Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο ενέκρινε ο FDA


Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2017



Φωτογραφία αρχείου: AP/Elaine Thompson.
NEA YOΡΚΗ. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την Τετάρτη τη δεύτερη θεραπεία που τροποποιεί γενετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με σκοπό την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η νέα θεραπεία, όπως επισημαίνει η «Νew York Times», που ονομάζεται Yescarta και παρασκευάζεται από την «Kite Pharma» εγκρίθηκε για ενήλικους με επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, και μη Ηοdgkin’s λέμφωμα οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε δύο γύρους χημειοθεραπείας χωρίς όμως αποτέλεσμα για την υγεία τους.
Η θεραπεία, η οποία θεωρείται κάτι σαν γονιδιακή θεραπεία, μεταλλάσσει τα κύτταρα του ασθενούς σε αυτό που οι ίδιοι οι ερευνητές αποκαλούν «ζωντανό φάρμακο» το οποίο επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.
Πρόκειται για μέρος της ταχύτατα αναπτυσσόμενης τα τελευταία χρόνια ανοσοθεραπείας, η οποία ουσιαστικά επιδιώκει να επαναπρογραμματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου το οποίο πολεμάει τις ασθένειες και εν προκειμένω τον καρκίνο.
«Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα», είναι τα λόγια του Δρ. Φρέντερικ Λοκ, ο οποίος είναι ειδικός στους καρκίνους του αίματος στο Moffitt Cancer Center στην Τάμπα και παράλληλα ένας από τους επικεφαλής της νέας θεραπείας. «Είμαστε ενθουσιασμένοι. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη θεραπεία». Και προσθέτει ο ίδιος: «Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν άλλες επιλογές».
Από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα προκύπτει ότι περίπου 3.500 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να είναι υποψήφιοι για να υποβληθούν στη θεραπεία του Yescarta. Το συνολικό κόστος της θεραπείας ανέρχεται σε 373.000 δολάρια.
Η θεραπεία αρχικά είχε αναπτυχθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, με επικεφαλής τον Δρ. Στίβερν Ρόζενμπεργκ. Το Ινστιτούτο έκανε συμφωνία με την «Kite» το 2012, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πλήρωσε την έρευνα και σε αντάλλαγμα θα λάμβανε τα δικαιώματα να εμπορευματοποιήσει τα αποτελέσματα.
Κυρίως λόγω της δύναμης της νέας θεραπείας, αλλά και της συναφούς έρευνας, ο φαρμακευτικός κολοσσός «Gilead» εξαγόρασε την «Kite» τον Αύγουστο αντί του ποσού των 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Σήμερα έχουμε άλλο ένα ορόσημο στην ανάπτυξη ενός νέου επιστημονικού παραδείγματος για την αντιμετώπιση μιας πολύ σημαντικής ασθένειας», είπε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του FDA, Δρ Σκοτ Γκότλιμπ.
«Σε μόλις μερικές δεκαετίες, η κυτταροθεραπεία έχει μετατραπεί από μια υποσχόμενη ιδέα σε μια πρακτική λύση για φονικές μορφές καρκίνου».
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η νέα θεραπεία έχει και επικίνδυνες παρενέργειες που μπορούν να απειλήσουν ακόμα και την ανθρώπινη ζωή. Μεταξύ αυτών είναι η εμφάνιση υψηλού πυρετού, η εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και διάφορα νευρολογικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου