Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Η επιστολή της Ελληνικής Επανάστασης που επικαλέστηκε ο Ομπάμα 

Στην προσφώνησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Μπαράκ Ομπάμα επικαλέστηκε φράση από επιστολή ενός «πατριώτη», όπως ανώνυμα τον ανέφερε, του 1821 προς τον Τόμας Τζέφερσον, για να υπογραμμίσει τους δεσμούς ΗΠΑ και Ελλάδας και την κοινή μήτρα των πολιτικών τους αξιών.
Ο «πατριώτης», τα λόγια του οποίου επανέλαβε ο Ομπάμα για να εκφράσει την ευχή να είναι «πάντα Έλληνες και Αμερικανοί στο πλευρό του άλλου, ως φίλοι, συμπατριώτες και αδελφοί» ήταν ο Αδαμάντιος Κοραής.
Έχοντας μορφωθεί στην Ευρώπη του Διαφωτισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής αναγνώριζε στις αρχές που είχαν εμπνεύσει την Αμερικανική Επανάσταση την ίδια αφετηρία με το κίνημα που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Ελληνική Επανάσταση.
Ο Κοραής είχε γνωρίσει τον Τόμας Τζέφερσον (ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταξύ 1801 και 1809) στο Παρίσι πριν την Επανάσταση και πριν ο Τζέφερσον ανέβει στην αμερικανική προεδρία.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Κοραής έγραψε την πρώτη του επιστολή στον Τζέφερσον το 1823 (με ημερομηνία 10 Ιουλίου). Σε αυτήν, την οποία ο Κοραής αναφέρει πως έγραψε μετά από παρότρυνση του Μαυροκορδάτου, ζητούσε από τον Τζέφερσον είτε να μεσολαβήσει για σύναψη εμπορικών συμφωνιών ώστε να περιοριστεί η επιρροή των Άγγλων, είτε, αν αυτό δεν ήταν δυνατόν, να εκφραστεί δημόσια υπέρ του ελληνικού αγώνα.
Ο ίδιος ο Τζέφερσον απάντησε στο τέλος του ίδιου χρόνου (με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 1823), λέγοντας πως οι ΗΠΑ αποφεύγουν να αναμειχθούν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στην απαντητική του επιστολή, ωστόσο, ο αμερικανός πολιτικός συνέχισε εκθέτοντας εκτενώς τις αξίες του αμερικανικού πολιτεύματος, παρουσιάζοντάς τις ως μία από τις ενδεχόμενες πηγές έμπνευσης του υπό σύσταση ελληνικού κράτους.
Ο Κοραής απάντησε με δεύτερη επιστολή του, η οποία είχε ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου1823. Η επιστολή εκείνη έμεινε αναπάντητη.
Έναν χρόνο και κάτι αργότερα, ο Κοραής έγραψε τρίτη επιστολή στον Τζέφερσον, στην οποία τον καλούσε να ενεργήσει ώστε οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν γρήγορα την ελληνική ανεξαρτησία, διαμηνύοντάς του επίσης πως το ελληνικό Σύνταγμα θα εμπνέεται από τις αρχές που ενέπνευσαν και το αμερικανικό Σύνταγμα.
Ο Κοραής έκλεινε τη δισέλιδη εκείνη επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 1825, με μία φράση από τον Ευριπίδη στα αρχαία ελληνικά που σκόπευε να τονίσει ότι απέναντι σε τετελεσμένα (όπως διαφαινόταν η ελληνική ανεξαρτησία) δεν ωφελεί η δυσαρέσκεια, αλλά επιβάλλονται πράξεις (το «τοις πράγμασι γαρ ουχί θυμούσθαι χρείαν, μέλει γαρ αυτοίς ουδέν»).
Κι εκεί ο Κοραής κατέληγε με την ευχή «οι ελεύθεροι Έλληνες να υποδέχονται στη χώρα τους ως αδελφούς τους τούς συμπρατριώτες του Τζέφερσον και του Φρανκλίνου».
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου