Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο Β. Σόιμπλε τίναξε στον αέρα την πενταμερή για το ελληνικό χρέος

ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Γιατί ο Β. Σόιμπλε τίναξε στον αέρα την πενταμερή για το ελληνικό χρέοςΔεν θα γίνει τελικά η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή για το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο μετά τη ματαίωσή του φαίνεται πως όλα πάνε πίσω. Η DW αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. 
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’».
Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διαψεύδοντας σχετικό γερμανικό δημοσίευμα, υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει». Κάποιες άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι η ματαίωση οφείλεται στην καταιγίδα διαρροών σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης.
Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι αυτός που τίναξε στον αέρα τη μίνι σύσκεψη για την Ελλάδα ήταν ο Β. Σόιμπλε. Ο βασικός λόγος της παρέμβασης του Γερμανού υπουργού ήταν ότι εξοργίστηκε με την πρωτοβουλία που πήραν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν για την σύγκληση του μίνι Eurogroup στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς θεώρησε ότι τα στελέχη των Βρυξελλών προσπαθούν να επηρεάσουν τα γεγονότα, ενώ η γερμανική πλευρά δεν έχει αποφασίσει εάν θέλει να «ενδώσει» στο ελληνικό αίτημα για το χρέους. Το Βερολίνο θέλει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να λειτουργεί με βάση τη δική του γραμμή κι όχι υπό πίεση, κι έτσι ήλθε το ναυάγιο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen), η τελευταία διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Süddeutsche Zeitung", για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται πως χθες πληροφορίες ανέφεραν πως θα διεξαγόταν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έκτακτο μίνι Eurogroup, αλλά χωρίς την... Ελλάδα, για τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό θα λάμβαναν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας) ενώ παρόντες θα ήταν και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. 
Κομισιόν: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο»
«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».
Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».
Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.
Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου