Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Μουζάλας: Νησιώτες αντιδρούν με λογικές που προσομοιάζουν στην Χρυσή Αυγή

Ρε Μουζάλα, εσύ πόσους τέτοιους πρόσφυγες έχεις στη γειτονιά σου;  Αυτός κι αν είναι επικίνδυνος με τις "ανοησίες" που λέει.  Τι Φίλης, τι Μουζάλας

Tην προειδοποίηση πως, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του περασμένου καλοκαιριού, απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του για την στάση που εκδηλώνει μερίδα των νησιωτών απέναντι στους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αποδίδοντας τις αντιδράσεις αυτές στην απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων του προβλήματος εκ μέρους τοπικών παραγόντων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το αποτέλεσμα είναι να οδηγείται η συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού σε αντιδράσεις που προσομοιάζουν στις λογικές της Χρυσής Αυγής, όπως είπε.
Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στην ΕΡΤ, ο υπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν προβλέπει μεταφορά των hot spot στην ενδοχώρα και μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης, πιθανόν να οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας.
«Ο φόβος μας είναι πως αν πέσει η συμφωνία, θα γίνουμε όπως πέρσι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει κύριο αίτημα να μεταφέρουμε κόσμο απ' τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα χωρίς να παραβούμε τη συμφωνία. Εντεκα ταξίδια στην Ευρώπη έχω κάνει - και δύο στην Τουρκία. Δεν μπορεί να λέει κανείς πως τα φανταζόμαστε. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο ευρωπαίος Επίτροπος, έγραψε άρθρο στα “Νέα”. Να πάρουν θέση όλοι» ζήτησε ο κ. Μουζάλας.
«Αντί να κλαίνε διάφοροι και να λένε πως είναι κακές οι συνθήκες ζωής των προσφύγων, εμείς προτείνουμε να τις κάνουμε καλές, να βάλουμε σπιτάκια. Προχωράμε αυτόνομα. Ο κ. Καμμένος θα μας δώσει στρατόπεδα. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι μία μορφή λύσης». Αντίθετα, εκείνοι που προτείνουν ως λύση, απλώς «να μεταφερθούνε οι πρόσφυγες», αποκρύπτουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση «θα ξεκινήσει το περσινό καλοκαίρι» - επισήμανε ο κ. Μουζάλας.

Διευκρίνιση για το... τυχαίο γεγονός στη Μόρια
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός υπερασπίστηκε τη θέση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί τρίτη μονάδα φύλαξης στη Χίο, «ενός χώρου ασφάλειας, χώρου κράτησης εκείνων που κάνουν τα επεισόδια» - κάτι στο οποίο ωστόσο, όπως σημείωσε, αντιτίθεται ο δήμος Χίου, η Εκκλησία, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ είναι αντίθετες στα κλειστά κέντρα, την ώρα που η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τα κλειστά κέντρα. Πολύ γνωστοί παράγοντες προωθούν αυτήν την άποψη. Κάποιοι έχουν υποκύψει στον φόβο και στον λαϊκισμό» σημείωσε ο κ. Μουζάλας.
Στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα βοηθούσε και στην αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας, καθώς «όποιος έρχεται, αιτείται άσυλο. Εχουμε 13000 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, 50.000 αιτήσεις στην ενδοχώρα και κάνουν και προσφυγή. Εχουμε νέα υπηρεσία ασύλου που έχει 3 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία και στη Γερμανία οι αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν 50 χρόνια ζωής. Από 200 άτομα φτάσαμε να την στελεχώνουν 700. Δεν ισχυρίζομαι πως η υπηρεσία ασύλου μας λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν μπορεί όμως να κάνουμε 2000 προσλήψεις αυτήν την στιγμή. Ο μηχανισμός θα καταπέσει».
Σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε παλαιότερες δηλώσεις του: «Είπα πως αυτό που συνέβη στη Μόρια ήταν τυχαίο γεγονός. Μία γυναίκα εκεί που μαγείρευε, έσκασε το γκαζάκι. Αλλά ακριβώς επειδή συνέβη εκεί, παύει να είναι τυχαίο γεγονός και είναι γεγονός ευθύνης για να βελτιώσουμε τις συνθήκες».

Δήμαρχος Χίου: Εχουν κλέψει κατοίκους και δυο και τρεις φορές
Στην εκπομπή παρενέβη ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος υπερασπίστηκε την στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης:
«Αν η απομόνωση και σύλληψη των παραβατικών στοιχείων γινόταν τον καιρό που έπρεπε, αν είχαν συλληφθεί εκείνοι που έβαλαν φωτιά, αυτά τα πράγματα (σ.σ. οι επιθέσεις εναντίον των προσφυγικών καταυλισμών στη Μόρια) δεν θα είχαν συμβεί.
»Οι Χιώτες με μεγάλο ρεαλισμό είδαμε απ' την αρχή την κατάσταση και δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξε όλη η κοινωνία. Διαπιστώσαμε ωστόσο, πως όλες οι προσπάθειες του δήμου, μέχρι στιγμής δεν έχουν τύχει αυτής της διοικητικής μέριμνας που χρειάζεται για να στηριχθούν πραγματικά.
»Ούτε η υπηρεσία ασύλου λειτούργησε τον καιρό που έπρεπε, ούτε η Αστυνομία. Οταν έχεις ανθρώπους που τους έχουν κλέψει δύο και τρεις φορές το σπίτι, από μικρή μερίδα παραβατικών, εκεί ο χιώτης δημότης χάνει την εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πιστέψει πως η τρίτη δομή θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Βουρνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου