Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το σκορβούτο επιστρέφει εξαιτίας της κακής διατροφής

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα                                      Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2016
Απρόσμενη επιστροφή στα ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου αρχίζει να κάνει το σκορβούτο, μία ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή και ιστορικά εκδηλωνόταν στους θαλασσοπόρους οι οποίοι αναζητούσαν νέες χώρες.
Η αιτία του είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης C και κάποτε, πριν από πολλούς αιώνες, ήταν συνηθισμένο και συχνά θανατηφόρο στους ναυτικούς οι οποίοι περνούσαν πολλούς μήνες δίχως να καταναλώσουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Παρότι σήμερα θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο στη Δύση, έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία, με επικεφαλής την δρα Τζένυ Γκάντον, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και επικεφαλής του Κέντρου Διαβήτη, Παχυσαρκίας & Ενδοκρινολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Westmead.
Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στην επιθεώρηση Diabetic Medicine, όπου περιγράφουν την περίπτωση 12 ασθενών οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Κέντρο επειδή είχαν πληγές οι οποίες δεν επουλώνονταν.
«Όταν τους ρωτήσαμε για τη διατροφή τους, ανακαλύψαμε πως ο ένας δεν έτρωγε σχεδόν καθόλου φρούτα και λαχανικά, ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν μεν αρκετά λαχανικά αλλά μόνο βραστά - και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το υπερβολικό βράσιμο καταστρέφει την βιταμίνη C», δήλωσε η δρ Γκάντον.
Το αξιοσημείωτο είναι πως παρότι όλοι οι ασθενείς ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έπασχαν από σκορβούτο το οποίο κατά κανόνα παρατηρείται σε σοβαρά υποσιτισμένα άτομα.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι «μπορεί κάποιος να καταναλώνει άφθονες θερμίδες, αλλά να μην τροφοδοτεί τον οργανισμό του με επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών», τόνισε η δρ Γκάντον.
Η διάγνωση του σκορβούτου στους ασθενείς έγινε με βάση τα συμπτώματά τους και επιβεβαιώθηκε με αιματολογικές εξετάσεις. Όλοι τους ανέρρωσαν πλήρως μετά από αγωγή με βιταμίνη C.
Όπως εξήγησε η δρ Γκάντον, η έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί σε ελλιπή παραγωγή κολλαγόνου και συνδετικού ιστού, με συνέπεια μώλωπες, αιμορραγία των ούλων, μικροσκοπικές κηλίδες αίματος (πετέχεια) κάτω από το δέρμα, πόνο και διόγκωση στις αρθρώσεις, αναιμία, δύσκολη επούλωση των πληγών και άλλα συμπτώματα.
Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, το γκρέιπ φρουτ, οι φράουλες και πλήθος άλλων φρούτων και λαχανικών, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τα καταναλώνουμε και ωμά.
Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη C και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψή της από τα τρόφιμα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επανεμφάνιση του σκορβούτου δεν περιορίζεται στην Αυστραλία, αλλά παρατηρείται και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Βρετανία.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου