Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΕΣΥ: Χάος σε εντατικές και αντικαρκινικά νοσοκομεία

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2016

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν καθημερινά στο ΕΣΥ αποκαλύπτει νέα ακτινογραφία της ΠΟΕΔΗΝ στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 61 νοσοκομεία όλης της χώρας

Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ (όπως έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ο  Ευαγγελισμός) και το νοσοκομείο - στολίδι (όπως τόνιζαν οι υπουργοί Υγείας  την περίοδο των εγκαινίων και των πρώτων χρόνων λειτουργίας του το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν) συναγωνίζονται για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας έπειτα από κάθε εφημερία.
Τα ράντζα που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους και των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μία από τις μελανές σελίδες στην ιστορία της κρίσης που εκτυλίσσεται στο ΕΣΥ.
Νέα ακτινογραφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καταδεικνύει τις σκιές του συστήματος σε 61 νοσηλευτικά ιδρύματα ανά τη χώρα.
Σημειωτέον δε, ότι η κίνηση στα ΤΕΠ την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί κατά 40%, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδεται κυρίως στα κενά που εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το αποτέλεσμα είναι  η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνά τις πέντε ώρες και να φτάνει τις οκτώ, υποβάλλοντας τους ασθενείς σε ασκήσεις ταλαιπωρίας.
Αναμονή από δύο έως οκτώ ώρες
Τραγικές εικόνες περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ  για τις συνθήκες που επικρατούν στις εφημερίες των αντικαρκινικών νοσοκομείων. Στο ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς, που εφημερεύει έως τις 2.30 το μεσημέρι, προσέρχονται κατά μέσο όρο 100 ασθενείς. «Λόγω της βαρύτητας των περιπτώσεων οι ώρες αναμονής είναι από δύο έως και οκτώ. Αντίστοιχα, στη Βραχεία Νοσηλεία παραμένουν οι ασθενείς έως και πέντε ώρες μετά το τέλος της εφημερίας».
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων και στις ελλείψεις κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Αττικό διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, εικόνα που συναντά κανείς σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία - πυλώνες, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το Γεώργιος Γεννηματάς και το ΚΑΤ.


Ο υποβιβασμός των υπηρεσιών υγείας
Στο μεταξύ, η χρόνια παθογένεια του ΕΣΥ (δηλαδή, οι ελλείψεις σε προσωπικό) οδηγεί σε εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ειδικότερα, και όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σε αρκετές περιπτώσεις τα ΤΕΠ δεν διαθέτουν ιατρό.
Ενδεικτική η περίπτωση του νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος, στη Θεσσαλονίκη, όπου η επιλογή των περιστατικών γίνεται από νοσηλεύτρια και όχι από γιατρό, όπως ορίζει σχετική υπουργική απόφαση. Στην ίδια πόλη, στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, η κατάσταση στα ΤΕΠ είναι ακόμη χειρότερη, αφού η επιλογή των ασθενών πραγματοποιείται από διοικητικό υπάλληλο.
Τραγικά είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, και τα κενά σε νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, ενώ κυρίως στην περιφέρεια καταγράφονται ελλείψεις και σε ειδικότητες πρώτης γραμμής. Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για παράδειγμα, τα έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά όπως είναι το έμφραγμα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς δεν υπάρχει καρδιολόγος.
«Πολλές φορές για εκτίμηση από κάποιον ειδικευμένο γιατρό διακομίζεται περιστατικό σε άλλα νοσοκομεία - μέχρι και στην Πάτρα» σημειώνει η Ομοσπονδία, ενώ συχνές διακομιδές έκτατων περιστατικών προς νοσηλευτικά ιδρύματα άλλων πόλεων γίνονται και εξαιτίας των κενών στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κοζάνης.
Πολυτέλεια χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ την παρουσία ειδικευμένου γιατρού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου στον Πύργο. Η κάλυψη του τμήματος γίνεται κυρίως από γενικούς γιατρούς που μετακινούνται από τα κέντρα υγείας του Νομού Ηλείας, γεγονός που επίσης εξηγεί τον μεγάλο αριθμό διακομιδών.
Σε κόκκινη ζώνη έχει μετατραπεί και η περιοχή της Ηπείρου, όπου τα έκτακτα περιστατικά ταλαιπωρούνται εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων και των διακομιδών.
Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, το Αιμοδυναμικό Τμήμα δεν λειτουργεί ορισμένες ημέρες, ακόμη κι αν το ίδρυμα εφημερεύει, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Αντίστοιχα, λόγω έλλειψης αγγειοχειρουργών στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, «έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται εκτάκτως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Βαθαίνει το ρήγμα με την ΠΟΕΔΗΝ

Σε διαρκή σύγκρουση βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την ΠΟΕΔΗΝ, καθώς οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανεβάζουν συχνά το αντιπολιτευτικό θερμόμετρο καταδεικνύοντας τα προβλήματα στο ΕΣΥ. Σε θέση μάχης, όμως, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα και το γραφείο Τύπου στην οδό Αριστοτέλους, που πλέον απαντά στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας και υπεραμύνεται των προσπαθειών που γίνονται για την αναζωογόνηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Η πρόσφατη ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ήταν ιδιαίτερα καυστική, αποτυπώνοντας το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ίδιος κάνει λόγο για «πάτο» και «βούρκο αυτoεξευτελισμού», με την ΠΟΕΔΗΝ να απαντά στον ίδιο τόνο χαρακτηρίζοντας τους υπουργούς Υγείας «μπακαλόγατους».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου