Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2016

  • Δύο νεκροί, δύο σοβαρά και άλλοι έξι ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο.
  • Με τη συζήτηση επί των άρθρων και την ψήφισή του, ολοκληρώνεται την Παρασκευή η εξέταση από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα.
  • «Η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης για το Κυπριακό υπογραμμίζοντας πως «αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις». Ενημερώνουν δε ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  • Σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση που σχολιάζει αρνητικά τις πολιτικές των δυο τελευταίων ετών, το υπουργείο Παιδείας απαντάει ότι αυτές οι πολιτικές βασίζονται σε μνημόνια των πέντε πρώτων ετών.
  • «Η αναστολή της διαδικασίας των συνομιλιών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου με το τέλος της παράνομης κατοχής και της διχοτόμησης και του νησιού. Άλλωστε, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι τέτοια που επιβάλλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας» δηλώνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κόσμος

  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών, σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, έγινε αισθητή σε χώρες στο Ελ Σαλβαδόρ, την Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα στην Κεντρική Αμερική την Πέμπτη. Εκκενώθηκαν παράκτικες περιοχές έπειτα από προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγες ώρες αργότερα. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε στη Νικαράγουα εξαιτίας και του κυκλώνα Ότο που πλήτει την περιοχή.
  • Τις απειλές Ερντογάν ότι θα «στείλει» στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αντιδρώντας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το προσωρινό «πάγωμα» των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. «Εάν οι πρόσφυγες περάσουν [τα τουρκικά σύνορα], θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα την κατακλύσουν» λέει ο Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να ζημιωθεί από τη διακοπή σχέσεων, αλλά «η ζημιά για την Ευρώπη θα είναι πενταπλάσια ή εξαπλάσια».
  • Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ -ο οποίος έχει έλθει σε ευθεία σύγκρουση με την Άνγκελα Μέρκελ για το Προσφυγικό- προσκάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το κρατίδιο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, όταν θα διεξάγεται στο Μόναχο η Σύνοδος για την Ασφάλεια, μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει απευθύνει μέχρι στιγμής καμία επίσημη πρόσκληση στον Τραμπ -κατά τον οποίο η πολιτική της στο Προσφυγικό είναι «καταστροφική».
  • Ο ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ θα πραγματοποιήσει διερευνητική αποστολή στην Τουρκία από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης και προγραμματίζει να επισκεφτεί αστυνομικά τμήματα, φυλακές και χώρους κράτησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει βασανιστήρια κρατουμένων στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι ισραηλινές αρχές θα αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατική ενέργεια» κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό. Εδώ και τρεις ημέρες το Ισραήλ βρίσκεται στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών. Την Παρασκευή περίπου 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Χάιφα, λόγω της πυρκαγιάς.

Οικονομία

  • Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», ενώ το πρωί της Παρασκευής θα κατατεθεί ακόμα ένα σχέδιο νόμου που θα αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και στην άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό.
  • «Το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να αυξηθεί και όντως ανεβαίνει κάθε χρόνο και ο στόχος είναι το 3,5%. Τότε (2018) θα αποφασίσουμε πόσο καιρό είναι εφικτό να μείνει σε αυτό το επίπεδο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
  • Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακή επίπτωση καθώς: μειώνει τις δαπάνες και επιζητεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Συμπέρασμα; Μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων αναπόφευκτα λειτουργούν υφεσιακά. Αυτό τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που συντάχθηκε αποκλειστικά για τον συζητούμενο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμό του 2017.
  • Σε συνολικές επενδύσεις που θα ανέρχονται στα 2,36 δισ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν οι μέχρι στιγμής εγκεκριμένες πράξεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει εννιά πράξεις στην Ελλάδα, τόσο για έργα υποδομής όσο και για συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενδιάμεσους φορείς, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 897 εκατ. ευρώ.
  • Αυστηρές συστάσεις απευθύνει το υπουργείο Εργασίας στην εργολήπτρια κατασκευαστική εταιρεία, σε διάφορα συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά και στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ζητώντας να σταματήσει η ομηρία των ανέργων στα έργα της Δυτικής Μακεδονίας. Το υπουργείο έχει δεχθεί «καταγγελίες για όργιο πελατειακού τύπου 'συμπεριφορών' οπαδών του παλιού πολιτικού συστήματος, συνδικαλιστικών στελεχών και άλλων λειτουργών» σχετικά με τις προσλήψεις σε έργα που εκτελούν κατασκευαστικές εταιρείες.

Αθλητισμός

  • Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην κατάφερε να νικήσει μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη τη Γιουνγκ Μπόις και να έμεινε στο 1-1 για την 5η αγωνιστική του 2ου ομίλου του Europa League, όμως πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση και την τελευταία αγωνιστική θα πάει στη Λευκωσία για να παίξει για την πρωτιά με τον ΑΠΟΕΛ. Οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ στο 48' με εκπληκτικό φάουλ του Φορτούνη και οι Ελβετοί ισοφάρισαν στο 58' με τον Οαρό.
  • Μια ιστορική νίκη που τον έβαλε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης πέτυχε ο ΠΑΟΚ στο «Αρτέμιο Φράνκι» στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής του Europa League. Ο «δικέφαλος» πέτυχε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις και έφυγε με το «διπλό» από την Ιταλία (Φιορεντίνα - ΠΑΟΚ 2-3), αποτέλεσμα που του δίνει ελπίδες για πρόκριση, σε περίπτωση που την τελευταία αγωνιστική κερδίσει τη Σλόβαν Λίμπερετς στην Τούμπα και η Καραμπάχ δεν επικρατήσει της Φιορεντίνα. Ότι χρειαζόταν για να... προκριθεί έκανε ο Ολυμπιακός, ο οποίος έμεινε ισόπαλος με τη Γιουνγκ Μπόις (Ολυμπιακός - Γιουνγκ Μπόις 1-1) και πλέον αφού σφράγισε την πρόκριση, πάει στην Κύπρο την τελευταία αγωνιστική για να διεκδικήσει την πρωτιά απέναντι στον ΑΠΟΕΛ. Αντιθέτως, ακόμα μια ήττα γνώρισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έκανε κακό παιχνίδι και έχασε από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ (Άγιαξ - Παναθηναϊκός 2-0), μια ήττα που έστειλε και επίσημα τους «πράσινους» εκτός Ευρώπης.
  • Μια ιστορική νίκη, έναν θρίαμβο και να αγκαλιάσει την πρόκριση πέτυχε ο ΠΑΟΚ μέσα στο «Αρτέμιο Φράνκι», ο οποίος για την 5η αγωνιστική του 10ου ομίλου του Europa League, κοίταξε στα μάτια τη Φιορεντίνα, αρχικά προηγήθηκε 2-0, κι ενώ ισοφαρίστηκε σε 2-2, τελικά με ένα γκολ του Ροντρίγκες στις καθυστερήσεις κατάφερε να νικήσει με 3-2. Πριν συμπληρωθεί το μισάωρο, ο «Δικέφαλος» είχε πετύχει δύο γκολ με τους Σακχόφ (5') και Τζάλμα Κάμπος (26΄), ενώ η ιταλική ομάδα ισοφάρισε προσωρινά με τους Μπερναντέσκι (33'), Μπαμπακάρ (50').
  • «Αντίο» και με... τη βούλα από την Ευρώπη είπε στο «Άμστερνταμ Αρένα» ο Παναθηναϊκός, όπου ηττήθηκε με 0-2 από τον Άγιαξ και η αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής του 7ου ομίλου του Europa League με την Θέλτα στο Απόστολος Νικολαΐδης θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα για το «τριφύλλι». Στο 39΄ ο Σένε και στο 50΄ ο Τέτε ήταν οι σκόρερ των γηπεδούχων.
  • Ο ΑΠΟΕΛ έχασε την ευκαιρία να «καθαρίσει» την πρόκριση στους «32» του Europa League καθώς ηττήθηκε 2-1 με ανατροπή από την Αστάνα στο Καζακστάν. Η Ίντερ -που βρίσκεται στην 9η θέση της Serie A- αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League καθώς ήθελε μόνο νίκη στην έδρα της Χαποέλ Μπερ Σεβά και δεν κατάφερε να πάρει ούτε ισοπαλία παρότι προηγήθηκε με 2-0, χάνοντας στο 93' με 3-2!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου