Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, 2017

Αθώοι περαστικοί ακόμα και Ευέλπιδες πλήρωσαν το μένος νεαρών που συμμετείχαν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος και ενώ παράλληλα γινόταν συγκέντρωση ακροδεξιών που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου.
  • Προανάκριση από την Κρατική Ασφάλεια διενεργείται για τις επιθέσεις και τους τραυματισμούς συνολικά επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων τρεις πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων, από ομάδα νεαρών το απόγευμα της Κυριακής στο Μοναστηράκι.
  • Συγκίνηση διακατείχε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που επισκέφθηκαν σήμερα, Κυριακή, τη Μακρόνησο συμμετέχοντας στην περιήγηση τιμής και μνήμης στο Μαρτυρικό νησί, που διοργανώθηκε από τις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή» και το περιοδικό «Σπούτνικ». Ο Π.Ηλιόπουλος, γιος Μακρονησιωτών, τονίζοντας «ότι δεν υπάρχουν λόγια να σας εξηγήσουμε τι συνέβη σε αυτό στο νησί, στο αντίστοιχο Νταχάου», αναρωτήθηκε «ποιοι μπορούν να καταλάβουν σήμερα την ομορφιά της ψυχής, αυτών των ανθρώπων, σαν μεγάλοι αγωνιστές που ήταν».
  • Νέα «εργαλειοθήκη» για τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο τη διαχείριση και αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους, ενός φαινομένου, που δεν είναι νέο, αλλά τα τελευταία χρόνια επιτείνεται έχοντας στον πυρήνα του το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στα θέματα αυτά.
  • Τα έργα υποδομής στη Θεσπρωτία βρέθηκαν στην ατζέντα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης με φορείς και πολίτες στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου. «Δεν ήρθαμε για εξαγγελίες, αλλά για να συζητήσουμε με την τοπική κοινωνία και του οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις ανάγκες της περιοχής και αυτά που θα λέμε, θα γίνονται», επισήμανε αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων.
  • Επίθεση εξαπολύει η κυβέρνηση στη ΝΔ για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων δεκάδων εκατ. ευρώ από πρώην βουλευτές, μετά την αναφορά του Κ.Μητσοτάκη ότι όλα αυτα είναι απόρροια της «κατάπτυστης ρύθμισης Κατρούγκαλου». Την υπεράσπιση του νόμου Κατρούγκαλου ανέλαβε το αρμόδιο υπουργείο τονίζοντας ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε 'σήμα' διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές», και ότι ο νέος νόμος όχι μόνο δεν δημιούργησε, αλλά προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το «τετελεσμένο γεγονός».

Κόσμος

  • Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ)- της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ - κατέλαβαν την Κυριακή μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας, την αλ Ομαρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, την οποία επιδίωκαν επίσης να αποσπάσουν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
  • Οι κάλπες του συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την πολιτική και διοικητική αυτονομία των περιφερειών του Βένετο και της Λομβαρδίας έκλεισαν στις 23:00 (ώρα Ιταλίας, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).
  • Νέο γύρο εκλογών θα κληθεί να αντιμετωπίσει, στις 12 Νοεμβρίου, ο σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ζήτησε από τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν για πέντε ακόμη χρόνια τη θητεία του.
  • Την πρώτη θέση κατέλαβε ο κυβερνών συνασπισμός του ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Όπως δείχνουν τα τελευταία γκάλοπ, η κυβέρνηση συμμαχίας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) με τον εταίρο του, το βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο, φέρεται να εξασφαλίζει 311 έδρες και να διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των δύο τρίτων από τις 465 έδρες της ιαπωνικής Βουλής.
  • Xλιαρή χαρακτηρίστηκε η προσέλευση των κατοίκων στις κάλπες στην Λομβαρδία και πιο δυναμική στην περιφέρεια του Βένετο για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που ζητεί την διοικητική και φορολογική αυτονομία στις περιοχές αυτές.

Οικονομία

  • Εκ βαθέων συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην FAS.΄Ισως για πρώτη φορά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μιλάει τόσο αναλυτικά για την Ελλάδα, το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος «υπαγόρευε» περικοπές. «Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις» λέει χαρακτηριστικά. «Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας». Τι λέει για τον Αλ.Τσίπρα.
  • Δεν ασκούνται καταχρηστικά οι αξιώσεις που πηγάζουν από τη σύμβαση εργασίας, λ.χ. διαφορές αποδοχών, υπερωρίες, απασχόληση Κυριακών, εορτών, κ.λπ., ακόμη και αν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημέρα της απόλυσης και ανεξάρτητα από το αν κατά το διάστημα της απασχόλησής του ο εργαζόμενος δεν εκδήλωσε κάποια διαμαρτυρία για τη μη καταβολή αυτών, αποφάνθηκε το Β2 Τμήμα του Αρείου Πάγο.
  • Δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών, τονίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, μετά το σάλο που ξέσπασε από το δημοσίευμα για τη δικαίωση 100 πρώην βουλευτών που διεκδικούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατ. ευρώ. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα που ζητούν στους βουλευτές να αποσύρουν τις προσφυγές, αλλά έδωσε και την αφορμή για ακόμη ένα πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Με την επισκόπηση της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018 ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Ο προϋπολογισμός και τα περί διανομής κοινωνικού μερίσματος, είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα, που συμπληρώνονται από την κατάσταση του τραπεζικού τομέα, θέματα της ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.
  • Η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Ανέφερε ότι υπάρχει σαφής βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα έντονα στις ξένες άμεσες επενδύσεις οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 185% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αθλητισμός

  • Με χατ τρικ του Σάμι Κεντίρα (!) και με όπλο τις στημένες φάσεις, η Γιουβέντους επέστρεψε στις νίκες στο ιταλικό πρωτάθλημα, επικρατώντας στο «Φρίουλι» 6-2 της Ουντινέζε, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, και πλησίασε στους τρεις βαθμούς την πρωτοπόρο Νάπολι. Αλλη μία αποτυχία κατέγραψε η Μίλαν, παραχωρώντας ισοπαλία 0-0 στην Τζένοα. Σημαντική νίκη με 1-0 πέτυχε η Ρόμα εκτός έδρας επί της Τορίνο, αλλά τραυματίστηκε ο Τοροσίδης και πλέον υπάρχει ανησυχία στην Εθνική, ενώ η Φιορεντίνα νίκησε τη νεοφώτιστη Μπενεβέντο (3-0). Νωρίτερα, η Κιέβο επικράτησε στο τοπικό ντέρμπι 3-2 της Ελλάς Βερόνα και «αναρριχήθηκε» στην έβδομη θέση της κατάταξης.
  • Με το πρώτο φετινό γκολ του Κέβιν Γκαμεϊρό και... αρκετή δόση τύχης, η Ατλέτικο Μαδρίτης πέρασε νικηφόρα από το Βίγκο, επικρατώντας 1-0 της Θέλτα για την 9η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Την 4η συνεχόμενη νίκη της πέτυχε η Ρεάλ Μαδρίτης στη La Liga. Οι «μερένγκες» επικράτησαν με 3-0 της Εϊμπάρ στο τελευταίο ματς του «δεύτερου μενού» της 9ης αγωνιστικής.
  • Ο Ολυμπιακός, με γκολ του Ένγκελς, νίκησε τον ΠΑΟΚ (Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0) στο «Γ.Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και τον πλησίασε στον ένα βαθμό, μπαίνοντας ξανά στην κούρσα του τίτλου. Ο Πανιώνιος πέρασε νικηφόρα από την Τρίπολη (Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος 0-1), ενώ τις πρώτες νίκες τους σημείωσαν ο Απόλλωνας Σμύρνης (Απόλλων Σμύρνης - Ξάνθη 2-0) και η Λάρισα (Πλατανιάς - Λάρισα 0-1).
  • Το πάθος και η ενέργεια των παικτών του ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ με 1-0 στο Καραϊσκάκη. Το ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής της Super League κρίθηκε από το γκολ του Ένγκελς στο 51΄.
  • Αγκαλιά προς τον... γκρεμό βαδίζουν ολοταχώς Κολονία και Βέρντερ Βρέμης, που δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν νίκη ούτε στο μεταξύ τους παιχνίδι. Το ντέρμπι ουραγών της 9ης αγωνιστικής στη Γερμανία έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, με την Κολονία να παίρνει μόλις το δεύτερο βαθμό της στη χρονιά και τη Βέρντερ να φτάνει τους πέντε, από ισάριθμες ισοπαλίες. Ισόπαλη (1-1) έληξε η εντός έδρας αναμέτρηση της Βόλφσπουργκ με την Χοφενχάιμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου