Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Spiegel: Ελληνική τραγωδία στα νησιά λόγω προσφύγων

ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ
Spiegel: Ελληνική τραγωδία στα νησιά λόγω προσφύγων


Στην κρίσιμη κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς αναφέρεται το Spiegel, επισημαίνοντας πως οι πρόσφυγες χρειάζονται προοπτική για το μέλλον. Η Ελλάδα και η Ευρώπη καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με το γερμανικό έντυπο και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το ρεπορτάζ του Spiegel ξεκινάει με ένα θετικό παράδειγμα και αυτό είναι ο προσφυγικός καταυλισμός στον Ελαιώνα, ο οποίος «παρόλο που και εδώ είναι στενά, ακόμα και εάν υπάρχουν πολλοί αυτοσχεδιασμοί, σε σύγκριση με τους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι μια θετική εξαίρεση… Και εάν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό κάποτε όλοι οι καταυλισμοί στην Ελλάδα θα είναι όπως ο καταυλισμός στην πρωτεύουσα».
Και το άρθρο συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Μέχρι σήμερα όμως πολύ λίγα πράγματα γίνονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Κυρίως στα ελληνικά νησιά η κατάσταση είναι απελπιστική. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις. Οι αριθμοί κάνουν σαφές πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση στους καταυλισμούς. Σε αυτούς έχουν μεταφερθεί 16.000 άνθρωποι ενώ η πρόβλεψη είναι για 8.000 ανθρώπους».
Στη συνέχεια το άρθρο κάνει λόγο για τις ανησυχίες των ανθρώπων που ζουν εκεί και το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η Μόρια στη Λέσβο αναφέρεται ως ένα παράδειγμα όπου «οι ταραχές είναι καθημερινότητα, υπάρχουν εντάσεις με τους κατοίκους, διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό και τώρα οργή για τους αιτούντες άσυλο».
Τόσο όμως οι ελληνικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκές είναι σύμφωνες στο εξής: «Οι άνθρωποι στους καταυλισμούς χρειάζονται μια προοπτική. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και κυρίως να επισπευσθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Κι ενώ κατά κύριο λόγο καλείται να ενεργήσει η Ελλάδα, σε δεύτερο επίπεδο πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό καθήκον. Είναι όμως μια ακριβή διαδικασία και απαιτεί πολύ προσωπικό. Προσωπικό το οποίο δεν διαθέτει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). To γραφείο εξαρτάται από την αποστολή υπαλλήλων από τα κράτη μέλη της ΕΕ… Λίγοι όμως συνεργάτες αποστέλλονται και για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Ανεπαρκής στελέχωση της EASO
Ο Χοσέ Καρέιρα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναφέρει πως «όταν εγώ ζητήσω 100 υπαλλήλους μου προτείνονται ενδεχομένως 37. Πολλοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». Κάποιες χώρες του έστειλαν για παράδειγμα τροχονόμους. «Σίγουρα κάνουν καλά τη δουλειά τους στον τομέα τους αλλά εγώ χρειάζομαι υπαλλήλους, οι οποίοι γνωρίζουν τη διαδικασία αίτησης ασύλου».
Το άρθρο επισημαίνει ακόμα πως υπάρχουν καθημερινές αλλαγές στους 140 υπαλλήλους που στελεχώνουν την EASO , οι μισοί από τους οποίους είναι μεταφραστές, γεγονός που δυσκολεύει την λειτουργία της ομάδας. Και το Spiegel καταλήγει αναφέροντας τις εκκλήσεις τόσο του Χοσέ Καρέιρα όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη πίεση στα κράτη μέλη της Ε.Ε., ώστε να αποστείλουν καταρτισμένους υπαλλήλους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και οι άνθρωποι στους καταυλισμούς να αποκτήσουν μία προοπτική.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου