Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

H ιστοσελίδα μας paneliakos.com

σας εύχεται Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία

Happy 2019

Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Guardian: «Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα θυμίζει μέρες του 2015»Για μια δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στα νησιά, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν, μέσω στεριάς και θαλάσσης, είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιος από την αρχή του καλοκαιριού, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις βρίσκονται τώρα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2016, με περισσότερους από 200 άντρες, γυναίκες και παιδιά να καταγράφονται σε καθημερινή βάση.
«Είναι δραματικό και είναι οι πιο ευάλωτοι που καταφτάνουν», δηλώνει ο Ηλίας Παυλόπουλος, επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη χώρα μας. «Είναι ολόκληρες οικογένειας που φεύγουν να γλιτώσουν από εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες, οι κλινικές μας έχουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ που έχουν βιώσει τη βία, θύματα βιασμών, που έχουν βασανιστεί».
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Παρά την έκκληση προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο του 2015 για την επανεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο -συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία- μόλις 29.000 έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής, γράφει ο Guardian.
Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν τώρα όχι μόνο με πλοιάρια από την Τουρκία, αλλά και με τα πόδια, διασχίζοντας τα σύνορα των δύο χωρών. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 37 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 19 παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, εγκαταλείφθηκαν από διακινητές στην άκρη του δρόμου έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρίνουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση με εκείνη του 2015, όταν η προσφυγική κρίση ήταν περισσότερο σοβαρή από ποτέ. Η Ελλάδα είδε κοντά στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εισέρχονται, με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία.
ΣΑΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Ζούμε τις ημέρες του 2015», δηλώνει ο Παντελής Δημητρίου της ΜΚΟ «Ηλιακτίδα» στη Λέσβο. «Οι ροές είναι τεράστιες. Από τα περίπου 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα είναι περισσότερα από 200 ημερησίως. Μπορεί να έχει να κάνει με τις εκλογές στη Γερμανία, μπορεί με την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ε.Ε. ή ίσως είναι το τελευταίο κύμα πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει».
Εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο αριθμός των ανηλίκων που πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν στην Ελλάδα. Η οργάνωση Save the Children ανέφερε ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν είναι κάτω των 18. Την ίδια ώρα, πάνω από 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικες περιμένουν να ενταχθούν σε ιδρύματα για παιδιά.
Πηγή: newsbeast.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου