ήλιδας, το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας.
Συμπληρωματικός ρόλος
Όπως ανέφερε η κα Σωτηροπούλου, πρόκειται για πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, καθώς υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που είτε για κοινωνικούς είτε για οικονομικούς λόγους δεν έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
«Ουσιαστικά το πρόγραμμα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Έρχεται να καλύψει τα κενά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι άποροι, οι ανασφάλιστοι, οι ρομά και τελευταία και οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία αλλά και τα παιδιά προσφύγων» εξηγεί η κα Σωτηροπούλου.
Ο έλεγχος, που γίνεται δωρεάν, είναι γυναικολογικός με την λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap και διακολπικός υπέρηχος, καρδιολογικός με την χρήση φορητού υπερηχογράφου- καρδιογράφου, ενδοκρινολογικός έλεγχος με την χρήση φορητού υπερηχογράφου, πνευμονολογικός έλεγχος σε συνεργασία με την Πνευμονολογική εταιρεία και για τα παιδιά παιδιατρική κλινική εξέταση, εμβολιασμός και οδοντιατρικός έλεγχος.
Συγκεκριμένα, στον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος έχουν εμβολιαστεί 2.250 παιδιά με 6.500 εμβόλια. Επίσης, έχουν εξεταστεί 909 ενήλικες για παθολογικά- καρδιολογικά θέματα, έχουν γίνει 372 τεστ ΠΑΠ και έχει γίνει οδοντιατρικός έλεγχος σε 140 παιδιά.
Όπως τόνισε η κα Σωτηροπούλου «έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο εθελοντικό κίνημα με την συμμετοχή 240 πανεπιστημιακών και Ακαδημαϊκών και 76 γιατρών και νοσοκόμων» και συμπλήρωσε: «όταν κάνεις κάτι εθελοντικά και το κάνεις με την ψυχή σου, τότε το εισπράττει και ο ωφελούμενος».
Οι εθελοντές
Χθες στο Κέντρο Υγείας στο Σιμόπουλο βρέθηκαν ο καρδιολόγος από το Γ.Ν. Πύργου κ. Αποστολόπουλος, ο γυναικολόγος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κ. Γιώργος Πανάς, ο ενδοκρινολόγος από το ίδιο Νοσοκομείο κ. Νίκος Μαρκαντές, τρεις μαίες η κα Χαρά Θεοφιλοπούλου, η κα Ελένη Λιακοπούλου και η κα Νίκη Μυλωνά, η επισκέπτρια υγείας και συντονίστρια του προγράμματος στην Ηλεία κα Φανή Μαντή και από το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο σπίτι’ η κα Σπυριδούλα Λαδά και η κα Μαρία Αναστασοπούλου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος και με δεδομένο ότι ο μήνας Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η συντονίστρια του δικτύου πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας μαιών κα Χαρά Θεοφιλοπούλου, προχώρησε σε ομιλία- ενημέρωση στο πλαίσιο της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Όπως είπε η ίδια, υπάρχει άγνοια γύρω από το θέμα και πρέπει όλες οι γυναίκες να απευθύνονται στο δίκτυο για ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου